Οι δικαστικές αρχές του Λιβάνου αποφάσισαν χτες Τετάρτη (24/5), μετά από ανάκριση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Ριάντ Σαλαμέχ, να του απαγορεύσει να ταξιδέψει, σύμφωνα με δικαστικό αξιωματούχο στο Γαλλικό Πρακτορείο, σε ένα βήμα που έλαβε χώρα αφού οι αρχές έλαβαν κόκκινο σήμα από την Ιντερπόλ, βάσει γαλλικού εντάλματος σύλληψης.

ΕΡΤ – Λίβανος Ουαλίντ Ελίας Πέμπτη 25-05-2023

Την περασμένη εβδομάδα, ο Σαλαμέχ απουσίαζε από μια συνεδρίαση ανάκρισης στο Παρίσι, μετά την οποία ο δικαστής Aud Borezi, ο οποίος ηγείται των ευρωπαϊκών ερευνών για την πηγή του πλούτου του εδώ και μήνες, εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εναντίον του.

Την Παρασκευή, ο Λίβανος έλαβε την κόκκινη ειδοποίηση που κυκλοφόρησε από την Ιντερπόλ κατόπιν αιτήματος της Γαλλίας, και στη συνέχεια την Τετάρτη ενημερώθηκε επίσημα ότι ο εισαγγελέας του Μονάχου εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του Σαλαμέχ.

Ο δικαστικός αξιωματούχος είπε, υπό τον όρο της ανωνυμίας, ότι ο μεροληπτικός δημόσιος συνήγορος, ο δικαστής Imad Qablan, αποφάσισε, μετά την ανάκριση του Salama, «να τον αφήσει υπό έρευνα, να τον εμποδίσει να ταξιδέψει και να κατασχέσει τα λιβανέζικα και γαλλικά διαβατήριά του».

Ο αξιωματούχος, ο οποίος συνόδευε την πορεία της συνόδου, ανέφερε ότι ο Σαλαμέχ «ζήτησε από τον Qablan να δικαστεί στον Λίβανο και να μην εκδοθεί στη Γαλλία». Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης , η οποία διήρκεσε μια ώρα και ένα τέταρτο, αρνήθηκε τις κατηγορίες εναντίον του. Θεώρησε ότι το γαλλικό ένταλμα σύλληψης είναι «παράνομο», Και παρουσίασε «στοιχεία» για τις πηγές του οικονομικού και ακίνητης περιουσίας του, τονίζοντας ότι «τα συγκέντρωσε από τις ιδιωτικές του επενδύσεις πριν από τον διορισμό του ως διοικητή της Banque du Liban και από τον μισθό του ως αποτέλεσμα της εργασίας του στη διεθνή χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, “Merrill Lynch”», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Σύμφωνα με την πηγή, ο Qablan ετοίμασε «μια έκθεση που περιλάμβανε τα πρακτικά της ανάκρισης , προετοιμάζοντας την αποστολή της στη Γαλλία, μαζί με αίτημα στον δικαστή Μπορέζι να του παράσχει τον φάκελο της γαλλικής έρευνας» .

Η νομοθεσία του Λιβάνου δεν επιτρέπει την έκδοση πολιτών σε ξένη χώρα για δίκη.

Και αν ο Λίβανος λάβει τον γαλλικό φάκελο, μπορεί να αρχίσει να διώκει τον Salameh στον Λίβανο, εάν «αποδείξει» ότι τα στοιχεία στα οποία βασίστηκε ο Μπουρίζι είναι «ισχυρά και σταθερά», αλλά εάν είναι «ανεπαρκή», τότε καθίσταται απαραίτητο να «σωθεί στο αρχείο.”

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες ερευνούν τον πλούτο του Σαλαμά και οι ερευνητές υποψιάζονται ότι συσσώρευσε ακίνητα και τραπεζικά περιουσιακά στοιχεία μέσω ενός πολύπλοκου χρηματοπιστωτικού σχεδίου, εκτός από την κατάχρηση του λιβανικού δημόσιου κεφαλαίου σε μεγάλη κλίμακα κατά τη θητεία του ως κυβερνήτης της Banque du Liban για περισσότερα από τρία δεκαετίες.

Ερευνητές από τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Λουξεμβούργο επισκέφθηκαν τη Βηρυτό τρεις φορές φέτος και άκουσαν διευθυντές τραπεζών και νυν και πρώην υπαλλήλους της Banque du Liban και ανέκριναν επίσης τον Σαλαμέχ τον Μάρτιο.

Γερμανικό ένταλμα σύλληψης

Οι επιδόσεις της λιβανικής δικαιοσύνης γενικά εγείρουν φόβους για μια προσπάθεια να αμβλυνθεί η έρευνα, σε μια χώρα όπου το έργο των πολιτικών και δικαστικών αρχών επικαλύπτεται και όπου επικρατεί μια κουλτούρα ατιμωρησίας για δεκαετίες.

Στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών ερευνών, ο εισαγγελέας του Λίβανου Ghassan Oweidat, ενημερώθηκε, την Τετάρτη, από αντιπροσωπεία που περιλάμβανε τον Γερμανό πρόξενο και τον ακόλουθο ασφαλείας στον Λίβανο, ότι ο εισαγγελέας στο Μόναχο είχε εκδώσει ένταλμα σύλληψης Salameh, θα κυκλοφορήσει σύντομα μέσω της Interpol.

Το ένταλμα κατηγορούσε τον Salameh για «εγκλήματα που σχετίζονται με διαφθορά, πλαστογραφία, υπεξαίρεση και ξέπλυμα χρήματος».

Δεν έγινε κανένα επίσημο σχόλιο από τις αρχές του Λιβάνου σχετικά με τα δύο εντάλματα σύλληψης, αλλά υπουργοί και βουλευτές ζήτησαν σε δηλώσεις του να παραιτηθεί, σημειώνοντας ότι η θητεία του λήγει τον ερχόμενο Ιούλιο 2023.

Ο Salama, ο οποίος θεωρείται ένας από τους μακροβιότερους ηγέτες των κεντρικών τραπεζών στον κόσμο, είπε σε συνέντευξη που μεταδόθηκε από το κανάλι της Saudi Al-Hadath, την Πέμπτη, «Η συνείδησή μου είναι καθαρή και οι κατηγορίες εναντίον μου είναι εσφαλμένες και αν εκδίδεται ετυμηγορία εναντίον μου που αποδεικνύει ότι είμαι ένοχος, θα αποχωρήσω από τη διακυβέρνηση της τράπεζας».

Σχετικό Άρθρο: Η Βηρυτός ενημερώθηκε από το Βερολίνο ότι οι γερμανικές αρχές εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης για τον διοικητή της λιβανέζικης κεντρικής τράπεζας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

//platform.twitter.com/widgets.js

Περισσότερα Εδω