Προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία «Αριελ» που χτύπησε πολλές περιοχές της χώρας ενώ λίγο μετά τις 16:00 μήνυμα από το 112 έλαβαν οι κάτοικοι στη Λήμνο. Το παραλιακό μέτωπο της Κατερίνης πλημμύρισε, παραλιακοί οικισμοί του δήμου Τεμπών μετατράπηκαν σε λίμνες, ενώ ουρές χιλιομέτρων παρατηρούνται στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου μετά την κατολίσθηση βράχων.

Σύμφωνα με τη μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Νικολέτα Ζιακοπούλου, στο δελτίο ειδήσεων στις 15:00, αυτήν την ώρα σημειώνονται κάποιες καταιγίδες στο βορειοανατολικό Αιγαίο και αρκετές βροχές σε Μακεδονία, Στερεά και Πελοπόννησο. Όμως, όπως είπε, η τάση είναι τις αμέσως επόμενες ώρες η κακοκαιρία σταδιακά να υποχωρήσει

Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο της ΕΡΤ, Μάνια Γκουσιάρη, αρκετοί παραλιακοί οικισμοί των Τεμπών είναι πλημμυρισμένοι σε μεγάλο βαθμό ενώ η κατάσταση ήταν ήταν χειρότερη λίγες ώρες νωρίτερα. Ειδικότερα για τα Μεσάγκαλα Λάρισας, είπε ότι η πλατεία από όπου γινόταν η σύνδεση με το δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, είχε γίνει λίμνη ενώ σε μεγάλο κομμάτι του συγκεκριμένου οικισμού οι δρόμου έχουν γεμίσει νερό και υπάρχουν γειτονιές που δεν μπορείς να πας με αυτοκίνητο. Επίσης, έχουν πληγεί καλλιέργειες και χωράφια είναι πλημμυρισμένα.

Κατερίνη, Σκόπελος και Κύμη είναι μερικές από τις περιοχές που μετρούν τις πληγές τους από το πέρασμα της κακοκαιρίας. Στην Κατερίνη πολλά είναι τα προβλήματα λόγω της σφοδρής βροχόπτωσης, καθώς πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα. Το νερό έφτασε το μισό μέτρο, σε κάποια σημεία, στο παραλιακό μέτωπο. Η μετακίνηση με αυτοκίνητο είναι αδύνατη, ενώ οι κάτοικοι προσπαθούν με κάθε μέσο να απομακρύνουν τα ύδατα από υπόγεια και ισόγεια σπιτιών και επιχειρήσεων.

Δεκάδες είναι οι κλήσεις που έχει δεχθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενώ ευτυχώς δεν έχει κινδυνεύσει κανένας κάτοικος. Οι Αρχές, πάντως, κάνουν έκκληση στους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, ενώ τα σχολεία παραμένουν κλειστά. Το εάν και πώς θα λειτουργήσουν αύριο είναι αντικείμενο σύσκεψης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι ισχυροί άνεμοι έχουν προκαλέσει αρκετές διακοπές ρεύματος στη Θεσσαλονίκη και τους δήμους Λαγκαδά και Βόλβης.

Προβλήματα προκάλεσαν οι θυελλώδεις άνεμοι στη Θεσσαλονίκη. Κορμοί και κλαδιά δέντρων έπεσαν πάνω σε αυτοκίνητα. Ο δυνατός αέρας παρέσυρε λαμαρίνες και αντικείμενα από τα μπαλκόνια, χωρίς ευτυχώς να σημειωθεί κάποιος τραυματισμός. Πολλά σημεία της πόλης είναι γεμάτα με σκουπίδια, που είχαν γίνει βουνά στους κάδους εξαιτίας των πρόσφατων κινητοποιήσεων.

Κλειστό παραμένει το κομμάτι της Εθνικής Οδού Αθηνών-Κορίνθου, από την Κινέτα μέχρι τα Μέγαρα, στην Κακιά Σκάλα, στο ρεύμα προς Αθήνα, λόγω πτώσης βράχων, από την έντονη βροχόπτωση. Τεράστιο είναι το μποτιλιάρισμα και η ταλαιπωρία για τους οδηγούς, ενώ η τροχαία έχει προχωρήσει σε εκτροπή της κυκλοφορίας. Παραμένει άγνωστο πότε ο δρόμος θα δοθεί στην κυκλοφορία ενώ στο ρεύμα εξόδου προς Κόρινθο η κυκλοφορία είναι κανονική.

Σταδιακή υποχώρηση της κακοκαιρίας 

Σύμφωνα με τη μετεωρολόγο της ΕΡΤ Νικολέτα Ζιακοπούλου, επρόκειτο για μια κακοκαιρία που άφησε 150 τόνους νερού ανά στρέμμα στην Πιερία κι έφερε ανέμους 8 μποφόρ μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Αυτήν την ώρα έχουμε κάποιες καταιγίδες στο βορειοανατολικό Αιγαίο και αρκετές βροχές σε Μακεδονία, Στερεά και Πελοπόννησο. Όμως η τάση είναι τις αμέσως επόμενες ώρες η κακοκαιρία σταδιακά να υποχωρήσει ενώ απαιτείται λίγη προσοχή ακόμη στο βόρειο και ανατολικό Αιγαίο. Όπως είπε έως το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας και τις επόμενες μέρες ο καιρός θα είναι ήπιος.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Πηγή: ertnews.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω