Τη διεξαγωγή κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, με αφορμή δηλώσεις Λαρισαίου δικηγόρου στα Μέσα Ενημέρωσης σχετικά με την τραγωδία των Τεμπών, ζήτησε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας, Τρύφων Τσάτσαρος. Ο κ. Τσάτσαρος, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», με έγγραφό του προς τον πρόεδρο του Πειθαρχικού Συμβουλίου του ΔΣΛ Γ. Χατζηευθυμίου ζήτησε τη διεξαγωγή της προκαταρκτικής εξέτασης κατά μέλους του ΔΣΛ, στο πλαίσιο της οποίας θα εξεταστεί αν τελέσθηκαν πειθαρχικές παραβάσεις με αφορμή δηλώσεις κυρίως σε τηλεοπτικούς σταθμούς.

Σημειώνεται πως χθες βράδυ ήταν προγραμματισμένο να συνεδριάσει το Δ.Σ. του ΔΣΛ, ενώ στην ημερήσια διάταξη ήταν ενταγμένο το θέμα «σιδηροδρομικό δυστύχημα Τεμπών: Παρουσία συναδέλφων στα ΜΜΕ, κατά τρόπον ώστε να εγείρονται προφανή ζητήματα πειθαρχικού ελέγχου τους – Ενημέρωση Δ.Σ. για έως τώρα ενέργειες στην κατεύθυνση του πειθαρχικού ελέγχου». Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση αναμενόταν να εξεταστεί η στάση και δεύτερου δικηγόρου.

Με αφορμή την τραγωδία των Τεμπών, η στάση μερίδας δικηγόρων έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις του δικηγορικού κόσμου, ενώ της πρωτοβουλίας του ΔΣΛ, προηγήθηκε παρέμβαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος. Στην ανακοίνωση της Ολομέλειας, αρχικά σημειώνεται πως «η ταχεία και πλήρης διερεύνηση των αιτίων δυστυχήματος και η απόδοση των ευθυνών, όπου ανήκουν, είναι απόλυτα επιβεβλημένη. Πρέπει να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα, που είδαν το φως της δημοσιότητας, που απασχολούν την ελληνική κοινωνία και σχετίζονται με την ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου.

Λόγω της μείζονος σοβαρότητας της υπόθεσης, η διενέργεια της ανάκρισης θα πρέπει να ανατεθεί σε ειδικό εφέτη ανακριτή. Η Ολομέλεια αποφάσισε τη συγκρότηση Επιτροπής από μέλη της, προκειμένου να διερευνήσει από νομική και ουσιαστική σκοπιά την τυχόν παρέμβαση των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, ιδίω ονόματι, λόγω του ειδικού εννόμου συμφέροντος που έχουν, κατ’ άρθρο 90 Κώδικα Δικηγόρων, είτε με την κατάθεση μηνύσεως είτε με παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας στην εκκρεμή ποινική διαδικασία και κατά παντός υπευθύνου ήθελε βρεθεί». Ενώ για τη στάση δικηγόρων σημειώνεται πως «η Ολομέλεια καταδικάζει έντονα και απερίφραστα κάθε συμπεριφορά δικηγόρου, που επιχειρεί, με αφορμή το τραγικό δυστύχημα, να εκμεταλλευτεί τον ανθρώπινο πόνο. Κάθε συμπεριφορά συναδέλφου, που αντίκειται στον Κώδικα Δικηγόρων και τη Δεοντολογία και απάδει του κύρους και της αξιοπρέπειας του δικηγορικού λειτουργήματος είναι πειθαρχικά ελεγκτέα και τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα κάθε Συλλόγου υποχρεούνται να επιλαμβάνονται, χωρίς καμία καθυστέρηση» καταλήγει η Ολομέλεια.

Εφημερίδα Ελευθερία / Βαγγέλης Κακάρας

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω