Παρουσία πλήθους μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, εγκαινιάστηκε σήμερα το απόγευμα της Τετάρτης το κτίριο στο οποίο θα στεγαστεί το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Μελισσοκομίας του Τμήματος Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Συγκρότημα Γαιόπολις στη Λάρισα.

«Εγκαινιάζουμε σήμερα το πρώτο εργαστήριο μελισσοκομίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, σε ένα αντικείμενο που ψάχναμε χρόνια κάποιον ειδικό για να μπορέσουμε να το αναπτύξουμε. Βρήκαμε τον Αλέξανδρο Παπαχριστοφόρου, ο οποίος, με πολύ συντονισμένες προσπάθειες βρήκε τη χρηματοδότηση που χρειαζόταν, παραπάνω από αυτή που θα έβαζε το πανεπιστήμιο. Θα συμβάλει όχι μόνο στην εκπαίδευση των φοιτητών, αλλά στη βοήθεια των μελισσοκόμων της περιοχής, ώστε να αναπτύξουμε έναν κλάδο που είναι πολύ σημαντικός για την εθνική οικονομία», δήλωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Χαράλαμπος Μπιλλίνης.

Έχουμε φτιάξει αυτό τον χώρο σ’ ένα πρόχειρο εργαστήριο σε πάρα πολύ σύντομο χρόνο, με πάρα πολλή δουλειά και όρεξη και είναι το πρώτο περιφερειακό εργαστήριο μελισσοκομίας. Θέλουμε να στηρίξει κυρίως τη Θεσσαλία και να βοηθήσει στην εκπαίδευση φοιτητών. Είναι το εργαστήριο που θα εκπαιδεύονται φοιτητές στο προπτυχιακό επίπεδο, θα εκπονηθούν μεταπτυχιακά και διδακτορικά, έρευνα, συνεργασίες με άλλα τμήματα και καινοτομία», ανέφερε ο Επίκουρος καθηγήτης Εφαρμοσμένης μελισσοκομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Αλέξανδρος Παπαχριστοφόρου.

Προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο Dr. Gérard Arnold, ομότιμος Διευθυντής Έρευνας στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας (CNRS), ο οποίος απηύθυνε ομιλία με τίτλο «Ερωτήματα σχετικά με την αξιολόγηση κινδύνου των φυτοφαρμάκων και η πολιτική έρευνας της ΕΕ στο συγκεκριμένο πεδίο».

«Θέλω να συγχαρώ τις πρυτανικές αρχές του πανεπιστημίου μας, αλλά και τον καθηγητή, κ. Παπαχριστοφόρου. Το εργαστήρι αυτό πρόκειται να συμβάλει αποφασιστικά στην έρευνα και τη μάθηση των φοιτητών, αλλά και των μελισσοκόμων της ευρύτερης περιοχής. Είναι πολύ σημαντικό και εμείς από την πλευρά του υπουργείου επιδιώκουμε τις συνεργασίες μεταξύ των πανεπιστημιακών αρχών και γενικότερα των ερευνητικών κέντρων, ώστε να χαράξουμε πολιτική πάνω στο κομμάτι της μελισσοκομίας, αλλά και να βοηθήσουμε, να έχουμε έναν κλάδο βιώσιμο, που θα έχει μέλλον», τόνισε ο κ. Σταύρος Κελέτσης, Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο κ. Κελέτσης αναφέρθηκε εν συνεχεία στις σοβαρές καταστροφές που βίωσαν οι μελισσοκόμοι τόσο της περιοχής μας, λόγω των πλημμυρών, όσο και του Έβρου λόγω των πυρκαγιών, τους προηγούμενους μήνες, σημειώνοντας πως «από την πλευρά μας ως υπουργείο καταρχήν αποζημιώσαμε τους μελισσοκόμους για τις κυψέλες που έχασαν και για το κεφάλαιο, αλλά πέρα από αυτό, προχωρήσαμε στον σχεδιασμό του μέτρου 5.2, το οποίο αφορά και την κτηνοτροφία και τη μελισσοκομία. Βάση αυτού, οι μελισσοκόμοι μας θα μπορέσουν να αποκαταστήσουν εντελώς δωρεάν, με κάλυψη 100% από την πολιτεία, το μελισσοκομικό τους κεφάλαιο, καθώς και όλο τον εξοπλισμό τους. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα πρόγραμμα που δεν έχει ξαναγίνει και θα ωφελήσει το μελισσοκομικό κεφάλαιο που χάθηκε στις πλημμύρες της Θεσσαλίας και τις πυρκαγιάς του Έβρου».

Ακολούθησε εκδήλωση στο νέο κτίριο του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Μελισσοκομίας, το οποίο ανακαινίσθηκε με την ευγενική χορηγία της εταιρίας APIVITA.

Δείτε φωτογραφίες:

Ζωή Μπουρουτζή – Φωτό/βίντεο: Κώστας Τσιάρας

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω