Στη συμβολή του ψηφιακού μετασχηματισμού στην προσπάθεια απελευθέρωσης των παραγωγικών δυνάμεων που διαθέτει η χώρα αναφέρθηκε το απόγευμα της Τρίτης ο Κυριάκος Πιερρακάκης στον χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την παρουσίαση του προγράμματος «Smart Island» της Amazon Web Services στη Νάξο.

Φέρνοντας ως παράδειγμα το gov.gr, ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης εξήγησε πώς οι μικρές αλλαγές λειτουργούν πολλαπλασιαστικά στη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας, αλλά και στην καθημερινότητα των πολιτών.

Καθώς η Amazon Web Services επέλεξε τη Νάξο ως πρώτο διεθνή σταθμό του προγράμματος «Smart Island», ο Κυριάκος Πιερρακάκης έκανε λόγο για «μία μεγάλη προσπάθεια η οποία ξεκινάει από εδώ».

Όπως ανέφερε, στόχος είναι «να μπορέσουμε να συνθέσουμε δυνατότητες πολλών ελληνικών εταιρειών, πολυεθνικών και εγχώριων startups, δομών του κράτους, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της πολιτείας κεντρικά. Και να δούμε πώς, ξεκινώντας από τη Νάξο, με την αρωγή της Amazon Web Services, πώς θα μπορούσε ένα “Έξυπνο Νησί” να μοιάζει και για τη χώρα μας και για τις άλλες χώρες να αποτελέσει case study, να αποτελέσει παράδειγμα. Αθροίζοντας, σωρεύοντας δυνατότητες της ελληνικής αγοράς πληροφορικής, τηλεπικοινωνιών, τεχνολογίας, ενέργειας, τραπεζικής και του κράτους».

Ο Υπουργός στάθηκε στη μεγάλη αύξηση των ψηφιακών υπηρεσιών που παρέχονται μέσω του gov.gr σημειώνοντας ότι «είναι πάνω από 1.500 και πολύ σύντομα θα είναι 2.000, 3.000, 4.000 – όσες και οι διαδικασίες του κράτους οι οποίες καταγράφονται οι οποίες αθροιζόμενες αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίον αλληλεπιδρούμε με το κράτος».

Επιπλέον, προανήγγειλε νέα μεγάλη αύξηση των ψηφιακών συναλλαγών επισημαίνοντας ότι «ξεκινήσαμε από 9 εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές το 2018 και φέτος θα χτυπήσουμε το 1 δισεκατομμύριο ψηφιακές συναλλαγές. Εάν κάνει κανείς τη διαίρεση, βασικά μιλάμε ότι κάθε Έλληνας πολίτης έχει γλυτώσει περίπου 100 ουρές και πάνω, μιλάμε για περίπου 120 ουρές για κάθε ενήλικο συμπολίτη μας».

Περισσότερα Εδω