Εγκληματική οργάνωση λαθρεμπόρων που εισήγαγε από τη Βουλγαρία λαθραία αιθυλική αλκοόλη και ποτά, με πρωταγωνιστές Βολιώτες, εξιχνίασε η Οικονομική Αστυνομία προχθές το απόγευμα προχωρώντας σε συλλήψεις στις Σέρρες, στο Αιγάλεω, στην Καρδίτσα, στη Λάρισα και στη Βοιωτία, μετά από κατασχέσεις μεγάλων ποσοτήτων αιθυλικής αλκοόλης και ποτών στις προαναφερόμενες περιοχές, αλλά και στο Στεφανοβίκειο.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η Οικονομική Αστυνομία προχώρησε σε συνολικά 12 συλλήψεις και σχηματίζει δικογραφία για συνολικά 16 άτομα. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι 37χρονος Βολιώτης, που έχει απασχολήσει στο παρελθόν με παρόμοια υπόθεση, και δύο συγγενικά του πρόσωπα, ο πατέρας του και ο πεθερός του.

Συνολικά 10 άτομα είναι κάτοικοι Βόλου από τους κατηγορούμενους της υπόθεσης, μεταξύ των οποίων και οδηγοί φορτηγών που πιάστηκαν επ’ αυτοφώρω να μεταφέρουν αιθυλική αλκοόλη στις Σέρρες.

Οι έρευνες της Αστυνομίας είναι υπό πλήρη εξέλιξη, καθώς πρόκειται για μία υπόθεση που φέρεται να προκαλεί στο Ελληνικό Δημόσιο ζημία ύψους 850.000 ευρώ.

Αρχισαν με τη διακριτική παρακολούθηση των υπόπτων και η επιχείρηση ολοκληρώθηκε προχθές το απόγευμα με επιτόπιες έρευνες σε αποθήκες, δεξαμενές και επιχειρήσεις.

Η εξάρθρωση του κυκλώματος ξεκίνησε από τις Σέρρες. Εκεί οι αστυνομικοί έπιασαν στα πράσα φορτηγά να μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες αιθυλικής αλκοόλης.

Δύο από τους κατοίκους Βόλου, που περιλαμβάνονται μεταξύ των συλληφθέντων, είναι υπήκοοι Πακιστάν.

Οι αστυνομικοί κατέσχεσαν 25.700 λίτρα αιθυλική αλκοόλη που μεταφέρονταν στις Σέρρες από φορτηγά και 2.200 φιάλες ποτών διάφορων επωνυμιών με βουλγαρικές ετικέτες.

Η εξάρθρωση συνεχίστηκε σε Αιγάλεω και Λάρισα. Ενδεικτικά σε δεξαμενή στο Αιγάλεω κατέσχεσαν 700 λίτρα ποσότητας που προσομοιάζει με αιθυλική αλκοόλη, ενώ στη Λάρισα μία ποσότητα άγνωστης χημικής σύνθεσης βάρους 2 κιλών, η οποία προσομοιάζει με ηρωίνη.

Οι έρευνες της Οικονομικής Αστυνομίας έφθασαν μέχρι το Στεφανοβίκειο, απ’ όπου κατέσχεσαν από αποθήκη 1.206 φιάλες ποτών με βουλγάρικες ετικέτες, καθώς επίσης και πλήθος ενσήμων βουλγαρικών ταινιών που προφανώς χρησίμευαν για τη συσκευασία των ποτών.

Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, πλαστογραφία, παραβάσεις του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα και των νομοθεσιών για τα σήματα και τα ναρκωτικά.

Οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό και σύλληψη ακόμη 4 ατόμων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κύκλωμα πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν Βολιώτες, οι οποίοι έχουν απασχολήσει ξανά με παρόμοια υπόθεση. Μάλιστα, κάποιοι από τους κατηγορούμενους έχουν εκτίσει και ποινές φυλάκισης.

Σύμφωνα με την Οικονομική Αστυνομία, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, προκειμένου να αποφύγουν τον εντοπισμό τους από τις διωκτικές Αρχές, ακολουθούσαν συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης.

Αρχικά, χρησιμοποιώντας ειδικά διασκευασμένα φορτηγά οχήματα, μετέφεραν τις λαθραίες ποσότητες σε αποθήκη σε περιοχή των Σερρών.

Στη συνέχεια, μετέφεραν τις ποσότητες σε αποθήκες νόμιμης επιχείρησης στη Λάρισα, όπου προέβαιναν στην απόξεση των ετικετών και επικολλούσαν πλαστές αυτοκόλλητες ετικέτες, με λογότυπα επώνυμων εταιρειών.

Μάλιστα, τα μέλη της οργάνωσης, φρόντιζαν, ώστε η μεταφορά στη Λάρισα να γίνεται σταδιακά και σε μικρές ποσότητες, ώστε σε ενδεχόμενο έλεγχο οι ποσότητες οινοπνεύματος να μπορούν να δικαιολογηθούν από τη νόμιμη δραστηριότητα της επιχείρησης.

Έπειτα, διοχέτευαν τα αλκοολούχα ποτά στη λιανική πώληση, ενώ τη λαθραία αιθυλική αλκοόλη μέσω μεταφορικών εταιριών σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Τα φορτηγά που συμμετείχαν στη διακίνηση

 

Μεγάλες ποσότητες λαθραίας αιθυλικής αλκοόλης εντόπισαν οι αστυνομικοί

 

 Μεταξύ των κατασχεθέντων και μία ποσότητα που προσομοιάζει με ηρωίνη

 

 Μεταξύ των κατασχεθέντων και μία ποσότητα που προσομοιάζει με ηρωίνη

 

Αναλυτικά στις έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα εξής:

 8 δεξαμενές με αιθυλική αλκοόλη, των 1.000 λίτρων η καθεμία,

 770 δοχεία με αιθυλική αλκοόλη, των 10 λίτρων το καθένα,

 880 λίτρα αιθυλικής αλκοόλης,

 900 λίτρα σε πλαστικές φιάλες που περιείχαν αλκοολούχα ποτά,

 3.396 φιάλες αλκοολούχων ποτών,

 10.000 πλαστές ετικέτες επώνυμων αλκοολούχων ποτών και ειδική κατασκευή – εργαλεία για την απόξεση ετικετών,

 8 οχήματα, τράκτορας με επικαθήμενο ρυμουλκούμενο,

 2.145 γραμμάρια ηρωίνη,

 9.200 ευρώ,

 κινητά τηλέφωνα και έγγραφα.

 

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Περισσότερα Εδω