Το χατ – τρικ, ή για όσους δε γνωρίζουν το να πετύχει ένας ποδοσφαιριστής τρία τέρματα στον ίδιο αγώνα, είναι ένα από τα μεγάλα «παράσημα» στον κόσμο του ποδοσφαίρου.

Βέβαια, προπολεμικά, ο όρος χρησιμοποιούταν για τρία γκολ μέσα σε ένα και μόνο ημίχρονο. Με τη σταδιακή ανάπτυξη, όμως, των αμυντικογενών συστημάτων στο άθλημα και τη συνεπαγόμενη μείωση του αριθμού τερμάτων που σημειώνονταν, επεκτάθηκε και καθιερώθηκε για όλη τη διάρκεια του αγώνα, με τρία συνεχόμενα στο ίδιο 45λεπτο να αποτελούν πλέον ένα καθαρό χατ-τρικ.

Εικάζεται πως η φράση «χατ – τρικ» προλήθλε από την Μεγάλη Βρετανία, αλλά πιθανότατα ξεκίνησε από το κρίκετ τον 18ο αιώνα όταν ο παίκτης με τρεις επιτυχίες στη σειρά κέρδιζε ένα καπέλο ως βραβείο.

Κι αν οι περισσότεροι λίγο – πολύ γνωρίζουμε τι σημαίνει ο όρος, σίγουρα ελάχιστοι έχουμε υπόψη πως ένα από τα ιστορικότερα χατ – τρικ παγκοσμίως έχει καταγραφεί με πρωταγωνιστή τον Λαρισαίο Ντίνο Ποντίκα πριν από 26 χρόνια!

Επιχειρώντας μία στορική αναδρομή στο χατ – τρικ από το 1930 έως το 2022, ο αθλητικογράφος Θανάσης Σακελλαρίου αναφέρεται εκτενώς στο συγκεκριμένο επίτευγμα του Λαρισαίου, το οποίο μάλιστα κατατάχθηκε από βραζιλιάνικη εφημερίδα στα οκτώ πιο ιστορικά του πλανήτη!

Το ημερολόγιο έδειχνε Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 1996 και οι θεατές της αναμέτρησης Αμπελοκήπων – Χαραυγής (4-3) για το κύπελλο ερασιτεχνών Λάρισας έγιναν μάρτυρες του ιστορικού χατ-τρικ που εξακολουθεί να αποτελεί ρεκόρ όχι μόνο για το ελληνικό, αλλά για το ποδόσφαιρο γενικότερα.

Ο… Λαρισαίος πρωταγωνιστής του ιστορικού χατ – τρικ Ντίνος Ποντίκας

Ο Ντίνος Ποντίκας σκόραρε και τα τρία τέρματα των φιλοξενουμένων σε ηλικία 14 ετών και 7 μηνών και έγινε έτσι ο νεότερος παίκτης που πετυχαίνει κάτι τέτοιο, και μάλιστα στο ντεμπούτο του με τη φανέλα της Χαραυγής. Ένα χρόνο πριν, το 1995, είχε σημειώσει ακόμη ενα εξωπραγματικό ρεκόρ σημειώνοντας 13 τέρματα σε φιλικό αγώνα επιλέκτων, σε ηλικία 13 ετών και 6 μηνών.

Η μοίρα όμως δεν ήταν στο πλευρό του, καθώς ουσιαστικά αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το ποδόσφαιρο μετά απο σοβαρό τραυματισμό στα τέλη του 1998 και ενώ ήδη ο Αθηναϊκός είχε ενδιαφερθεί για να τον αποκτήσει. Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι Αμπελόκηποι το 1996 είχαν στις τάξεις τους πρώην ποδοσφαιριστές Α’ Εθνικής όπως οι Μπάμπης Ντόσας και Γιώργος Κολοβός, αλλά και τον 15χρονο Βαγγέλη Μόρα, ενώ από τη Χαραυγή είχε αποκτήσει τον Κώστα Μάγγο ο ΟΦΗ εκείνη τη χρονιά. Η βραζιλιάνικη εφημερίδα «Correio do Norte» κατέταξε το χατ-τρικ του Ποντίκα στα 8 πιο ιστορικά χατ-τρικ του ποδοσφαίρου.

Για τον Ντίνο Ποντίκα υπάρχουν αναφορές σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, ενώ κάνει ιδιαίτερη μνεία και η wikipedia την οποία μπορείτε να δείτε πατώντας εδώ.

Ο 40χρονος – σήμερα – Λαρισαίος επιθετικός έκανε ένα πέρασμα από την αθλητική δημοσιογραφία σε μέσα ενημέρωσης της πόλης, ενώ πλέον ζει στην Αγγλία όπου έχει επιστρέψει στην ενεργό δράση συνεχίζοντας σε ομάδα ερασιτεχνικής κατηγορίας.

newsroom onlarissa.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω