Κατατέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις για την βελτίωση των υποδομών της πόλης και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ΑμεΑ ώστε να γίνει η Καρδίτσα μια ευχάριστη επιλογή για όσους ζουν και δραστηριοποιούνται εδώ αλλά και όσους θέλουν να την επισκεφτούν. Είναι γνωστό σε όλους ότι οι Νόμοι και οι Κανονισμοί για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ υφίστανται, αλλά κατά έναν περίεργο τρόπο, σε τοπικό αλλά και σε εθνικό επίπεδο, δεν εφαρμόζονται (σε άλλες περιπτώσεις καθόλου, σε άλλες εφαρμόζονται μερικώς και σε άλλες γίνονται πλαστελίνη στα χέρια των ειδικών και μη). Να εφαρμοσθούν οι Νόμοι, ο ΓΟΚ του 1985 και ο ΝΟΚ του 2012, που τα προβλέπουν όλα με ακρίβεια.

       Επιγραμματικά τέθηκαν και συζητήθηκαν τα παρακάτω θέματα :

  • Ανακατασκευή και κατασκευή νέων ραμπών.

Συζητήθηκε να γίνουν οι κατάλληλες παρεμβάσεις, να κατασκευασθούν νέες ράμπες όπου απαιτούνται (ανοίγοντας έναν εικονικό κύκλο από το κέντρο της πόλης προς τα έξω) και να επισκευαστούν τυχόν υπάρχουσες προβληματικές,  με τις σωστές κλίσεις και τις σωστές προδιαγραφές πλέον, όπως ορίζονται από τους Νόμους και τους Πολεοδομικούς Κανονισμούς.

  • Προμήθεια και τοποθέτηση κατάλληλου εξοπλισμού για ΑμεΑ στις παιδικές χαρές της πόλης.

Συζητήθηκε η προμήθεια παιχνιδιών και οργάνων στο Παυσίλυπο και σε άλλες παιδικές χαρές, όπου τα παιδιά με κινητικά προβλήματα, αναπηρία και ειδικές ανάγκες μπορούν να παίξουν με ασφάλεια, να αθληθούν και να απασχοληθούν δημιουργικά.

  • Παρεμβάσεις βελτίωσης προσβασιμότητας ΑμεΑ.

Συζητήθηκε να γίνουν προσβάσιμα για ΑμεΑ, όλα τα δημόσια κτήρια, οργανισμοί και οι υπηρεσίες.  Στο Δημοτικό Κολυμβητήριο να κατασκευασθεί ντους και W.C. για ΑμεΑ καθώς και να γίνει προμήθεια ειδικού γερανού για την κάθοδο και άνοδο των λουόμενων στην πισίνα. Πρόσβαση για όλους και παντού. Παρεμβάσεις σχολικών συγκροτημάτων Κατασκευή ραμπών ΑΜΕΑ σε σχολικές μονάδες. Ίσες ευκαιρίες για τους γονείς ΑμεΑ ώστε να έχουν πρόσβαση στις σχολικές μονάδες των παιδιών τους, στην ενημέρωση για την πρόοδό τους και στην εξασφάλιση ίσων ευκαιριών στην ομαλή οικογενειακή και κοινωνική διαβίωση.

  • Διαμόρφωση ποδηλατοδρόμου Ηρώων Πολυτεχνείου.

 Θα πρέπει να βελτιωθεί το υπάρχον ποδηλατικό δίκτυο. Τα κολωνάκια πρέπει να φύγουν διότι εγκυμονούν κινδύνους και ο διαχωρισμός των ποδηλατοδρόμων από τις διπλανές οδούς και τα πεζοδρόμια να γίνει με τρόπο ασφαλή και απόλυτα εμφανή για τα ΑμεΑ, τους τυφλούς, τους ηλικιωμένους πεζούς, τους οδηγούς οχημάτων και τους ποδηλάτες. Η σήμανση, τόσο στο δάπεδο των ποδηλατοδρόμων, όσο και στις διασταυρώσεις πρέπει να είναι ξεκάθαρης και σύγχρονης τεχνολογίας.

  • Θέσεις ΑμεΑ για παρκάρισμα.

Συζητήθηκε η αύξηση των θέσεων στάθμευσης με τη γνωστή μπλε σήμανση για ΑμεΑ. Πρώτιστη ανάγκη η δημιουργία 2-3 θέσεων επί της οδού Ιεζεκιήλ, όπου λειτουργούν πλέον και οι επιτροπές ΚΕΠΑ, όπου αυτή την στιγμή δεν υπάρχει καμία θέση.

  • Δημιουργία Δημοτικού ΚΔΑΠμεΑ.

Ένας στόχος που αναφέρθηκε πολλές φορές στις συζητήσεις που έχουν γίνει στο παρελθόν είναι η δημιουργία Δημοτικού ΚΔΠΑμεΑ, μέσω επιδοτούμενων (χρηματοδοτούμενων) προγραμμάτων, όπως έχει συμβεί και με άλλους Δήμους της χώρας.

7) Μείωση Δημοτικών Τελών.

Σύμφωνα με τον Ν. 3463/2006 (Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων), άρθρο   202, παρ.3 (ΦΕΚ 114 Α΄) τα δημοτικά συμβούλια δύνανται με απόφασή τους να μειώσουν τους δημοτικούς φόρους ή τέλη μέχρι 50%, ή να απαλλάξουν πλήρως από την επιβολή του απόρους, άτομα με αναπηρία κλπ (όπως η ιδιότητα αυτών οριοθετείται αντίστοιχα από την κείμενη νομοθεσία) υπό προϋποθέσεις.

   α) ΑμεΑ με αναπηρία από 80% και πάνω, απαλλαγή δημοτικών τελών.

          β) ΑμεΑ με αναπηρία έως και ποσοστό 79%, μείωση στο 50% των Δ.Τ.

8) Αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων για το κοινωνικό τιμολόγιο της     ΔΕΥΑΚ.

Προτείνουμε να γίνουν αποδεκτά οικονομικά και περιουσιακά κριτήρια παρόμοια του Κοινωνικού Τιμολογίου που ισχύουν για το ηλεκτρικό ρεύμα, αφού το νερό όπως και το ρεύμα, είναι βασικότατα αγαθά για την καθημερινή διαβίωση των ανθρώπων. Αντίστοιχη αναπροσαρμογή προτείνουμε να γίνει και στα όρια κατανάλωσης με βάση και τις διαφορές των δύο αγαθών. Στόχος να ενισχυθούν αυτοί που το έχουν πραγματικά ανάγκη και ιδιαίτερα νέες οικογένειες με παιδιά.

9) Διοργάνωση και ενίσχυση πρωτοβουλιών για εθελοντική αιμοδοσία, για τη διάσωση της ζωής, αλλά και για την παροχή βοήθειας στους συνανθρώπους μας θαλασσαιμικούς, για να ζήσουν μια μακροβιότερη και πιο παραγωγική ζωή.

10) Τέλος, συζητήθηκε η πρόταση όταν σχεδιάζονται θέματα και έργα που αφορούν την Αναπηρία, να συμμετέχουν εκπρόσωποι των ΑμεΑ, διότι η εμπειρία και οι γνώσεις τους, θα φανούν πολύ χρήσιμες στην επιτυχία των έργων αυτών.

 

 

 

     Στη συνάντηση συμμετείχαν οι παρακάτω φορείς και εκπρόσωποί τους :

  • Για το Νομαρχιακό Σωματείο ΑμεΑ Ν. Καρδίτσας

 

         Ο Πρόεδρος                                                            Ο Γεν. Γραμματέας

     Αγραφιώτης Βασίλειος                                                 Κωτούζας  Δημήτριος

 

  • Για το Σωματείο Γονέων και Κηδεμόνων των Παιδιών με ΑμεΑ Ν. Καρδίτσας

Ο Πρόεδρος

Κατσάρας Κωνσταντίνος

  • Για το Σύλλογο Πασχόντων Θαλασσαιμίας Καρδίτσας

 

Ο Πρόεδρος

Νικολάου Κωνσταντίνος

Περισσότερα Εδω