Την άμεση αντικατάσταση της διοίκησης της «Κιβωτού του Κόσμου» ανακοίνωσε η κυβέρνηση δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου. Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης έρχονται μετά και την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου, εν μέσω μπαράζ καταγγελιών για τις συνθήκες που επικρατούν στις δομές που στηρίζει η ΜΚΟ.

Πρώτος μας μέλημα είναι η προστασία και η ασφάλεια των παιδιών που μένουν σε αυτές τις δομές” τόνισε στην ΕΡΤ ο Κωστής Χατζηδάκης.

Ένταση σημειώθηκε το πρωί στο κτίριο της “Κιβωτού του Κόσμου” όταν ο γενικός γραμματέας των Σύρων που μένουν στην Ελλάδα, Ν. Μπάκρι βρέθηκε στην είσοδο της δομής με γονείς που ζήτησαν να πάρουν πίσω τα παιδιά τους.

Συγκεκριμένα, ένα ζευγάρι Σύρων καταγγέλλει ότι οι εργαζόμενοι στη δομή δεν τους επιτρέπουν την επικοινωνία με τα τέσσερα παιδιά τους – τα οποία χωρίστηκαν και τα δύο μεταφέρθηκαν στην Καλαμάτα- ενώ έδειξαν στις κάμερες και φωτογραφίες των παιδιών τους με σημάδια από σβησμένα τσιγάρα και χτυπήματα στα χέρια, όπως οι ίδιοι ανέφεραν.

Ο κ. Μπάκρι με το ζευγάρι επιχείρησαν να μπουν μέσα στη δομή, με αποτέλεσμα να προκληθεί επεισόδιο με φωνές και εκτοξεύσεις αντικειμένων, ενώ ενημερώθηκε και η ΕΛΑΣ, περιπολικό της οποίας έφθασε στο σημείο.

Διαβάστε επίσης Γ. Σταμάτης (Γ.Γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης) στο Πρώτο: Ερευνώνται και άλλα θέματα για τη ΜΚΟ εκτός από τις καταγγελίες (audio)

Σοκαριστικά είναι τα όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας σχετικά με περιστατικά κακοποίησης σε δομές της “Κιβωτού του Κόσμου”. Δεν έχουν τέλος οι καταγγελίες. Γονείς, που τα παιδιά της ήταν σε δομή της Κιβωτού του Κόσμου, αφήνουν αιχμές ακόμη και για παράνομες υιοθεσίες.

Οργισμένη ήταν η αντίδραση του Αρχιεπισκόπου που υπόσχεται έρευνα και κυρώσεις αν αποδειχθούν οι καταγγελίες. «Ο Αρχιεπίσκοπος σημειώνει ότι εφόσον αποδειχθεί η αλήθεια των κατηγοριών που αποδίδεται στο συγκεκριμένο κληρικό, ο ίδιος προσωπικά και η Εκκλησία θα αποδώσουν στον απόλυτο βαθμό την επίγεια εκκλησιαστική δικαιοσύνη», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Αρχιεπισκοπής, κ.Χάρης Κονιδάρης στην ΕΡΤ.

Οι αρχές επικεντρώνονται σε ύποπτα ταξίδια, δώρα, σε εργαζόμενους ειδικών αποστολών και σε καταγγελίες για παιδιά που αναγκαστικά σταμάτησαν το σχολείο, ενώ είναι θέμα χρόνου να κληθούν για ανωμοτί κατάθεση ως ύποπτοι, άτομα που φέρονται να είχαν κεντρικό ρόλο στην οργάνωση, ανάμεσά τους και το υψηλόβαθμο στέλεχος της Κιβωτού.

Διαβάστε επίσης Καταγγελίες παιδιών συνθέτουν την εικόνα λειτουργίας των δομών σε Χίο και Καλαμάτα

Νέα μαρτυρία ενός κοριτσιού από δομή της Κιβωτού στη Χίο φέρνει στο φως η ΕΡΤ. Η ανήλικη υποστηρίζει ότι τα περιστατικά βίας δεν ήταν μεμονωμένα και περιγράφει για πρώτη φορά στην ΕΡΤ τα σκληρά χρόνια που φέρεται να βίωσε στην δομή της Χίου. «Με έβαζαν να μαζεύω κουκουνάρια. Κάθε φορά που δεν άκουγα με έκλειναν στο δωμάτιο, ξεχνούσαν να μου φέρουν φαγητό γενικώς τα παιδιά εκεί πέρα είναι σαν δούλοι». 

Αποκομμένα από την υπόλοιπη κοινωνία ισχυρίζεται η ανήλικη πως ζούσαν τα παιδιά της Κιβωτού και όπως λέει πολλές φορές τους απαγόρευαν να μιλούν ακόμη και μεταξύ τους. «Έπεφτε ξύλο, σε έβαζαν τιμωρία στην απομόνωση δεν σου επέτρεπαν να μιλάς με τα άλλα παιδιά και έλεγαν στα άλλα παιδιά ότι δεν κάνει να σου μιλάνε».

Κομβικό ρόλο αποκτά πλέον η δομή της Καλαμάτας, μετά και τις καταθέσεις του 19χρονου. Κλειδί στη διερεύνηση της όλης υπόθεσης, αποδεικνύεται το διάστημα, που έφυγαν για πάντα από τη δομή της Καλαμάτας τα μεγαλύτερα παιδιά. Είναι η ίδια περίοδος, που περιέγραψε ο 19χρονος, ότι έγιναν όσα κατήγγειλε.

Είναι όχι μόνο σκληρό. Είναι φρικιαστικά πραγματικά αυτά που ακούμε και όλες αυτές οι καταγγελίες. Όλα διερευνώνται από την Εισαγγελία Ανηλίκων. Πρέπει να φτάσει το “μαχαίρι στο κόκαλο” σε κάθε περίπτωση” τόνισε στην ΕΡΤ η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαρία Συρεγγέλα.

Περισσότερα Εδω