Δεν τα κατάφερε στο Τελ Αβίβ ο Ολυμπιακός όπου μετά από μια κακή εμφάνιση, ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο γνώρισε την ήττα με 84-69 από την Μακάμπι και υποχώρησε με 12-7 στις νίκες στην 22η αγωνιστική της Ευρωλίγκα.

Μέχρι το ημίχρονο, παρά τα προβλήματα στην άμυνα και τις βεβιασμένες επιλογές στην επίθεση, η ομάδα του Πειραιά παρέμενε στη διεκδίκηση της νίκης χάρη στους Παπανικολάου (7π.), ΜακΚίσικ (9π.), Ντόρσεϊ (12π.) και Πρίντεζη (13π.). Στην 3η περίοδο, όμως το επιμέρους σκορ 26-18 της Μακάμπι και η διψήφια διαφορά που οικοδόμησε η ισραηλινή ομάδα αποδείχτηκε μη αναστρέψιμη για τους Πειραιώτες που έκαναν το ένα λάθος μετά το άλλο καταρρέοντας και επιθετικά έως το τέλος του αγώνα. Η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου πανηγύρισε μία μεγάλη νίκη, μετά από 8 διαδοχικές ήττες. Οι Έβανς (14π.), Ουίλμπεκιν (13π.) και Νάναλι (11π.) ήταν επίσης διψήφιοι για τη Μακάμπι.

Τα δεκάλεπτα: 19-16, 40-38, 66-56, 84-69

Η υπεροχή του Άντε Ζίζιτς στη ρακέτα φάνηκε αμέσως μετά το τζάμπολ, με τον Κροάτη σέντερ να μετρά 5 πόντους στο 8-2 της Μακάμπι (συν τρίποντο του Ουίλμπεκιν). Ο Ολυμπιακός χρειάστηκε 5 λεπτά για να πετύχει το επόμενο καλάθι του (8-4), με τον Παπανικολάου να είναι ο μόνος σκόρερ για τους «ερυθρόλευκους». Αυτός και ο Βεζένκοφ με δύο διαδοχικά τρίποντα έκλεισαν την ψαλίδα της διαφοράς 12-10 κι ενώ ο Σλούκας πέρασε στη θέση του Ουόκαπ στην περιφέρεια. Ο Ολυμπιακός άρχισε να γυρνάει την μπάλα με περισσότερη υπομονή, ο αγώνας έγινε ντέρμπι, αλλά ο Φαλ που έμεινε 9:44 λεπτά στο «5» στην 1η περίοδο αδυνατούσε να σταματήσει τον Ζίζιτς. Τι κι αν ο Ολυμπιακός μάζεψε 11 ριμπάουντ έναντι τεσσάρων των Ισραηλινών στα πρώτα δέκα λεπτά; Η «ερυθρόλευκη» άμυνα δεν θύμιζε αυτήν την απροσπέλαστη που επιδεικνύει η ομάδα του Πειραιά στο ΣΕΦ. Με τον Ζίζιτς να μετρά 7 πόντους (7 ο Παπανικολάου για τον Ολυμπιακό), το πρώτο δεκάλεπτο βρήκε τη Μακάμπι στο +3, 19-16, αφού το καλάθι του Μάρτιν (μπήκε για τα 16 τελευταία δεύτερα) κρίθηκε εκπρόθεσμο από τους διαιτητές, αφού πρώτα είδαν το instant replay.

Ο Σακίλ ΜακΚίσικ έκανε τη διαφορά υπέρ του Ολυμπιακού στις αρχές της 2ης περιόδου, ενώ καταλυτικός ήταν και ο Γιώργος Πρίντεζης. Με πόντους, κλεψίματα και ένα κερδισμένο αντιαθλητικό φάουλ, ο Αμερικανός άλλαξε την εικόνα του αγώνα και οι Πειραιώτες ξέφυγαν με 23-28. Όμως η άμυνα των «ερυθρόλευκων» συνέχισε να μη λειτουργεί, ειδικά απέναντι στον Ζίζιτς. Η Μακάμπι προσπέρασε με 31-30 από τρίποντο του Νάναλι, ο Μπαρτζώκας απέσυρε τον Μάρτιν και χαμήλωσε το σχήμα ρίχνοντας τον πιο γρήγορο Ζαν-Σαρλ στο «5», αλλά ούτε αυτή η κίνηση έφερε αποτέλεσμα. Ο Λαρεντζάκης που έμεινε αρκετή ώρα με τον Ουόκαπ στην περιφέρεια δεν ήταν σε καλή ημέρα. Ακολούθησαν βιαστικές επιλογές και λάθη του Ολυμπιακού, ο Ζίζιτς έκανε πάρτι στη ρακέτα και μετά το 33-34, η Μακάμπι κατάφερε να πάει με προβάδισμα, έστω και με βραχεία κεφαλή, 40-38 στα αποδυτήρια στο ημίχρονο.

Ο Ολυμπιακός προσπέρασε ξανά 40-41 με τρίποντο του Ουόκαπ με την επανέναρξη, για να δεχτεί επιμέρους σκορ 15-4 ο Ολυμπιακός (55-45). Εκτός από τον Άντε Ζίζιτς που είχε φτάσει τους 23 προσωπικούς πόντους, θύτης του Ολυμπιακού αποδείχτηκε ο Κίναν Έβανς με 8 πόντους έως τότε στην 3η περίοδο. Ο Τζάλεν Ρέινολντς πέρασε στο παιχνίδι και με δικές του λύσεις η Μακάμπι διατήρησε το προβάδισμα, με το +11, 60-49, από τρίποντο του Νάναλι, να είναι η μεγαλύτερη διαφορά μέχρι εκείνη τη στιγμή. Με τρίποντο του Σλούκα και δίποντο του Φαλ, ο Ολυμπιακός έριξε τη διαφορά στο -6, 60-54. Οι Ουίλμπεκιν και Ουίλιαμς με συνοπτικές διαδικασίες επανέφεραν σε διψήφια τιμή τη διαφορά (64-54) και εν συνεχεία 66-56 (σκορ 3ης περιόδου), μετά από καλάθι στην εκπνοή του Ρέινολντς.

Πλέον, η ψυχολογία των παικτών του Μπαρτζώκα βρισκόταν στο ναδίρ και η εικόνα τους θύμιζε το β΄ μέρος με τη Φενερμπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη, όταν και τότε, πριν από μία εβδομάδα, πέταξαν λευκή πετσέτα. Η κακή ψυχολογία αποτυπώθηκε στα χαμηλά ποσοστά ευστοχίας και στα πολλά λάθη, αφού η ομάδα του Πειραιά είχε παρατήσει πια το παιχνίδι. O Άντε Ζίζιτς δεν χρειαζόταν πια… με τον Γιάννη Σφαιρόπουλο να τον αποσύρει στον πάγκο και να αφήνει τους υπόλοιπους παίκτες του να συνεχίσουν τη δουλειά… μέχρι το τελικό 84-69.

Διαιτητές: Λάτισεβς (Λετονία), Πάντερ (Γερμανία), Τεπενιέρ (Γαλλία)

ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ (Γιάννης Σφαιρόπουλος): Ουίλμπεκιν 13 (3), Έβανς 14 (1), Κολοέιρο 8, Ουίλιαμς 4, Τέιλορ, Ρέινολντς 8, Σόρκιν, Ντιμπαρτολομέο 3 (1), Κοέν, Νάναλι 11 (3), Ζίζιτς 23, Ζιβ

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιώργος Μπαρτζώκας): Ουόκαπ 5 (1), Ντόρσεϊ 12, Λαρεντζάκης, Φαλ 8, Σλούκας 7 (1), Μάρτιν, Βεζένκοφ 6 (1), Πρίντεζης 13 (1), Παπανικολάου 7 (1), Ζαν-Σαρλ 2, ΜακΚίσικ 9 (1)

Περισσότερα Εδω