Συναγερμός έχει σημάνει στις περιοχές που γειτνιάζουν με τον Δνείπερο Ποταμό, μετά την ανατίναξη του πελώριου υδροηλεκτρικού φράγματος στη Χερσώνα. Τεράστιος όγκος νερού ρέει ανεξέλεγκτος, με αποτέλεσμα να καταγράφονται ήδη πλημμύρες, σε κατοικημένες περιοχές. Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για την καταστροφή του φράγματος, στη Νόβα Καχόβκα. Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η ουκρανική αντεπίθεση έχει αρχίσει.

Εκφράζονται φόβοι για εκτεταμένες πλημμύρες στην περιφέρεια της Χερσώνας και στις δύο όχθες του ποταμού. Στην ανατολική όχθη η περιοχή βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή, ενώ στα δυτικά η Χερσώνα παραμένει υπό τον έλεγχο των Ουκρανών.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη της Χερσώνας, 16.000 άνθρωποι βρίσκονται στη ζώνη κινδύνου ενώ και κατά τις δύο πλευρές, οκτώ με δεκατέσσερις κοινότητες ήδη έχουν πληγεί.

Σε βίντεο που ακολουθεί φαίνεται το σημείο που έχει πέσει κομμάτι τείχους του φράγματος με μεγάλες ποσότητες νερού να κατεβαίνουν τον ποταμό με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν περιοχές. Οι αρχές και από τις δύο πλευρές κάνουν λόγο για αύξηση της στάθμης των υδάτων περίπου στα 10 με 12 μέτρα.

Εκφράζεται φόβος και για την ηλεκτροδότηση του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια γιατί το σύστημα ψύξης μπορεί και να μη λειτουργήσει σε αυτή την περίπτωση, ενώ εκφράζονται φόβοι και για την υδροδότηση της Κριμαίας.

Και οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για την ανατίναξη της περιοχής του φράγματος, την ώρα που πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η ουκρανική αντεπίθεση είναι σε πλήρη εξέλιξη. Ήδη ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μιλούσε το βράδυ στο νυχτερινό του διάγγελμα για εδαφικά κέρδη στην περιοχή της πόλης Μπαχμούτ, στο ανατολικό μέτωπο που εδώ και μήνες είναι το επίκεντρο των συγκρούσεων των δύο πλευρών.

Οι Ουκρανοί λένε ότι έχει ανατινάξει το φράγμα η Ρωσία με στόχο να ανακόψει την αντεπίθεση τους καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι στόχος των Ουκρανών είναι να κάνουν μια αμφίβια επίθεση μέσω του Δνείπερου ποταμού προς τις ρωσικές δυνάμεις που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην ανατολική πλευρά του.

Διορισμένος από τη Μόσχα αξιωματούχος: Το Κίεβο χτύπησε το φράγμα για να αποσπάσει την προσοχή από τις αποτυχίες της αντεπίθεσης

Διορισμένος από τη Ρωσία αξιωματούχος στην υπό ρωσική κατοχή ουκρανική πόλη Νόβα Καχόβκα απέδωσε σήμερα το ρήγμα που προκλήθηκε στο φράγμα της πόλης σε ουκρανικά πλήγματα, όπως μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Σύμφωνα το TASS, ο αξιωματούχος δήλωσε ότι το φράγμα συνεχίζει να καταρρέει και ότι το νερό ρέει «ανεξέλεγκτα».

Ο διορισμένος από τη Ρωσία κυβερνήτης στην ουκρανική περιοχή της Χερσώνας δήλωσε ότι το Κίεβο έπληξε το φράγμα της Νόβα Καχόβκα για να αποσπάσει την προσοχή από τις αποτυχίες, όπως τις χαρακτήρισε, της αντεπίθεσης στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Telegram, ο Βλαντίμιρ Σάλντο δήλωσε ότι δεν θα χρειαστεί μεγάλη επιχείρηση απομάκρυνσης των κατοίκων μετά το ρήγμα στο φράγμα.

Σύμφωνα με το TASS, οι υπηρεσίες έκτακτης βοήθειας ανέφεραν ότι η Ουκρανία έπληξε την περιοχή με πυραύλους Storm Shadow που είχαν δοθεί στο Κίεβο από τη Βρετανία.

Πηγές: ΕΡΤ – Βάνα Κουτρουλού, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Περισσότερα Εδω