«Ας μας μείνει, όμως, ως πολύτιμο μάθημα αυτή η εμπειρία, και πλέον να βλέπουμε μέσα από αυτό το πρίσμα τη ζωή και τα δικαιώματα, ως μια ισορροπία μεταξύ του ατομικού και του συλλογικού καλού, μεταξύ της ατομικής ελευθερίας και του συλλογικού συμφέροντος, ώστε το ένα να μην καταστρατηγεί το άλλο. Και νομίζω ότι αυτό συνιστά και την ουσία της πραγματικής δημοκρατίας». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, αναφερόμενος στην δοκιμασία της πανδημίας, κατά την εισαγωγική του ομιλία στην συνεδρίαση της Επιτροπής που προεδρεύει, και είχε ως θέμα την ενημέρωση από τον κ. Ανδρέα Ποττάκη, για την Ετήσια Έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για το 2021.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «η περίοδος αυτή ανέδειξε ένα πρόβλημα, που σε τέτοια ένταση εμφανίστηκε για πρώτη φορά. Κι αυτό είναι η εξεύρεση της ισορροπίας μεταξύ της διαφύλαξης βασικών ανθρωπίνων ελευθεριών και δικαιωμάτων και της προστασίας της δημόσιας υγείας. Αντιληφθήκαμε όλοι μας ότι τα ατομικά δικαιώματα και η υπεράσπισή τους δεν πρέπει να καταλήγει σε έναν δίχως αρχές, αυθαίρετο και εντέλει αντικοινωνικό ατομικισμό. Η ανάγκη αυτοπροστασίας, αλλά και προστασίας των συνανθρώπων μας από την ασθένεια του κορονοϊού, που θα μπορούσε να αποβεί ακόμη και μοιραία για την ίδια την ανθρώπινη ζωή, ετέθη υπεράνω του δικαιώματος της ελεύθερης δραστηριότητας.

Δυστυχώς, αρκετοί συμπολίτες μας, αυτές τις προσπάθειες για τον έλεγχο της πανδημίας σε παγκόσμια κλίμακα, αρχικά με περιοριστικά μέτρα και στη συνέχεια με τα εμβόλια που μας παρείχε η επιστημονική έρευνα, τις είδαν ως μόνιμη απειλή για τις ελευθερίες τους. Αυτή η οπτική πιστεύω ότι είναι λανθασμένη. Γιατί κανένα δικαίωμα δεν μπορεί να είναι υπεράνω της προστασίας της ίδιας της ζωής, και κανένα δικαίωμα δεν πρέπει να καταπατά ή να υπονομεύει τα βασικά συλλογικά δικαιώματα».

Εκτός λογαριασμών ρεύματος οι εισφορές υπέρ τρίτων

Ο κυβερνητικός βουλευτής αναφέρθηκε και «στη νέα επείγουσα κατάσταση που βιώνουμε παγκοσμίως από την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας και την απειλή της “ενεργειακής φτώχειας”, κατά τον όρο που υιοθετεί και η Έκθεση. Το πρόβλημα επιτάθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, που, δυστυχώς, όπως όλα δείχνουν δεν θα τερματιστεί σύντομα.

Η κατάσταση αυτή επηρεάζει άμεσα όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα την Ευρώπη. Και οι Έλληνες, όπως και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι, αντιμετωπίζουν την απειλή υποβάθμισης του επιπέδου διαβίωσής τους, ενώ οι πιο ευάλωτοι ακόμη και τον κίνδυνο της αδυναμίας να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες τους. Κι αυτό είναι, επίσης, ένα ζήτημα δικαιωμάτων.

Γι’ αυτό και είναι επιβεβλημένες οι παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκό, και όχι μόνο εθνικό, επίπεδο για την αποκλιμάκωση των λογαριασμών του ρεύματος, αλλά και την ουσιαστική στήριξη των νοικοκυριών που καλούνται να σηκώσουν δυσβάσταχτα βάρη.

Επιπλέον, πρέπει να ξαναδούμε επιλογές που έγιναν στο παρελθόν. Όχι μόνο για την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία, αλλά και για την υποτίμηση του πρωτογενούς τομέα, την αξία του οποίου πολλοί συνειδητοποίησαν εν μέσω της πανδημίας. Η ενεργειακή επάρκεια και η επισιτιστική αυτάρκεια θα πρέπει να αναδειχθούν σε βασικές πολιτικές της Ευρώπης».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, τέλος, μίλησε και για την ανάγκη αποσύνδεσης των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος από τις χρεώσεις υπέρ τρίτων -τους δημοτικούς φόρους, τα δημοτικά τέλη, την ΕΡΤ, το τέλος ακίνητης περιουσίας. Όπως είπε «η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, είναι ένα σοβαρό κοινωνικό αγαθό και η μη έγκαιρη εξόφληση του λογαριασμού οδηγεί στο επαχθές μέτρο της διακοπής της παροχής, γι’ αυτό και είναι σημαντικό η αποσύνδεση των λογαριασμών του ρεύματος από τις χρεώσεις υπέρ τρίτων».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω