Περισσότερα από τα δύο τρίτα του πληθυσμού των ΗΠΑ βρίσκονταν σε κατάσταση συναγερμού για ακραία καιρικά φαινόμενα την Παρασκευή, καθώς ένα βαθύ ψύχος τύλιξε μεγάλο μέρος της χώρας ενόψει των εορτών, ανατρέποντας τα ταξιδιωτικά σχέδια και αφήνοντας περισσότερα από ένα εκατομμύριο σπίτια και επιχειρήσεις χωρίς ρεύμα.

Περισσότεροι από 240 εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονταν υπό κάποιου είδους συμβουλή για χειμερινό καιρό την Παρασκευή, δήλωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Προειδοποιήσεις σκληρού παγετού αναρτήθηκαν σε τμήματα των νότιων πολιτειών Λουιζιάνα, Αλαμπάμα, Φλόριντα και Τζόρτζια.

Οι μετεωρολόγοι ανέφεραν ότι η χιονοθύελλα στις μεσοδυτικές πολιτείες είχε μετατραπεί σε «κυκλώνα-βόμβα» πάνω από τη λίμνη Έρι την Παρασκευή και ότι ενώ κινείται ανατολικά, αναμένεται να ρίξει «εκτυφλωτικό» χιόνι από τις βόρειες πεδιάδες και την περιοχή των Μεγάλων Λιμνών έως την άνω κοιλάδα του Μισισιπή και τη δυτική πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Ο «κυκλώνας-βόμβα» των μεσοδυτικών πολιτειών – ένα φαινόμενο που συμβαίνει όταν η πίεση του αέρα πέφτει δραστικά μέσα σε ένα 24ωρο και επιταχύνει την ένταση μιας καταιγίδας – θα μπορούσε να ρίξει πάνω από 90 εκατοστά χιόνι στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης– δήλωσε 0 μετεωρολόγος της μετεωρολογικής υπηρεσίας Άστον Ρόμπινσον Κουκ.

Η χαμηλότερη θερμοκρασία στις Ηνωμένες Πολιτείες το πρωί της Παρασκευής καταγράφηκε στο Χάβρ της Μοντάνα, όπου το θερμόμετρο έδειξε μείον 38 βαθμούς Κελσίου.

«Βάλτε τα ρούχα σας και μείνετε σε εσωτερικούς χώρους, αν μπορείτε, και ελέγξτε τους γείτονές σας», δήλωσε ο Κουκ.

Χιλιάδες ακυρωμένες πτήσεις

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε ολόκληρη τη χώρα έχουν διαταράξει τα σχέδια των διακοπών λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα. Περισσότερα από 1,25 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις ήταν χωρίς ρεύμα στις νότιες και ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες το πρωί της Παρασκευής, με αιχμή τη Βόρεια Καρολίνα, όπου περισσότεροι από 150.000 πελάτες ήταν χωρίς ρεύμα, σύμφωνα με τον ιστότοπο παρακολούθησης Poweroutage.us.

Οι σφοδροί άνεμοι, ο πάγος και το χιόνι αναστάτωσαν επίσης την εμπορική αεροπορική κυκλοφορία κατά τη διάρκεια μιας από τις πιο πολυσύχναστες ταξιδιωτικές περιόδους του έτους.

Σχεδόν 3.500 πτήσεις, προς ή από τις Ηνωμένες Πολιτείες ΗΠΑ ακυρώθηκαν την Παρασκευή, σύμφωνα με την ιστοσελίδα παρακολούθησης πτήσεων FlightAware. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται περισσότερες από 400 πτήσεις προς ή από το διεθνές αεροδρόμιο Σιάτλ-Τακόμα, καθώς οι Βορειοδυτικές Πολιτείες ξύπνησαν με πάγο και παγωμένη βροχή που προκλήθηκε από ένα ξεχωριστό σύστημα καταιγίδας το πρωί της Παρασκευής.

Η Αμερικανική Ένωση Αυτοκινητιστών (AAA) είχε εκτιμήσει ότι 112,7 εκατομμύρια άνθρωποι σχεδίαζαν να ταξιδέψουν 80 χιλιόμετρα ή περισσότερο μακριά από το σπίτι τους μεταξύ της Παρασκευής και της 2ας Ιανουαρίου, αριθμός αυξημένος κατά 3,6 εκατομμύρια σε σχέση με πέρυσι, πλησιάζοντας τους αριθμούς πριν από την πανδημία.

Όμως ο αριθμός αυτός ήταν πιθανό να μειωθεί λόγω των επικίνδυνων καιρικών συνθηκών που περιπλέκουν τα αεροπορικά και οδικά ταξίδια κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

«Αν υπάρχουν καλά νέα, είναι ότι η καταιγίδα έχει μετακινηθεί γρήγορα σε ορισμένες περιοχές», δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών των ΗΠΑ Πιτ Μπούτιτζετζ στο MSNBC την Παρασκευή. Ο Μπούτιτζετζ είπε ότι πολλά αεροδρόμια, όπως το Ντένβερ, «θα μπορέσουν να ορθοποδήσουν γρήγορα» μετά από ένα κύμα καθυστερήσεων και ακυρώσεων, με άλλους κόμβους όπως το Σικάγο να είναι πιθανόν σε θέση να ανακάμψουν αργότερα την Παρασκευή.

Πηγή: Reuters

Περισσότερα Εδω