Νέες διαστάσεις λαμβάνουν οι απίστευτες κορονο-απάτες, που είχαν στηθεί από επιχειρήσεις, μεταξύ τους και στον Βόλο, οι οποίες καταστρατηγούσαν τα μέτρα στήριξης για την πανδημία, θησαυρίζοντας σε βάρος του δημοσίου από την επιστρεπτέα προκαταβολή και τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ η «βεντάλια» με τις επιχειρήσεις που εκμεταλλεύτηκαν τα κενά του συστήματος και με αυτόν τον τρόπο ελάμβαναν κρατική ενίσχυση έχει ανοίξει ακόμη περισσότερο τοπικά.

Οι διασταυρώσεις στοιχείων και ο έλεγχος που συνεχίζεται μέχρι στιγμής έχει βγάλει «λαβράκια» που αφορούν σε επιπλέον 40 τοπικές επιχειρήσεις σε διάφορους κλάδους.

Σημειώνεται πως στον αρχικό έλεγχο στο μικροσκόπιο είχαν τεθεί 10 επιχειρήσεις.

Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις φέρεται να είναι υπόλογες τόσο προς το υπουργείο Οικονομικών για τις επιστρεπτέες Προκαταβολές που εκταμίευσαν, όσο και προς το υπουργείο Εργασίας για τις «μαϊμού» αναστολές συμβάσεων που δήλωσαν, ώστε να εισπράξουν τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού.

Ο νέος φάκελος με το αποκαλυπτικό υλικό έχει ήδη διαβιβαστεί στην Περιφερειακή διεύθυνση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας στη Λάρισα, αλλά και στο ΥΠΟΙΚ.

Τις επόμενες μέρες τα στοιχεία αυτά θα προωθηθούν επίσης στον Εισαγγελέα για να συμπεριληφθούν στον ογκώδη φάκελο που περιλαμβάνει στοιχεία για τη δράση των επιτηδείων που είχαν στήσει πάρτι… εκατομμυρίων ευρώ, παρουσιάζοντας «μαϊμού» τζίρους και τροποποιητικές δηλώσεις στην εφορία, για να λάβουν την κρατική αρωγή.

Στη Μαγνησία μόνο το ποσό που εκτιμάται πως απώλεσε το δημόσιο θα αγγίξει τα 12 εκατ. ευρώ, καθώς εκτός από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, υπάρχει η απώλεια των πόρων του υπ. Εργασίας από τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού που καταβλήθηκαν που δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει σε ποιο ύψος θα διαμορφωθεί.

Ηδη στη δικαιοσύνη λέγεται πως έχουν φτάσει 130 υποθέσεις σε πανελλαδικό επίπεδο. Το σκάνδαλο μέχρι στιγμής να αντιπροσωπεύει ποσοστό της τάξης του 2% -2,5% της χορηγούμενης βοήθειας, δηλαδή περίπου 180 εκατ. ευρώ μόνο από την επιστρεπτέα προκαταβολή, που έχει εκταμιεύσει 7,5 δισ.

 

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Περισσότερα Εδω