Το Καζακστάν, βορειοανατολικά της Κασπίας, αναδύεται ως νέο καυτό γεωπολιτικό μέτωπο. Οι Ρωσικές δυνάμεις έφτασαν στη χώρα, μαζί με στρατιώτες από την Κοινοπολιτεία των Ανεξαρτήτων χωρών. Των χωρών που κάποτε απάρτιζαν τη Σοβιετική Ένωση. Στόχος τους να επιβάλουν την τάξη που «απειλείται» από τους πολίτες του Καζακστάν.

Σύμφωνα με την αστυνομία δεκάδες είναι οι νεκροί μεταξύ των διαδηλωτών, δεν δίνουν όμως συγκεκριμένο αριθμό. Νεκροί είναι και άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας, εκατοντάδες οι τραυματίες. Ένας αστυνομικός βρέθηκε αποκεφαλισμένος.

Πάνω από 2.000 άτομα έχουν συλληφθεί με τις αρχές να δηλώνουν πως έχουν αναλάβει τον έλεγχο κτηρίων και της πλατείας της πόλης.

Ο πρόεδρος της χώρας μιλά για «τρομοκράτες» που υποκινούνται από εξωτερικές δυνάμεις για να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα.

Όλη τη νύχτα συνεχίζονταν οι ταραχές με τους διαδηλωτές να έχουν καταλάβει και το αεροδρόμιο της πόλης. Κάποιοι έσπασαν βιτρίνες και λεηλάτησαν καταστήματα.

«Ο όχλος των τρομοκρατών είναι κυρίως από ξένες χώρες. Έχουν λάβει σκληρή εκπαίδευση στο εξωτερικό και οι επιθέσεις τους στο Καζκαστάν μπορούν και πρέπει να θεωρηθούν ως επιθετική ενέργεια», δήλωσε ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ Ζαμάρτ Τοκάγιεφ.

Μετά την έκκληση του Τοκάγιεφ, η Μόσχα στέλνει δυνάμεις στο Καζακστάν. Στρατιώτες αλλά και άρματα μάχης, βρίσκονται ήδη στην πρώην σοβιετική δημοκρατία. Και η Ρωσία μιλά για υποκινούμενες διαδηλώσεις.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζητούν αυτοσυγκράτηση και από τις δύο πλευρές, ενώ επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών του Καζακστάν είχαν ο Τζο Μπάιντεν και ο Άντονι Μπλίνκεν.

Η Κομισιόν καλεί σε ηρεμία και σχολιάζει την παρουσία ξένων στρατιωτών στη χώρα.

«Δεν χρειάζεται να πούμε πως τέτοιου είδους παρεμβάσεις θα πρέπει να γίνονται με σεβασμό στην κυριαρχία και την ανεξαρτησία του Καζακστάν», αναφέρει η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ναμπιλα Μασράλι.

Επικοινωνία με τον πρόεδρο του Καζακστάν είχε και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκφράζοντάς του την στήριξή του, προσφέροντας όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της προεδρίας «κάθε μορφή τεχνικής πληροφόρησης και εμπειρίας» .

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Ζέτα Κονταξή, Λήδα Παπαδοπούλου

Σχετικές ειδήσεις: Έκρυθμη η κατάσταση στο Καζακστάν – Εκρήξεις και πυροβολισμοί στο Αλμάτι
Καζακστάν: Οι διαδηλωτές εκδιώχθηκαν από την κεντρική πλατεία του Αλμάτι, μεταδίδουν πρακτορεία ειδήσεων

Περισσότερα Εδω