Ενώ οι δυτικές θεωρίες σχετικά με την προέλευση του κορονοϊού επικεντρώνονται στην Κίνα, η υπόθεση που κερδίζει όλο και περισσότερο δημοφιλία στην Κίνα είναι ότι ο ιός είναι αμερικανικής προέλευσης. Έτσι, μέσα σε 24 ώρες, μισό εκατομμύριο Κινέζοι υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή, ζητώντας έρευνα από τον Π.Ο.Υ. για το αμερικανικό εργαστήριο βιολογικών όπλων Fort Detrick.

Αυτό συνέβη αφότου ο Γενικός Διευθυντής του Π.Ο.Υ, Δρ. Τένδρος, ζήτησε πριν από λίγες εβδομάδες μια δεύτερη έρευνα στην Κίνα, σε περιοχές όπου εμφανίστηκαν τα πρώτα ανθρώπινα κρούσματα μόλυνσης τον Δεκέμβριο του 2019.

Τον Μάιο, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Ζάο Λιτζιάν, είχε ήδη ζητήσει από τις ΗΠΑ, να αναζητηθεί σε συνεργασία με την Π.Ο.Υ, η προέλευση του ιού στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ την περασμένη Πέμπτη, ο Κινέζος πρεσβευτής στη Γαλλία είπε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα L’Opinion ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες μας προκαλούν, αλλά η Κίνα επιδεικνύει αυτοσυγκράτηση. Διαφορετικά θα είμασταν σε πόλεμο», προσθέτοντας ότι υπάρχει μια εντυπωσιακή ομοιότητα μεταξύ της προσέγγισης της Ουάσιγκτον για τον πόλεμο στο Ιράκ και τις κατηγορίες που απευθύνει στην Κίνα οτι είναι υπεύθυνη για τον ιό.

Το περασμένο Σάββατο, ορισμένοι Κινέζοι χρήστες διαδικτύου έστειλαν μια ανοιχτή επιστολή στην ελεγχόμενη από την κυβέρνηση της Κινας εφημερίδα Global Times ζητώντας έρευνα για το Fort Detrick των ΗΠΑ. Η Global Times δημοσίευσε αυτήν την επιστολή στις πλατφόρμες της στα κινεζικά κοινωνικά δίκτυα WeChat και Weibo και έτσι άρχισαν να συγκεντρώνονται οι υπογραφές.

Το Fort Detrick είναι μια εγκατάσταση βιολογικών όπλων που λειτουργεί στις ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1940, στην οποία διεξάγεται έρευνα για μια μεγάλη ποικιλία παθογόνων και μηχανισμών μετάδοσης ασθενειών συμπεριλαμβανομένων των Ebola, Anthrax και του SARS.

Το 2019, το Fort Detrick έκλεισε προσωρινά λόγω ενός απροσδιόριστου περιστατικού, ενώ εκτός από το Fort Detrick, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πάνω από εκατό άλλα εργαστήρια σε όλο τον κόσμο.

Η κινεζική επιστολή αναφέρει ότι «το εργαστήριο έχει ένα περίεργο παρελθόν από την άποψη της εργαστηριακής ασφάλειας. Υπήρξαν σκάνδαλα για βακτήρια άνθρακα που έχουν κλαπεί από το εργαστήριο, γεγονός που οδήγησε στη δηλητηρίαση πολλών ατόμων ακόμη και θανάτων. Αυτό συνέβη το φθινόπωρο του 2019, πριν το ξέσπασμα της επιδημίας COVID-19, ένα περιστατικό στο οποίο φαίνεται πως κάτι διέρρευσε από το εργαστήριο, αλλά οι ΗΠΑ απέκρυψαν λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την εθνική ασφάλεια».

Οι θεωρίες ότι το Fort Detrick μπορεί να έχει σχέση με την πανδημία υπήρχαν εδώ και πολύ καιρό και μάλιστα έγινε αναφορά στο ξέσπασμα μυστηριώδους πνευμονικής νόσου στις ΗΠΑ το καλοκαίρι του 2019 για την οποία δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής ενδείξεις, ενώ εκτιμάται ότι το παθογόνο SARS-CoV-2 υπήρχε πιθανώς στις ΗΠΑ για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η επιστολή των Κινέζων σημειώνει παράλληλα ότι εκείνο που είναι «ακόμα πιο εκπληκτικό είναι ότι όταν η Κίνα επέτρεψε στους ιολόγους από δυτικές χώρες και ακόμη και τα αμερικανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης να επισκεφθούν το Ινστιτούτο ιολογίας στο Γουχάν, οι ΗΠΑ δεν άνοιξαν το εργαστήριο του Fort Detrick και σίγουρα δεν μοιράστηκαν καθόλου τα αρχικά δεδομένα με χώρες ανεξάρτητες από τη γεωπολιτική επιρροή των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας».

Πάντως, ακόμη και αν μόνο μισό εκατομμύριο κινέζοι υπογράφοντες δεν είναι πολλοί για έναν λαό 1,4 δισ. κατοίκων, η επιστολή δείχνει ότι η διαμάχη για το ζήτημα της προέλευσης του ιού δεν έχει τελειώσει και με την Κίνα πιθανότατα να μην αποδέχεται τις προτάσεις αλλά και την πίεση για νέα έρευνα από τον Π.Ο.Υ.

Πηγή: ΕΡΤ / Ανταπόκριση από το Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

Περισσότερα Εδω