Η Κίνα αποφάσισε σήμερα να επιταχύνει τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων κατά της Covid-19, δύο ημέρες μετά τις πρωτοφανείς διαδηλώσεις κατά των υγειονομικών περιορισμών και υπέρ περισσότερων ελευθεριών, με την αστυνομική παρουσία στους δρόμους να εμποδίζει επί του παρόντος κάθε νέα συγκέντρωση.

Στο βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε ο πρεσβευτής της Κίνας στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Ζενγκ Ζεγκουάνγκ, μετά τη σύλληψη την Κυριακή δημοσιογράφου του BBC που κάλυπτε τις διαδηλώσεις στη Σανγκάη, ανακοίνωσε ο υπουργός Τζέιμς Κλέβερλι.

Στο Πεκίνο, η εθνική επιτροπή υγείας, που λειτουργεί ως υπουργείο, δεσμεύτηκε να “επιταχύνει την αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού των ηλικιωμένων άνω των 80 ετών και να συνεχίσει να αυξάνει το ποσοστό εμβολιασμού των ατόμων ηλικίας 60 έως 79 ετών”.

Μόνο το 65,8% των κατοίκων ηλικίας άνω των 80 ετών έχει εμβολιαστεί πλήρως, ανακοίνωσαν υπεύθυνοι αυτής της επιτροπής κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ενώ το Πεκίνο δεν έχει εγκρίνει ακόμα τα εμβόλια RNA, που θεωρούνται πιο αποτελεσματικά.

Το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού στην Κίνα, κυρίως στους πλέον ηλικιωμένους, είναι ένα από τα επιχειρήματα που προτάσσει η κυβέρνηση για να αιτιολογήσει την αυστηρή υγειονομική πολιτική της με τους επαναλαμβανομένους κατ’ οίκον περιορισμούς, την καραντίνα κατά την άφιξη από το εξωτερικό και τα σχεδόν καθημερινά τεστ για τον πληθυσμό.

Η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος θα μπορούσε να προσφέρει στην Κίνα μια έξοδο από την “πολιτική του μηδενικού κρούσματος Covid”.

Σε ισχύ εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, η πολιτική αυτή ήταν ο στόχος των διαδηλώσεων το Σαββατοκύριακο σε αρκετές πόλεις — το μεγαλύτερο κίνημα διαμαρτυρίας μετά τις κινητοποιήσεις υπέρ της δημοκρατίας που κατεστάλησαν το 1989.

Με φόντο επίσης τις βαθιές απογοητεύσεις από το πολιτικό σύστημα, όπως έδειξαν τα συνθήματα που φώναζε το πλήθος, ορισμένα από τα οποία ζητούσαν την παραίτηση του προέδρου Σι Τζινπίνγκ και την απομάκρυνση του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος από την εξουσία.

Το έναυσμα αποτέλεσε μια φονική πυρκαγιά την περασμένη εβδομάδα στο Ουρούμτσι, πρωτεύουσα της περιφέρειας Σιντζιάνγκ, στη βορειοδυτική Κίνα. Οι υγειονομικοί περιορισμοί κατηγορούνται ότι εμπόδισαν το έργο των σωστικών συνεργείων, επιχειρήματα που απέρριψε τη Δευτέρα η κυβέρνηση.

“Πολύ αυστηρό” 

Έπειτα από ένα ταραγμένο Σαββατοκύριακο, η ανάπτυξη σημαντικής αστυνομικής δύναμης στις μεγάλες πόλεις της χώρας έδειχνε ότι απέτρεψε σήμερα τους διαδηλωτές, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου στο Πεκίνο και τη Σανγκάη.

Στο Πεκίνο, δημοσιογράφοι του AFP είδαν μερικά οχήματα της αστυνομίας αλλά χωρίς κανέναν διαδηλωτή στο σημείο κοντά στο χωριό των Ασιατικών Αγώνων όπου είχε προγραμματιστεί διαδήλωση. Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες των -9°C αναμφίβολα συνέβαλαν στην αποθάρρυνση κάθε νέας συγκέντρωσης διαμαρτυρίας.

Διαδηλωτές που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις του Σαββατοκύριακου στην κινεζική πρωτεύουσα δήλωσαν τη Δευτέρα ότι δέχτηκαν τηλεφωνήματα από αστυνομικούς που ενημερώνονταν για τις μετακινήσεις τους.

Το βράδυ της Τρίτης, οι εκατοντάδες αστυνομικοί που αναπτύχθηκαν στη Σανγκάη φάνηκε να είχαν αποχωρήσει από τους δρόμους, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP.

Η απογοήτευση σε σχέση με την πολιτική του μηδενικού κρούσματος παραμένει ορατή. “Η πολιτική αυτή είναι πράγματι πολύ αυστηρή”, δήλωσε ένας 17χρονος περαστικός που θέλησε να μην κατονομαστεί. “Η πολιτική αυτή σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους απ’ ό,τι η Covid-19”.

Ορισμένοι ωστόσο κατάφεραν να συγκεντρωθούν το βράδυ της Τρίτης, συγκεκριμένα στο Χονγκ Κονγκ — που συγκλονίστηκε το 2019 από διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας — όπου δεκάδες άνθρωποι απέτισαν φόρο τιμής, στο κινεζικό Πανεπιστήμιο, στα θύματα της πυρκαγιάς στο Ουρούμτσι, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Στη γειτονική πόλη Σεντζέν, στην ηπειρωτική Κίνα, αυτόπτες μάρτυρες είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι παρατήρησαν ισχυρή αστυνομική παρουσία στο κέντρο έπειτα από φήμες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για κάλεσμα σε διαδηλώσεις, με 150 αστυνομικούς και δεκάδες βαν της αστυνομίας στη συνοικία Χουατσιανγκμπέι.

 “Το πρόσχημα της Covid” 

Ο αυστηρός έλεγχος των αρχών σχετικά με τις πληροφορίες και τους υγειονομικούς περιορισμούς για τα ταξίδια εντός της χώρας περιπλέκουν την επαλήθευση του συνολικού αριθμού των διαδηλωτών το Σαββατοκύριακο.

Αλλά μια τόσο εκτεταμένη εξέγερση είναι εξαιρετικά σπάνια στην Κίνα, δεδομένης της καταστολής κάθε μορφής αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση. Η εξέγερση αυτή προσέλκυσε την προσοχή της διεθνούς κοινότητας. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι “μένει ενήμερος για το τι συμβαίνει” “από κοντά”.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι κοινότητες των Κινέζων και των Ουιγούρων (της Σιντζιάνγκ) έκαναν αγρυπνίες ως φόρο τιμής στα θύματα των υπερβολών της πολιτικής του μηδενικού κρούσματος Covid. “Οι αρχές χρησιμοποιούν το πρόσχημα της Covid, αλλά και αυστηρούς περιορισμούς για να ελέγξουν τον κινεζικό πληθυσμό”, σχολίασε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια 21χρονη Κινέζα που έδωσε μόνο το επίθετό της, Τσεν.

Παρότι το Πεκίνο διατηρεί επί του παρόντος την αυστηρή του πολιτική κατά της Covid-19, μερικές ενδείξεις χαλάρωσης παρατηρήθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Στο Ουρούμτσι την Τρίτη, οι κάτοικοι μπορούσαν και πάλι να μετακινηθούν με λεωφορείο για να κάνουν τα ψώνια τους, έπειτα από εβδομάδες εγκλεισμού σε αυτήν την πόλη των τεσσάρων εκατομμυρίων κατοίκων.

Η πόλη του Πεκίνου απαγόρευσε “την πρακτική του κλειδώματος των θυρών σε συγκροτήματα κατοικιών”, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, μια διαδικασία που πυροδότησε τη λαϊκή οργή.

Ένας επιδραστικός σχολιαστής κρατικού μέσου ενημέρωσης άφησε να εννοηθεί ότι οι έλεγχοι ενδέχεται σύντομα να χαλαρώσουν έπειτα από τις διαδηλώσεις. “Η Κίνα θα μπορούσε να βγει από τη σκιά της Covid-19 νωρίτερα από το αναμενόμενο”, δήλωσε ο Χου Σιτζίν, αρθρογράφος και πρώην αρχισυντάκτης της εθνικιστικής ταμπλόιντ Global Times, μέσω Twitter που είναι απαγορευμένο στην Κίνα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Περισσότερα Εδω