Συνεργασία με θέμα την ενίσχυση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας (ΓΝΛ) με γιατρούς, το θέμα που δημιουργήθηκε με το επικουρικό παραϊατρικό προσωπικό που κάλυπτε θέσεις ανεμβολίαστων και τη μείωση του clawback, είχε ο γιατρός και αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, με τον υπουργό Θάνο Πλεύρη, στο υπουργείο Υγείας.

Ο Λαρισαίος γιατρός, σε συνέχεια της πρόσφατης συνεργασίας του με τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ, Φώτη Σερέτη, επισήμανε στον υπουργό την ανάγκη άμεσης κάλυψης κενών θέσεων στη ΜΕΘ, την Παιδιατρική και την Ογκολογική Κλινική του ΓΝΛ. Επίσης, ζήτησε να καλυφθούν οι υφιστάμενες κενές θέσεις της Γυναικολογικής και της Γαστρεντερολογικής Κλινικής.

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι ετοιμάζονται οι απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις, βάσει του νέου νόμου περί υγείας (ν. 4999/2022), και, μέσα στον Φεβρουάριο, θα προκηρυχθούν μόνιμες θέσεις ιατρικού προσωπικού σε όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδας.

Ο Χρήστος Κέλλας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη δημιουργία της ΜΕΘ Παίδων, της μοναδικής στη Θεσσαλία, σημειώνοντας ότι η λειτουργία από τον ερχόμενο Ιούνιο αναβαθμίζει την ποιότητα των δημόσιων υπηρεσιών ιατρικής φροντίδας και καλύπτει ένα μεγάλο κενό που υπήρχε.

Στη συνέχεια έθεσε το θέμα, που έχει προκύψει με το επικουρικό παραϊατρικό προσωπικό, που κάλυπτε θέσεις ανεμβολίαστων και το οποίο για διάφορους λόγους (επιστροφή με πιστοποιητικό νόσησης ή εμβολιασμού) δεν ανανεώθηκε. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως, οι επικουρικοί, παρότι προσλήφθηκαν ως σύνολο, εξελίχθηκαν σε συμβασιούχους «πολλών ταχυτήτων», αφού αρκετοί εξ αυτών αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν μεμονωμένα από το Σύστημα Υγείας, όταν αντικατασταθέντες επέστρεψαν στις θέσεις τους με πιστοποιητικά νόσησης ή εμβολιασμού, τη στιγμή, που η πλειοψηφία των εν ενεργεία επικουρικών, ορθώς ανανεώθηκε για 6 μήνες. Ως εκ τούτου, ζήτησε από τον υπουργό να δοθεί λύση, προκειμένου να μην αισθάνονται αδικημένοι όσοι έχουν αποχωρήσει.

Ο κ. Πλεύρης δήλωσε πως το υπουργείο αναγνωρίζει το πρόβλημα που δημιουργείται και θα εξετάσει το ενδεχόμενο αυξημένης μοριοδότησης τους, προκειμένου να αξιοποιηθεί σε επόμενες προκηρύξεις.

Ο Χρήστος Κέλλας, ακόμη, αναφέρθηκε στην ανάγκη μείωσης του clawback για τους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς (αιματολογικά – μικροβιολογικά εργαστήρια), το οποίο είναι πραγματικά δυσβάσταχτο, αφού φτάνει στο 45% και οδηγεί στο κλείσιμο των μικρών εργαστηρίων. Ο υπουργός, απ’ την πλευρά του, ανέφερε πως αύξησε τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ στο 4ο τρίμηνο του ’22 κατά 15 εκ. €, που σημαίνει ότι το clawback θα μειωθεί από 45% σε 29%. Δήλωσε, δε, ότι ο προϋπολογισμός για το 2023 θα αυξηθεί κι άλλο, ώστε να μειωθεί ακόμη περισσότερο το clawback.

Ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ ευχαρίστησε τον υπουργό Υγείας για τη συνεργασία και συμφώνησαν να είναι σε διαρκή επαφή για την διευθέτηση ζητημάτων υγείας.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω