Παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Τρίτης στα Φάρσαλα τα εγκαίνια του Κέντρου Ψηφιακής Φωτογραφίας της νεότερης τοπικής ιστορίας, στον Πύργο Καραμίχου, το μοναδικό σωζόμενο πυργόσπιτο της ευρύτερης περιοχής.

Ο αναστηλωμένος πύργος που πλέον αποτελεί ένα επισκέψιμο επιβλητικό ιστορικό μνημείο των Φαρσάλων, φιλοξενεί μέσα του νέες τεχνολογίες που δίνουν τη δυνατότητα με διαδραστικό τρόπο, στον επισκέπτη να «ταξιδέψει» στη νεότερη ιστορία των Φαρσάλων.

Επιπρόσθετα, φιλοξενούνται ανεκτίμητης αξίας οθωμανικά φιρμάνια, σπάνιες φωτογραφίες και παραδοσιακές φορεσιές των Φαρσάλων.

Αγιασμό τέλεσε ο αρχιερατικός επίτροπος της επαρχίας Φαρσάλων π. Βασίλειος Αναστασόπουλος.

Ακολούθως στον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου, τόνισε μεταξύ άλλων πως «σ’ αυτή τη Δημοτική Θητεία που σε λίγους μήνες ολοκληρώνεται, κάναμε μεγάλα και σημαντικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Προς την κατεύθυνση της ανάδειξης της ιστορικής και της πολιτιστικής μας κληρονομίας. Τρανή απόδειξη, ο Πύργος Καραμίχου, αλλά και το πρώτο στο είδος του στην ευρύτερη Θεσσαλική περιοχή, μοντέρνο Κέντρο Ψηφιακής Φωτογραφίας της νεότερης τοπικής ιστορίας, που σήμερα εγκαινιάζουμε εδώ.

Είναι ένα μοναδικό πάντρεμα της παράδοσης και της ιστορίας με τις νέες τεχνολογίες. Μία καθηλωτική εμπειρία για τον επισκέπτη, που μπορεί μέσα από τις εικόνες και την ψηφιακή τεχνολογία να ταξιδέψει στο παρελθόν και να αποκτήσει πολύτιμες γνώσεις για τον τόπο μας και την ιστορία του.

Και την ίδια ώρα είμαστε στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση και του μουσείου μας, στο εντυπωσιακό πέτρινο κτήριο του πάλαι ποτέ 1ου δημοτικού σχολείου επί της οδού Καναδά. Ένα αυτονόητο ζητούμενο για μία περιοχή που μετρά χιλιάδες χρόνια ανθρώπινης παρουσίας, που μεγάλωσε ομηρικούς βασιλιάδες, ημίθεους, που μπήκε στα βιβλία της παγκόσμιας ιστορίας για τις μάχες που έκριναν το ρου της ανθρωπότητας.

Σύντομα λοιπόν, μέσα στο καλοκαίρι, θα έχετε την ευκαιρία να πάρετε μία πρώτη γεύση από αυτή τη μουσειακή μας συλλογή, μέσα από μία ειδική παρουσίαση που θα λάβει χώρα.

Και παράλληλα, συνεχίζουμε με τη συντήρηση και ανάδειξη και άλλων ιστορικών και θρησκευτικών μνημείων, με την συνέχιση της αρχαιολογικής έρευνας σε περιοχές της επαρχίας μας, με προμετωπίδα την αρχαία Σκοτούσσα, την αρχαία Καλλιθέα και την αρχαία Ερέτρεια και με την ανάδειξη του τείχους της αρχαίας Φαρσάλου.

Συντονισμένα, πορευόμαστε ολοταχώς προς την εκπλήρωση του στόχου της συνολικής ανάδειξης της πλούσιας ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Είναι χρέος μας όπως προείπα απέναντι στην ιστορία μας, είναι πρώτιστο καθήκον κάθε πολίτη που αναλαμβάνει τα ηνία αυτού του τόπου.

Βέβαια όλα τα παραπάνω δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βάζουν με σταθερά και αποφασιστικά βήματα τα Φάρσαλα στον χάρτη των περιοχών όπου ανθεί ο ιστορικός και αρχαιολογικός τουρισμός, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξη του τόπου μας».

Για την ιστορία του Πύργου Καραμίχου μίλησε η ειδική συνεργάτιδα του Δημάρχου Φαρσάλων, Πολιτισμολόγος κ. Άννα Φλωρά, η οποία κάλεσε τους Φαρσαλινούς να προσκομίσουν κάθε παλιά φωτογραφία που έχουν ώστε να δημιουργηθεί μία σπουδαία ιστορική παρακαταθήκη για το μέλλον. Ενώ στον πολυετή αγώνα ώστε να περιέλθει στην ιδιοκτησία του Δήμου Φαρσάλων και να αναστηλωθεί ο Πύργος Καραμίχου, αναφέρθηκε εκτενώς ο Διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Αναστάσιος Λιαπής.

Μία μουσειολογική προσέγγιση του Πύργου έγινε από τον υπεύθυνο Μουσειολόγο του έργου κ. Ηλία Παπαγεωργίου.

Ακολούθησε ξενάγηση στον Πύργο, με το πλήθος των παρευρισκόμενων να δηλώνουν εντυπωσιασμένοι από το αποτέλεσμα, ενώ τη βραδιά «έντυνε» μουσικά με υπέροχο τρόπο, το σαντούρι της Στέλλας Βαλάση.

Δείτε φωτογραφίες από τα εγκαίνια:

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω