Τη δική του πρόταση για την Ανάσταση έκανε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού, Ιγνάτιος.Μιλώντας στην ΕΡΤ, η δική του πρόταση σε σχέση με την Ανάσταση είναι να γίνει κανονικά στις 12 τα μεσάνυχτα του Σαββάτου και όχι νωρίτερα, όπως εξετάζεται, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Εάν η διαδικασία γίνει νωρίτερα και ολοκληρωθεί η αναστάσιμη λειτουργία αυτό μπορεί να αποτελέσει αφορμή για συγχρωτισμό στις πλατείες, προειδοποίησε ο ίδιος.

«Έχω μια αίσθηση ότι αν κρατούσαμε το παραδοσιακό θα είχαμε μία μικρή έξοδο και επιστροφή πίσω στο σπίτι, έγκαιρα».

Αναφέρθηκε στην πρόταση που έχει κάνει η Ιερά Σύνοδος σχετικά με τις μέρες του Πάσχα, ζητώντας αύξηση του αριθμού των πιστών που θα μπορούν να βρίσκονται εντός των ναών.

Εξήγησε, επίσης, ότι μεγάλος αριθμός των πιστών, που παραδοσιακά εκκλησιάζονται, έχει πλέον εμβολιαστεί.

Καταλήγοντας ο Μητροπολίτης κάλεσε τους νέους να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή. «Καταλαβαίνω την πίεση των νέων και γι’ αυτό και θέτω το θέμα της ώρας της Αναστάσεως το Μεγάλο Σάββατο».

Eπίσημανε πάντως ότι είναι θετικό ότι οι νέοι «βρήκαν αποκούμπι στα σκαλιά των Ιερών Ναών. Ξέρετε οι νεωκόροι μας καθαρίζουν καθημερινά τον περιβάλλοντα χώρο και τα σκαλιά των ναών και όχι το εσωτερικό τους».

Τι θα συζητηθεί στην Ιερά Σύνοδο

Πάντως στη σημερινή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, αναμένεται να συζητηθεί μια διαφορετική πρόταση από αυτή που προτείνει ο Μητροπολίτης Δημητριάδος.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το σενάριο που προκρίνεται είναι:

  • Για την μεν Μεγάλη Παρασκευή η περιφορά του Επιταφίου να γίνει περιμετρικά του ναού και με αυστηρή επιτήρηση των μέτρων ασφαλείας (για μάσκες, αποστάσεις).
  • Όσον αφορά στην Κυριακή του Πάσχα, αυτό που κερδίζει έδαφος είναι η αναγγελία αρκετά νωρίτερα της 12ης βραδινής της Ανάστασης, παρουσία πιστών αλλά με τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων.

Πληροφορίες, δε, τοποθετούν τη έναρξη της λειτουργίας της Ανάστασης από τις 21:00 μέχρι τις 22:00.

Περισσότερα Εδω