Στην Καρδίτσα βρίσκεται η Ρένα Δούρου, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και υπεύθυνη Κλιματικής Κρίσης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η τριήμερη επίσκεψη της Ρένας Δούρου και οι επαφές που θα πραγματοποιήσει  εντάσσονται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Ν.Ε. Καρδίτσας του κόμματος με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την επέλαση του «Ιανού».

Το μεσημέρι της Παρασκευής η κ. Δούρου μαζί με τον Βουλευτή Καρδίτσας κ. Σπύρο Λάππα παραχώρησαν συνέντευξη τύπου την οποία διοργ’ανωσε η Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Καρδίτσας. 

Η κ. Δούρου μεταξύ άλλων σημείωσε: 

  • • Μια αρχική παρατήρηση: ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και τα στελέχη του δεν βρίσκονται σήμερα εδώ για πρώτη φορά σε μια τραγική επέτειο, που άφησε την Καρδίτσα πληγωμένη και σε επίπεδο υποδομών και σε επίπεδο περιουσιών. Το κλιμάκιο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης βρέθηκε από την πρώτη στιγμή της καταστροφής στο πλευρό των συμπολιτών σας, των επιχειρηματιών όλων όσων επλήγησαν, που την περιουσία και τα ακίνητα. Και είμαστε σήμερα εδώ ένα χρόνο από το ακραίο καιρικό φαινόμενο που πήρε το όνομα του Ρωμαϊκού θεού Ιανού, μακριά από ευχολόγια, Δελτία Τύπου. Είμαστε επίσης εδώ διότι μέσα στην πανδημία του κορωνοιού, και για πρώτη φορα απο το 1974 και μετά, ένα κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν περιμένει την προκήρυξη των Εθνικών εκλογών για να παρουσιάσει τις θέσεις του. Είναι η πρώτη φορά που ένα κυβερνητικό κόμμα παρουσιάζει εγκαίρως τις προγραμματικές θέσεις του στους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Αυτή είναι μια πρωτιά για την οποία είμαι περήφανη ως Ευρωπαία, Ελληνίδα πολίτης και ως μέλος του ΠΣ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και μάλιστα αυτές τις προγραμματικές θέσεις, όλοι και όλες, απο τον ίδιο τον πρώην ΠΘ και πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αλλα τα στελέχη μας, επιχειρούμε να τις βάλουμε στην βάσανο της κρίσης των συμπολιτών μας, σε όλη τη χώρα, από το Παρανέστι Δράμας εως το Ηράκλειο Κρήτης. Η δεύτερη πρωτιά έχει να κάνει με το γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μόνο κυβερνητικό κόμμα από το 1974 αλλά και πιο πριν, που προχώρησε σε πλήρη κυβερνητικό απολογισμό.
  • • Μια δεύτερη παρατήρηση ως Αντιπρόεδρος της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στον αντίποδα των ευκολιών, που δυστυχώς από ό,τι έμαθα, εκφέρονται και από χείλη αιρετών συμπολιτών σας : η κλιματική κρίση ήρθε για να μείνει. Και για αυτό δεν μπορούμε να παίζουμε με τις προβλέψεις, προσδοκώντας μικροπολιτικά οφέλη είτε στον πρώτο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης , είτε στο επίπεδο του ελληνικού κοινοβουλίου.
  • • Στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο, λέμε ότι οι Περιφέρειες και οι Δήμοι πρέπει να αναλαμβάνουν και να υλοποιούν κλιματικές πρωτοβουλίες σε συνδυασμό με βιώσιμες αναπτυξιακές πολιτικές , τηρώντας βεβαίως τους κανόνες της Δημοκρατίας, του κράτους Δικαίου και της προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
  • • Σε ό,τι με αφορά, θέλω να συγκαταλέγομαι μεταξύ εκείνων που αθροίζουν τις δυνάμεις τους έτσι ώστε η Καρδίτσα να μην γίνεται γνωστή από έναν διοικητή που πήρε την θέση αυτή στο Νοσοκομείο επειδή την αντάλλαξε με κάποιες ψήφους ή από μια Αντιδήμαρχο που την αλληλεγγύη των συμπολιτών μας από όλη την πατρίδα, την αποθήκευσε κάπου… Θέλω την Καρδίτσα να την μαθαίνουν ιδίως οι νέοι και οι νέες για τη σπουδαία ιστορία της και όχι ως μια περιοχή που δεν την τιμούν ούτε οι αιρετοί της. Ή ως μια περιοχή που κατατάσσεται, σε οικονομικούς, κοινωνικούς και πολιτικούς δείκτες, πάρα πολύ χαμηλά.
  • • Για αυτόν τον λόγο λοιπόν θα είμαι εδώ ώστε να μπορέσουμε να αναδείξουμε τα πραγματικά προβλήματα της Καρδίτσας μιλώντας με τους πολίτες, με τους επιχειρηματίες – έχουμε σε λιγο συνάντηση με το εμπορικό επιμελητήριο, με τους ξενοδόχους. Και να δούμε τι από αυτά τα αιτήματα του Επιμελητηρίου, έναν χρόνο μετά, έχει υλοποιηθεί. Και βεβαίως δεσμεύεται και ο κ. Λάππας ότι θα ακολουθήσει και κοινοβουλευτικός έλεγχος.
  • • Η ιστορία της κλιματικής κρίσης έχει απασχολήσει, όπως πρέπει, την Αξιωματική Αντιπολίτευση και σε επίπεδο ευρωπαϊκού κοινοβουλίου αλλά σε εκείνο του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου είμαι αντιπρόεδρος της Ελληνικής αντιπροσωπείας .
  • • Διότι εμείς, σε αντίθεση με τον κ. Μητσοτάκη, την κλιματική κρίση δεν την ανακαλύψαμε την 1η Σεπτεμβρίου του 2019, από το βήμα του ΟΗΕ. Γιατί ας μην ξεχνάμε, ότι μέχρι να γινει ΠΘ ο κ. Μητσοτάκης η κλιματική κρίση είχε ένα ονοματεπώνυμο – Ρένα Δούρου. Μετά ανακάλυψε ο κ. Μητσοτάκης τις αρχές των ΗΕ, τον ΓΓ του ΟΗΕ τον κ. Γκουτιέρεζ. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. λοιπόν σε αντίθεση με την καπηλεία, τη στοχοποίηση – την προσωπική και την συλλογική που επέδειξε ο κ. Μητσοτάκης με αφορμή τα ακραία καιρικά φαινόμενα αλλά και την λαμπρή σελίδα της Εξωτερικής Πολιτικής, και αναφέρομαι στην Συμφωνία των Πρεσπών, ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν ακολουθεί άλλου είδους στάση. Άλλου είδους πολιτική. Εμείς στεκόμαστε μπροστά στους συμπολίτες μας, εδώ στην Καρδίτσα αλλά και στους συμπολίτες μας στο σύνολο της πατρίδας μας, με υπευθυνότητα.

Περισσότερα Εδω