Με ανακοίνωσή της η Euroleague, επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ για αλλαγή έδρας τόσο της έδρας διεξαγωγής του φάιναλ φορ (στο Βελιγράδι αντί στο Βερολίνο), όσο και των ημερομηνιών των τεσσάρων αγώνων εν συγκρίσει με τον αρχικό προγραμματισμό. Η «Stark Arena» του Βελιγραδίου θα είναι το γήπεδο που θα υποδεχτεί τους τέσσερις φιναλίστ, με ευχή όλων στο ελληνικό μπάσκετ ο Ολυμπιακός να είναι μία από αυτές, από τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός έχει μείνει πλέον εκτός του στόχου πρόκρισης στα πλέι οφ. Το Βελιγράδι ξυπνά όμορφες αναμνήσεις για την εθνική ανδρών της Ελλάδας, καθώς εκεί το 2005 ο Ομοσπονδιακός προπονητής Παναγιώτης Γιαννάκης και οι παίκτες του χάρισαν στη χώρα μας το δεύτερο χρυσό μετάλλιο σε Ευρωμπάσκετ στην Ιστορία του αθλήματος. Στην πρωτεύουσα της Σερβίας είχε διεξαχθεί και το φάιναλ φορ της Euroleague το 2018, με πρωταθλήτρια Ευρώπης να αναδεικνύεται η Ρεάλ Μαδρίτης, κατακτώντας το 10ο τρόπαιο στην Ιστορία της. Η «βασίλισσα» παραμένει η πολυνίκης στο πρώτο τη τάξει διασυλλογικό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα μπάσκετ. Έτσι, το Βελιγράδι γίνεται μία ακόμη πόλη μετά τις Βαρκελώνη, Μαδρίτη, το Βερολίνο και την Κωνσταντινούπολη που έχουν φιλοξενήσει την καταληκτική φάση της Euroleague ή του Κυπέλλου Πρωταθλητριών μπάσκετ περισσότερες από μία φορά αυτόν τον αιώνα. Η χωρητικότητας 15.500 θεατών «Stark Arena» δόθηκε προς χρήση το 2004 και έκτοτε έχει φιλοξενήσει τα μεγαλύτερα event του ευρωπαϊκού μπάσκετ, συμπεριλαμβανομένου και του φάιναλ φορ της Euroleague 2018.

Όπως είχε γίνει γνωστό ήδη από χθες (3/3), η Euroleague ανακοίνωσε σήμερα και την αλλαγή στις ημερομηνίες των τεσσάρων αγώνων της καταληκτικής φάσης του φάιναλ φορ του Βελιγραδίου. Η διοργανώτρια Αρχή αποφάσισε να διεξαχθεί νωρίτερα το φάιναλ φορ του 2022 και συγκεκριμένα το τριήμερο 19-21 Μαΐου αντί για το διάστημα 27-29/5, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί. Ενώ παραδοσιακά οι ημιτελικοί διεξάγονται Παρασκευή και ο τελικός (καθώς και ο «μικρός» τελικός) Κυριακή, φέτος θα διεξαχθούν ημέρα Πέμπτη οι ημιτελικοί (19/5) και Σάββατο (21/5) ο τελικός και ο «μικρός» τελικός.

Ως προς την ώρα έναρξης των αγώνων, ο πρώτος χρονικά ημιτελικός της Πέμπτης (19/5) θα αρχίσει στις 19:00 και ο δεύτερος στις 22:00). Ανήμερα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στ 21 Μαΐου, ο «μικρός τελικός» θα αρχίσει στις 17:00 και ο τελικός στις 20:00.

Η Euroleague αναφέρει στη σημερινή ανακοίνωσή της και τους λόγους που την οδήγησαν στην αλλαγή έδρας, δηλαδή την εξασφάλιση παρουσίας όσων περισσότερων φιλάθλων, από τη στιγμή που στη Γερμανία υπάρχει περιορισμός για τους φιλάθλους στις κερκίδες λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Επ’ αυτού ο εκτελεστικός διευθυντής της Euroleague, Τζόρντι Μπερτομέου, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Μετά από αρκετή σκέψη, πήραμε αυτήν που θεωρούμε ως καλύτερη απόφαση για τους φιλάθλους και τους παίκτες. Ο βασικός στόχος μας είναι να σεβαστούμε την ακεραιότητα της διοργάνωσης και να μειώσουμε την αβεβαιότητα για όλους τους μετόχους μας. Αν και κατανοούμε τα μέτρα που εγκρίνει κάθε κυβέρνηση για να ελαχιστοποιήσει τις επιδράσεις της Covid-19, δεν μπορούσαμε να θέσουμε σε κίνδυνο από τη δική μας πλευρά τους παίκτες του φάιναλ φορ». Εν συνεχεία, ο Μπερτομέου ευχαρίστησε τη σερβική κυβέρνηση και τον Δήμου Βελιγραδίου και ευχήθηκε η κατάσταση με την πανδημία να επιτρέψει τη διεξαγωγή ενός αξέχαστου φάιναλ φορ.

Περισσότερα Εδω