«Έχουμε μια κλιμάκωση πρωτόγνωρης έντασης από πλευράς Τουρκίας. Έχουμε ένα κρεσέντο απειλών τα τελευταία δύο-τρία χρόνια. Ποτέ άλλοτε, δεν είχαμε φτάσει σε τέτοιο σημείο, να απειλείται ουσιαστικά η κυριαρχία κατοικημένων νήσων, να αμφισβητείται η κυριαρχία μιας σειράς κατοικημένων νησιών. Και στο παρελθόν υπήρχαν αναφορές για 18 νησιά, στα οποία θεωρούσαν ότι είναι ‘‘γκρίζο’’ το καθεστώς, αλλά εδώ μιλάμε πια ότι έχουν ξεπεράσει κάθε όριο, θέτοντας ζήτημα ευθέως κυριαρχίας των νησιών, εάν δεν αποστρατιωτικοποιηθούν. Και αυτό είναι ένα κλίμα το οποίο έχει περάσει σε όλη την τουρκική κοινωνία». Τα παραπάνω ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό FLASH 99.4 και στον δημοσιογράφο κ. Λάζαρο Θεοδωρακίδη.

Οι ταξιτζήδες της Πόλης…

Ο Θεσσαλός πολιτικός για το πρόβλημα της τουρκικής επιθετικότητας υπογράμμισε ότι «ήμουν πριν λίγες εβδομάδες στην Κωνσταντινούπολη, με την ιδιότητα του επικεφαλής της ΔΣΟ, προκειμένου, την Κυριακή της Πεντηκοστής, να παραστούμε στο σημαντικό συλλείτουργο που έγινε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, με τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος, της εκκλησίας της γειτονικής μας χώρας, της Βόρειας Μακεδονίας, που οδήγησε στην επάνοδο στην ευχαριστιακή κοινωνία αυτής της εκκλησίας, που βρίσκονταν επί 55 χρόνια σε σχίσμα. Με αφορμή, λοιπόν, την εκεί παρουσία μου, χρησιμοποίησα πολλές φορές ταξί και επειδή μιλώ και τη γλώσσα, συζήτησα με ταξιτζήδες και με ανθρώπους της καθημερινότητας, οι οποίοι πραγματικά, απηχούν την επίσημη άποψη που και εμείς εισπράττουμε από τα ΜΜΕ. Με ρωτούσαν με ένταση: ‘‘για ποιο λόγο πάει ο πρωθυπουργός σας και οι υπουργοί σας, σας νησιά;’’. Πράγματα, δηλαδή, τα οποία ξεπερνούν την κοινή λογική. ‘‘Για ποιο λόγο εγκαθιστάτε οπλικά συστήματα, στρατιωτικοποιείτε  τα νησιά;’’. Και όταν τους λες ότι τα νησιά στρατιωτικοποιούνται από το ΄74 και μετά -και αναρωτηθείτε τί συνέβη το ΄74-, αρχίζουν βεβαίως να μπαίνουν σε έναν προβληματισμό διαφορετικό, αλλά θέλω να σας πω ότι η επίσημη προπαγάνδα, περνάει πάρα πολύ στην Τουρκία. Θα έλεγα ότι υπάρχει ένας εθνικιστικός παροξυσμός στη γειτονική μας χώρα».

Αδιανόητα για την Ευρώπη…

Ο κυβερνητικός βουλευτής χαρακτήρισε «επικίνδυνο» το γεγονός ότι «το αφήγημα της “Γαλάζιας πατρίδας”, του αναθεωρητισμού, υιοθετείται από το σύνολο του πολιτικού κόσμου στην Τουρκία, με εξαίρεση το HDP, το τρίτο κόμμα, που εκφράζει ουσιαστικά τις μειονότητες, πρωτίστως τους Κούρδους, η ηγεσία του οποίου βρίσκεται φυλακισμένη. Ο ΣαλαχεντίνΝτεμιρτάς βρίσκεται φυλακισμένος αυτή τη στιγμή, ο ηγέτης του τρίτου κόμματος, ενός κόμματος πάνω από το 10%. Τα λέω, γιατί αυτά θεωρούνται αδιανόητα στην Ευρώπη και σε κράτη δικαίου. Αλλά θα πρέπει, πλέον, να συνειδητοποιήσουμε, ότι η Τουρκία δεν είναι ούτε κράτος δικαίου, -πότε ήτανε;- αλλά ποτέ άλλοτε δεν είχε διολισθήσει τόσο πολύ σε αυταρχικές μεθοδεύσεις και πρακτικές».

Suigeneris η Τουρκία για τη Δύση

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σημείωσε ότι «στη Δύση γίνεται μια μεγάλη συζήτηση, όχι μόνο στην ΕΕ αλλά γενικότερα στη Δύση και στο ΝΑΤΟ και στις ΗΠΑ, να μη χαθεί η Τουρκία από τον δυτικό κόσμο. Η αίσθησή μου πια, είναι, ότι έχει απομακρυνθεί τόσο, που δεν ξέρω αν τυπικά θα πρέπει να το αναγνωρίσουμε, ή όχι. Βεβαίως, είναι μια μεγάλη χώρα, η οποία συνορεύει με περιοχές που είναι ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την παγκόσμια κοινότητα, γιατί και εκεί έχουν προβλήματα από τη μία μεριά, γιατί έχουν από την άλλη σημαντικούς πλουτοπαραγωγικούς πόρους, πετρέλαιο, φυσικό αέριο. Αλλά θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι πια κινείται ως μια suigeneris, μια ιδιαίτερη περίπτωση εντός του δυτικού κόσμου, πολλές φορές, χωρίς να υιοθετεί τις κοινές αποφάσεις. Δηλαδή, έχουμε τον πόλεμο με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Επιβάλλονται παντού, από ΕΕ, από ΝΑΤΟ, κυρώσεις και η Τουρκία δεν εφαρμόζει τις κυρώσεις. Είναι η μόνη χώρα, μέλος του ΝΑΤΟ που δεν εφαρμόζει τις κυρώσεις. Είναι αυτή και η Σερβία, οι χώρες υπό καθεστώς ένταξής στην ΕΕ, που δεν εφαρμόζουν τις αποφάσεις της ΕΕ για κυρώσεις στην Τουρκία».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.youtube.com/watch?v=9FL6mPpuUW0

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω