Μοιράσου το αρθρο!

Ανάμεσα στα έργα που υπέγραψε σήμερα στο Βόλο ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Κώστας Αγοραστός ήταν και η κατασκευή νέας πέτρινης πεζούλας στην είσοδο της Αργαλαστής. Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 74.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Σε δηλώσεις που έκανε ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι: «Δίνουμε λύση σε ένα πρόβλημα στην είσοδο της Αργαλαστής, στο ύψος της εκκλησίας των Αγίων Αποστόλων και αποκαθιστούμε την ασφαλή μετακίνηση των ανθρώπων και την ομαλή διακίνηση των εμπορευμάτων. Σε συνεννόηση με το Δασαρχείο, την Αρχαιολογία και την τοπική κοινωνία, καθαιρούμε την παλιά πεζούλα και την αντικαθιστούμε με νέα πέτρινη. Όλες οι παρεμβάσεις εναρμονίζονται με την αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της περιοχής και σέβονται το φυσικό περιβάλλον».

Το έργο

Προβλέπεται η καθαίρεση της υφιστάμενης πεζούλας, η οποία αποτελεί τοίχο αντιστήριξης του πρανούς ανάντη στην είσοδο της Αργαλαστής, καθότι έχει υποστεί σημαντικές φθορές από το ριζικό σύστημα των είκοσι τεσσάρων κυπαρισσιών που φύονται σε απόσταση μικρότερη των δύο μέτρων από αυτή, με αποτέλεσμα να καθίσταται επικίνδυνη στατικά. Στη συνέχεια, προβλέπεται η κατασκευή νέας πέτρινης πεζούλας, διαστάσεων 74 μ. μήκους και 1,80 μ. ύψους, η οποία κατασκευάζεται σε απόσταση 2 μ. περίπου από την υφιστάμενη, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή συνέχεια του υπάρχοντος πεζοδρομίου και κατ’ επέκταση η απρόσκοπτη κυκλοφορία των πεζών, οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν έχουν ασφαλή τρόπο διέλευσης από το συγκεκριμένο σημείο, καθώς επίσης και να διευρυνθεί ο υπάρχοντας δρόμος κατά 0,30 μ. πλάτους, γεγονός που θα βοηθήσει στην ομαλότερη και ασφαλέστερη διέλευση των οχημάτων, αφού καθημερινά δημιουργείται μποτιλιάρισμα εξαιτίας της ολιγόλεπτης στάσης διαφόρων οχημάτων προκειμένου να επισκεφθούν τα τοπικά καταστήματα.

Προκειμένου να κατασκευαστεί το νέο πέτρινο τοιχίο, γίνεται κοπή είκοσι των κυπαρισσιών, τα οποία βρίσκονται πάνω και κατά μήκος της υφιστάμενης πεζούλας. Παράλληλα, για να επιτευχθεί η διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και η υπάρχουσα αισθητική του χώρου, γίνεται φύτευση από θαμνώδη καλλωπιστική βλάστηση, σύμφωνα και με τις υποδείξεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, Τμήμα Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και Μουσείων (υπ’ αριθμ. 114163/26-03-2021 έγγραφο, με ΑΔΑ:67Π04653Π4-Ω92). Δηλαδή, τοποθετούνται είκοσι τέσσερις θάμνοι, κατηγορίας Θ6 και σε απόσταση περίπου τρία μέτρα από τη νέα πεζούλα. Η κατασκευή της πεζούλας από λευκή πέτρα Πηλίου είναι απόλυτα συμβατή και σύμφωνη με το ύφος και την αρχιτεκτονική του Ιερού Ναού και συνολικά το έργο βελτιώνει την όψη ενός κεντρικού σημείου της Τοπικής Κοινότητας Αργαλαστής.

Συγκεκριμένα, στο σημείο γίνονται εργασίες καθαίρεσης της υπάρχουσας πεζούλας από λιθοδομή μήκους 70 μ. περίπου, εκσκαφής σε πλάτος περίπου 2 μ. σε όλο το μήκος. κατασκευή πέτρινης πεζούλας ύψους 1,80 μ. από λευκή πέτρα Πηλίου.

Στη συνέχεια θα γίνει κατασκευή πέτρινης κλίμακας πλάτους 1,80 μ., κατασκευή πεζοδρομίου από κυβόλιθους Πηλίου, χρώματος γκρι, διαστάσεων 10Χ20 cm, ασφαλτόστρωση πλάτους 0,30 μ. περίπου, για τη διεύρυνση του δρόμου, φύτευση είκοσι τεσσάρων θάμνων κατηγορίας Θ6, κατά μήκος της νέας πεζούλας και σε απόσταση τριών μέτρων περίπου από αυτή και τέλος, εγκατάσταση πέντε ιστών φωτισμού ύψους 4 μ. περίπου, κατά μήκος του νέου πεζοδρομίου.

Περισσότερα Εδω