Στη Λάρισα τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ένα αυξημένο ενδιαφέρον για τη διακόσμηση των βιτρινών κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων, αλλά η τάση που πρωταγωνιστεί πλέον είναι οι χριστουγεννιάτικες βιτρίνες που έχουν φιλοτεχνήσει ζωγράφοι της πόλης.

Οι βιτρίνες των εμπορικών καταστημάτων της πόλης γίνονται ο εφήμερος καμβάς πάνω στον οποίοι Λαρισαίοι εικαστικοί αλλά και ερασιτέχνες δημιουργούν ευφάνταστες εικόνες που κάνουν τους περαστικούς να σταματούν για να τις θαυμάσουν και κυρίως κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται σαν να βρίσκονται στη μέση ενός παραμυθιού που ζωντανεύει. Μοιάζουν με στιγμιότυπα από χριστουγεννιάτικα animation ή με σελίδες από παιδικά βιβλία που μαγνητίζουν το βλέμμα μικρών αλλά και μεγάλων που μεταφέρονται στη δική τους παιδική ηλικία, την εποχή που συνήθιζαν να ονειρεύονται…

Οι πρώτες ζωγραφισμένες στο χέρι Χριστουγεννιάτικες βιτρίνες έκαναν την εμφάνισή τους στη Λάρισα δειλά δειλά από το 2015 περίπου αλλά την τελευταία τριετία έχουν γίνει το απόλυτο εορταστικό must. Η ιδέα βέβαια των ζωγραφισμένων βιτρινών έχει εφαρμοστεί εδώ και πολλά χρόνια στο εξωτερικό· από την εποχή όμως που το pinterest μπήκε στη ζωή μας, οι πρωτότυποι στολισμοί καταστημάτων στην πόλη μας πήρε άλλες διαστάσεις και οι βιτρίνες έγιναν παράθυρα σε ένα μαγικό κόσμο παραμυθιού.

Μικρά παράθυρα τέχνης, χιονισμένα, με ταράνδους, έλκηθρα, χιονάνθρωπους, νιφάδες, αστέρια και Άι Βασίληδες. Η θεματολογία είναι μεγάλη αρκεί να υπάρχει φαντασία. Εικόνες είτε με χρώμα είτε ολόλευκες μπορούν να κάνουν την κάθε βιτρίνα εντελώς ξεχωριστή.

Οι εικαστικοί που επέβαλαν την νέα μόδα των Χριστουγέννων, ο Θανάσης Μακρής και ο Νίκος Κούτρας εξηγούν στο onlarissa.gr πως ξεκίνησαν όλα… τυχαία. Και οι δύο τους όταν έκαναν τη πρώτη τους βιτρίνα δεν φανταζόταν αυτό που θα ακολουθούσε.

Ο Θανάσης Μακρής αναφέρει ότι πρώτος από την οικογένειά του ξεκίνησε ο πατέρας του Αποστόλης Μακρής, ενώ ο Νίκος Κούτρας λέει πως είχε εντυπωσιαστεί με αντίστοιχες εικόνες που έβλεπε στο internet και κάποια στιγμή πρότεινε στο φούρναρη της γειτονιάς του να ζωγραφίσει τη βιτρίνα για τα Χριστούγεννα και ότι πλέον είναι κάτι που το ζητά όλη η πόλη.

Συχνά οι πελάτες ζητούν να σχεδιαστεί κάτι συγκεκριμένο, όπως στην περίπτωση ενός κρεοπωλείου που ο Θανάσης Μακρής ζωγράφισε έναν Άι Βασίλη που αντί για σάκο κουβαλάει χοιρομέρια ή ενός βενζινάδικου όπου ο Άι Βασίλης φουλάρει με βενζίνη το έλκηθρό του. Για τον Νίκο Κούτρα οι ολόλευκες ζωγραφιές έχουν φινέτσα, αλλά το χρώμα δημιουργεί πάντα χαρά.

Όσοι Λαρισαίοι εικαστικοί και μη ασχολούνται με τον εποχιακό στολισμό καταστημάτων διανύουν αυτές τις μέρες την περίοδο αιχμής, καθώς ο στολισμός ξεκινά από τις αρχές Νοεμβρίου και ολοκληρώνεται το αργότερο στα μέσα Δεκεμβρίου. Με πινέλα και ακρυλικές μπογιές τρέχουν στους δρόμους της πόλης για να δημιουργήσουν μικρά και εφήμερα έργα τέχνης που μπορεί να ξεπλυθούν με νερό και να χαθούν μετά τις γιορτές αλλά ενδιαμέσως θα έχουν προσφέρει παραμυθένιες εικόνες στην πόλη.

Οι εποχές λοιπόν που αυτοκόλλητα και φωτάκια στόλιζαν τις lλαρισαϊκές βιτρίνες έχουν περάσει ανεπιστρεπτί…

Δείτε βιτρίνες ζωγραφισμένες από τον Νίκο Κούτρα:

Δείτε βιτρίνες ζωγραφισμένες από τον Θανάση Μακρή:

Ε.Μ.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω