Ο νέος τρόπος φορολογίας των ελεύθερων επαγγελμάτων ουσιαστικά έρχεται να καταργήσει το «τεκμήριο της αθωότητας» του φορολογουμένου, τονίζει σε συνέντευξή του στο onlarissa.gr ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Θεσσαλίας κ. Ηλίας Κοτσιμπογεώργος.

Όπως χαρακτηριστικά λέει, «γνωρίζουμε ότι υπάρχει φοροδιαφυγή και μάλιστα σε συγκεκριμένα επαγγέλματα είναι αρκετά μεγάλη. Δεν σημαίνει όμως ότι όποιος δηλώνει ανάλογα εισοδήματα είναι φοροφυγάς. Ισχύει ακόμη και στον έλεγχο της εφορίας το «τεκμήριο της αθωότητας» του φορολογουμένου».

Γιατί όμως υπάρχει τόσο μεγάλη φοροδιαφυγή; Στο ερώτημα αυτό δίνει δύο εξηγήσεις, την έλλειψη φορολογικής παιδείας, αλλά και την προβληματική λειτουργία του δημοσίου τομέα.

Ενόψει των αυριανών εκλογών στο Οικονομικό Επιμελητήριο, ο Λαρισαίος οικονομολόγος κάνει και έναν απολογισμό της τρέχουσας θητείας, μιλά για τις προκλήσεις της επόμενης, ενώ τέλος αναφέρεται και στο ψηφοδέλτιο της παράταξής του, της ΔΙΚΗΟ, το οποίο είναι ανανεωμένο κατά 50%.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ Απόστολο Ράιδο

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο έβαλε στο στόχαστρο το ελεύθερο επάγγελμα και έβγαλε στους δρόμους μία σειρά επαγγελμάτων. Εσείς γιατί αντιτίθεστε;

Δεν θεωρώ ότι νέο φορολογικό νομοσχέδιο έβαλε στο στόχαστρο το ελεύθερο επάγγελμα και τις μικρές επιχειρήσεις, απλά θεωρώ ότι πρόκειται για ακόμη ένα εισπρακτικό μέτρο, προκειμένου να εισέλθουν στα ταμεία του κράτους επιπλέον περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ. Ως οικονομικό επιμελητήριο είμαστε αντίθετοι, διότι θεωρούμε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο μας γυρνάει στο παρελθόν.

Η τεκμαρτή φορολόγηση ίσχυσε την δεκαετία του 1990 και για κάποια επαγγέλματα παρέμεινε ως το 2013. Ήρθαν όμως οι πιστωτές μας το 2012 και μας είπαν ότι δεν μπορεί μια σύγχρονη οικονομία να προσδιορίζει τα εισοδήματα των επιχειρήσεων με τεκμαρτό τρόπο και έτσι καταργήσαμε τον παλαιό κώδικα φορολογίας εισοδήματος Ν. 2238/1994 και ψηφίσαμε τον καινούριο Ν. 4172/2013, στον οποίο υπάρχει μόνο μια λογική και αυτή δεν είναι άλλη από το να προσδιορίζονται τα κέρδη όλων των επιχειρήσεων χωρίς καμία εξαίρεση με έσοδα μείον έξοδα.

Επίσης το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος έχει ήδη καταθέσει πρόταση εδώ και αρκετό καιρό, σύμφωνα με την οποία ακόμη ο προσδιορισμός των φορολογητέων εισοδημάτων θα πρέπει να γίνεται με έσοδα μείον έξοδα όχι μόνο για τις επιχειρήσεις, αλλά και για τους ιδιώτες. Με αυτόν τον τρόπο ο ιδιώτης θα δικαιούται έκπτωση ολόκληρης της απόδειξης από τον φόρο, δίνοντάς του το κίνητρο να ζητήσει την απόδειξη από των επαγγελματία και να αποφευχθεί το παζάρι που γίνεται για τον ΦΠΑ.

Τα στοιχεία δείχνουν πως δεκάδες χιλιάδες δηλώνουν από 130 έως 500 ευρώ το μήνα. Αυτό πώς το εξηγείτε;

Τα στοιχεία τα γνωρίζουμε, τα βλέπουμε στα γραφεία μας καθημερινά. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει φοροδιαφυγή και μάλιστα σε συγκεκριμένα επαγγέλματα είναι αρκετά μεγάλη. Δεν σημαίνει όμως ότι όποιος δηλώνει ανάλογα εισοδήματα είναι φοροφυγάς. Ισχύει ακόμη και στον έλεγχο της εφορίας το «τεκμήριο της αθωότητας» του φορολογουμένου. Δυστυχώς, με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Πέμπτη το βράδυ στην Βουλή καταργήθηκε και αυτό το δικαίωμα του φορολογουμένου.

Για να απαντήσω στην ερώτηση σας όμως, θεωρώ ότι είναι δύο οι λόγοι. Καταρχήν στην Ελλάδα δεν υπάρχει φορολογική παιδεία. Θα πρέπει να καλλιεργηθεί η έννοια της οικονομίας και πιο ειδικά του φόρου από τις εφηβικές ηλικίες. Θα πρέπει να καταλάβουν οι νέοι μας πως ότι υπάρχει γύρω τους και ανήκει στο δημόσιο έχει δημιουργηθεί από τους φόρους που εισπράττονται από τους γονείς τους. Κατά δεύτερον θα πρέπει και το δημόσιο να λειτουργήσει ανάλογα. Ακόμη και σήμερα οι περισσότεροι πολίτες δεν είναι ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες που τους προσφέρονται από το Ελληνικό Δημόσιο. Είμαστε αρκετά πίσω σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε Παιδεία Υγεία και Δικαιοσύνη. Βασικοί τομείς που κρίνεται πόσο ένα κράτος είναι σύγχρονο ή όχι.

Κάνοντας μία αποτίμηση της τρέχουσας θητείας το πρόσημο είναι θετικό; 

Είναι κάτι που για την περιφερειακή μας διοίκηση θα κριθεί την Κυριακή των εκλογών από τους συναδέλφους μου στην Θεσσαλία και για την κεντρική διοίκηση από τους συναδέλφους οικονομολόγους όλης της Ελλάδας. Σε επίπεδο Θεσσαλίας έχουμε κάνει πολλές παρεμβάσεις και έχουμε καταθέσει αρκετές προτάσεις καθ’ όλη την διάρκεια της τετραετίας. Κάποιες από αυτές χωρίς να είμαι υπερβολικός ήταν προφητικές.

Για παράδειγμα το 2019 είχαμε καταθέσει προτάσεις για την οικονομία της Θεσσαλίας. Μια από αυτές αφορούσε το έργο του Αχελώου, το οποίο κατά την δική μας άποψη έπρεπε τότε να είχε ήδη ξεκινήσει προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα ύδρευσης και άρδευσής του κάμπου της Θεσσαλίας. Έργο το οποίο αν είχε κατασκευαστεί έγκαιρα θα είχαμε εξοικονομήσει τεράστιες ποσότητες ενέργειας από τα τέσσερα υδροηλεκτρικά εργοστάσια που προβλέπει η μελέτη και ίσως να είχε αποτραπεί η καταστροφική πλημύρα σε Μουζάκι και Καρδίτσα κατά την διάρκεια του Ιανού και μπορεί ο Πηνειός να μην είχε επιβαρυνθεί με τόσο μεγάλη ποσότητα νερού κατά την διάρκεια του Daniel και του Elias.

Σε κεντρικό επίπεδο θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι πετύχαμε να νομοθετηθεί επιτέλους το δικαίωμα της κύησης και της ασθένειας του λογιστή, προκειμένου να μην επιβαρύνονται με πρόστιμα και προσαυξήσεις τόσο ο ίδιος όσο και οι πελάτες τους, να ενεργοποιηθεί ο κώδικας δεοντολογίας και η επιτροπή που επιβάλει τις ποινές στους παραβάτες συναδέλφους, και την ειδικότητα του εσωτερικού ελεγκτή η οποία θα πιστοποιείται μέσω του Οικονομικού Επιμελητηρίου. Τα παραπάνω δεν είναι καθόλου λίγα, αν θυμηθούμε κατά την διάρκεια της θητείας διανύσαμε και δυο χρόνια με κορονοϊό.

Θα πρέπει να καλλιεργηθεί η έννοια της οικονομίας και πιο ειδικά του φόρου από τις εφηβικές ηλικίες. Θα πρέπει να καταλάβουν οι νέοι μας πως ότι υπάρχει γύρω τους και ανήκει στο δημόσιο έχει δημιουργηθεί από τους φόρους που εισπράττονται από τους γονείς τους.

Το ψηφοδέλτιό σας διέπεται από ανανέωση; Υπήρξε επιθυμία για συμμετοχή ή απογοήτευση λόγω της γενικότερης συγκυρίας;

Το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού μας, της ΔΙΚΗΟ, είναι ανανεωμένο κατά 50%. Οι πέντε από τους δέκα υποψηφίους της παράταξης μας για την τοπική διοίκηση είναι νέοι συνάδελφοι. Νέοι όσον αφορά την διαδικασία των εκλογών, αλλά αρκετά έμπειροι ο καθένας στον τομέα του.

Οι νέες προσθήκες στο ψηφοδέλτιο μας είναι οι: Χρήστος Παύλου ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι υποδιευθυντής στην Δ.Ο.Υ. Λάρισας με πλούσια συγγραφικό έργο σε φορολογικά θέματα, ο Αλέξανδρος Χασιώτης ιδιοκτήτης λογιστικής εταιρίας με πολυετή εμπειρία στη συμβουλευτική μεγάλων επιχειρήσεων, η Ελένη Μακρυγιάννη ιδιοκτήτρια λογιστικού γραφείου, η οποία έχει διατελέσει σύμβουλος – οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (Ε.Κ.Τ.) της ΕΥΔΕΠ Περιφέρειας Θεσσαλίας, είναι υποψήφια διδάκτορας με ερευνητικό αντικείμενο τους παράγοντες επιτυχίας του συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου, ο Ιωάννης Γιαλαμάς Οικονομολόγος Εκπαιδευτικός με εξειδίκευση στις νέες τεχνολογίες – Σύμβουλος καινοτομίας και Συντονιστής Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και ο Χρήστος Βασιλόγαμβρος, που μας εκπροσωπεί στην Καρδίτσα και είναι ιδιοκτήτης λογιστικής εταιρείας και φορολογικός σύμβουλος σε μεγάλες εταιρείες. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι, που συμμετείχαμε και στις προηγούμενες εκλογές είμαστε ο υποφαινόμενος, εν ενεργεία Πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Θεσσαλίας, ιδιοκτήτης λογιστικής εταιρείας και σύμβουλος επιχειρήσεων, ο Βασίλειος Γουγουλιάς ιδιοκτήτης μεγάλης μελετητικής εταιρείας – οικονομικός επόπτης ΣΘΕΒ, ο Ιωάννης Μπαντής ιδιοκτήτης λογιστικού γραφείου, ο Χριστόφορος Ρόμπος ιδιοκτήτης λογιστικού γραφείου και Αντιδήμαρχος Δήμου Τρικαίων και ο Κωνσταντίνος Γιαννακός μελετητής – φορολογικός σύμβουλος επιχειρήσεων, εν ενεργεία οικονομικός Επόπτης Οικ. Επιμ Θεσσαλίας. Σχετικά με τους υποψηφίους μας στη Συνέλευση των Αντιπροσώπων (ΣΤΑ) είναι οι: Πασχάλης Τζιαστούδης, Προϊστάμενος Δ.Ο.Υ. Λάρισας και πρώην Διευθυντής Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. Θεσσαλίας, ο Ευάγγελος Αναγνωστόπουλος, Επιθεωρητής εσωτερικών υποθέσεων Υπουργείου Οικονομικών, ο Αντώνης Βαλιώτης ιδιοκτήτης Λογιστικού γραφείου – επιχειρηματίας, ο Δημήτριος Χατζής, ιδιωτικός υπάλληλος και ο Ελευθέριος Αβραμόπουλος, Δήμαρχος Καλαμπάκας – επιχειρηματίας.

Όπως βλέπετε, πρόκειται για οικονομολόγους που έχουν διαπρέψει ο καθένας στον τομέα του, αντάξιοι να εκπροσωπήσουν τους συναδέλφους τους στον θεσμό του Οικονομικού Επιμελητηρίου. Για να απαντήσω στην ερώτηση σας, ίσως ήταν από τις λίγες φορές που δεν δυσκολευτήκαμε να κλείσουμε το ψηφοδέλτιο μας παρόλης της γενικότερης συγκυρίας και ίσως να οφείλεται στην δουλειά που έγινε την προηγούμενη τετραετία.

Ποιες είναι οι προκλήσεις της επόμενης θητείας; Με τι ατζέντα ζητάτε την ψήφο των συναδέλφων σας;

Ένας από τους στόχους μου της προηγούμενης τετραετίας ήταν να φέρουμε τον κλάδο των λογιστών πιο κοντά στο Οικονομικό Επιμελητήριο. Πρόκειται για έναν από τους βασικούς κλάδους του Επιμελητηρίου, στον οποίον ανήκω κι εγώ, που στηρίζει οικονομικά τον φορέα μας με τις εισφορές που πληρώνει, προκειμένου να ανανεωθεί η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Ενώ τα προηγούμενα χρόνια ο συγκεκριμένος κλάδος είχε απομακρυνθεί αρκετά από το Επιμελητήριο για διάφορους λόγους, καταφέραμε την τετραετία αυτή να καθίσουμε πολλές φορές στο ίδιο τραπέζι με τους Λογιστικούς Συλλόγους της Θεσσαλίας, προκειμένου να συζητήσουμε τα προβλήματα του κλάδου και να βρούμε από κοινού λύσεις γι’ αυτά. Ενεργοποιήθηκε ο κώδικας δεοντολογίας, επιβάλλοντας ποινές σε παραβάτες λογιστές, πιέσαμε όλοι μαζί την κυβέρνηση προκειμένου να νομοθετήσει την ασθένεια του λογιστή.  Ήδη στα συμβούλια μας το 80% των θεμάτων αφορούν τον κλάδο των λογιστών φοροτεχνικών.

Στόχος μου λοιπόν, αν οι συνάδελφοι μου κάνουν την τιμή να με εκλέξουν, είναι να διατηρηθεί αυτή η σχέση με τον πιο βασικό κλάδο του Επιμελητηρίου και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις να γίνει το ίδιο και με τους υπόλοιπους κλάδους, των εφοριακών, των μελετητών, των τραπεζικών, των καθηγητών, των εσωτερικών ελεγκτών, των ορκωτών ελεγκτών, των αναλυτών.

Να περάσουμε το μήνυμα σε όλους αυτούς του οικονομολόγους πόσο σημαντικό είναι το επάγγελμα τους σε όποια ειδικότητα και να ανήκουν, προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει το σύνολο της οικονομίας και ότι οι ίδιοι αποτελούν το πιο βασικό γρανάζι της μηχανής, προκειμένου να λειτουργήσει σωστά.  Το όραμα μου -το λέει και το προεκλογικό μας σύνθημα- είναι να κάνουμε το Οικονομικό Επιμελητήριο ακόμη πιο δυνατό, όπως αρμόζει στα μέλη του.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω