Η αναγκαιότητα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και τα έργα και οι δράσεις που πρέπει να γίνουν, ώστε να μειωθούν οι επιπτώσεις της, ήταν το αντικείμενο του Συνεδρίου με θέμα “Μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή“, που διοργάνωσε ο Δήμος Καρδίτσας, σε συνεργασία με το Δίκτυο Δήμων με Ποτάμια, ολοκληρώνοντας το τριήμερο εκδηλώσεων που περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, εκπαιδευτικές δράσεις και εκδηλώσεις για παιδιά.

Προς αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκαν οι εισηγήσεις του κ. Λέκκα, καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, του κ.  Γκανούλη, ομότιμου καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, του κ. Βραχνάκη, καθηγητή του Τμήματος Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του κ. Χρυσόμαλλου,  MSc ηλεκτρολόγου μηχανικού & μηχανικού Η/Υ. ειδικού συνεργάτη δημάρχου Δήμου Τρικκαίων σε θέματα Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Σε δηλώσεις του ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι “η κλιματική κρίση είναι παρούσα και πρέπει να προσαρμοστούμε στη νέα πραγματικότητα με καινοτόμες δράσεις και αποφάσεις, οι οποίες δε θα μηδενίσουν, αλλά θα τις μειώσουν. Δυστυχώς δε μπορούμε να μηδενίσουμε τις επιπτώσεις. Στόχος μας είναι να προσαρμοστούμε στις εξελισσόμενες διαδικασίες και να μειώσουμε τις επιπτώσεις σε κοινωνικό, οικονομικό, περιβαλλοντικό επίπεδο. Στόχος του συνεδρίου είναι να δούμε μέσα από ποιες διαδικασίες θα το πετύχουμε αυτό σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Έχουμε το θλιβερό προνόμιο η κλιματική κρίση να έχει επιβεβαιωθεί και να έχει πιστοποιηθεί στο θεσσαλικό χώρο και από τον Ιανό και από τον Daniel“.

O κ. Λέκκας χαρακτήρισε τον Ιανό φαινόμενο χιλιετίας σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές, καθώς και τον Daniel που, όπως είπε, υπερκέρασε την χιλιετία. “Επομένως δυο φαινόμενα χιλιετίας έχουν συμβεί μέσα σε τρία χρόνια, που τεκμηριώνουν την κλιματικής κρίση σε παγκόσμιο επίπεδο” σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά την προσαρμογή και τη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής με καινοτόμα έργα , ανέφερε: “Είναι δράσεις σε κάθε επίπεδο. Πρώτα να αποτιμήσουμε και να αναλύσουμε τον κίνδυνο. Μετά να αποτιμήσουμε την τρωτότητα όλων των συστημάτων με προτεραιότητα στις υποδομές, προκειμένου να είναι ανθεκτικές. Το τρίτο είναι να δούμε τη διακινδύνευση η οποία υπάρχει σε μελλοντικά φαινόμενα και μετά από αυτά να σχεδιάσουμε δράσεις οι οποίες να μπορούν να απομειώσουν τη διακινδύνευση. Μέσα σε όλα αυτά πρέπει να δούμε ποιες περιοχές είναι περισσότερο ευάλωτες και ποιες όχι, να δούμε τον αγροτικό τομέα, τον τομέα της οικονομίας, τον τομέα της προετοιμασίας και διαχείρισης μελλοντικών τέτοιων γεγονότων, μέσα από συγκεκριμένα επιχειρησιακά σχέδια και διαδικασίες, που θα μας οδηγήσουν στη μείωση της διακινδύνευσης“.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

//platform.twitter.com/widgets.js(function(d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) return;
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.4”;
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

Περισσότερα Εδω