Η Ισπανία θα συντονιστεί με τις υπόλοιπες συμμαχικές δυνάμεις για την αποστολή αρμάτων μάχης στην Ουκρανία.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Βουλή στην πολύωρη συνεδρίαση της ολομέλειας που ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ επέμειναν πολλές φορές ρωτώντας τον Πέδρο Σάντσεθ για το τι προτίθεται να κάνει σε σχέση με την αποστολή αρμάτων στην Ουκρανία. Ο Σάντσεθ, απέφυγε να διευκρινίσει τις προθέσεις του και περιορίστηκε να επαναλάβει ότι η Ισπανία θα ενεργήσει με «ενότητα» και σε «συντονισμό» με τις υπόλοιπες συμμαχικές χώρες του ΝΑΤΟ για να στείλει άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία. «Θα διατηρήσουμε την ενότητα και θα συντονιστούμε με τους υπόλοιπους συμμάχους και κυρίως με την Ευρώπη», απάντησε.

Θα είναι όμως τελικά η υπουργός Άμυνας, Μαργαρίτα Ρόμπλες, μετά από έκτακτη συνάντηση με την ανώτατη διοίκηση των τριών στρατών (Ξηράς, Θάλασσας και Αέρα) που θα αναφέρει λεπτομερώς τη φόρμουλα με την οποία η Ισπανία θα ενταχθεί στο σχέδιο αποστολής αρμάτων μάχης στην Ουκρανία. Η κυβέρνηση εντωμεταξύ διατηρεί τη μέγιστη σύνεση για οποιαδήποτε απόφαση. «Η θέση της κυβέρνησης είναι να είμαστε με τους συμμάχους μας απέναντι στην επιθετικότητα», τόνισε σήμερα το πρωί ο υπουργός Προεδρίας, Φέλιξ Μπολάνιος, επιμένοντας ότι πρόκειται για αποφάσεις που συμβαδίζουν με τους εταίρους τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ αφού η δράση στην Ουκρανία «μοιράζεται».

Όπως επισημαίνεται στον ισπανικό τύπο η Ισπανία θα συμμετάσχει στην παράδοση αρμάτων μάχης Leopard στο Κίεβο μόλις η Γερμανία, συμφωνήσει να προμηθεύσει αυτό το ισχυρό άρμα μάχης γερμανικής κατασκευής στον ουκρανικό στρατό.

Η Ισπανία διαθέτει συνολικά 347 Leopard. Τα 239 αντιστοιχούν στο μοντέλο Leopard 2E, που κατασκευάζεται στην Ισπανία και 108 είναι Leopard 2 A4, που αγοράστηκαν μεταχειρισμένα από τη Γερμανία το 1995, ως προοίμιο της σύμβασης για την κατασκευή αρμάτων μάχης στην Ισπανία.

Περισσότερα από τα μισά άρματα αυτής της τελευταίας παρτίδας τέθηκαν σε χειμερία νάρκη πριν από μια δεκαετία στη στρατιωτική βάση της Θαραγόθα και υποβλήθηκαν σε διαδικασία αφύγρανσης (αφαίρεση μπαταριών, λαδιού κ.λπ.) για να αποφευχθεί η φθορά τους. Όταν το περασμένο καλοκαίρι ρωτήθηκε η υπουργός Άμυνας αν η Ισπανία θα έστελνε Leopards στην Ουκρανία η ίδια προσπάθησε να διευθετήσει το θέμα, ισχυριζόμενη ότι τα αυτοκίνητα ήταν «σε θλιβερή κατάσταση» και δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν γιατί θα αποτελούσαν «κίνδυνο για τους ανθρώπους».

Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

//platform.twitter.com/widgets.js

Περισσότερα Εδω