Ξεκινά τις επόμενες ημέρες η χορήγηση του πρώτου εμβολίου με βάση το DNA που εγκρίθηκε  πριν από λίγες ημέρες για χρήση έκτακτης ανάγκης από την ρυθμιστική αρχή εμβολίων της Ινδίας. Φέρει το όνομα ZyCoV-D, είναι τριδοσικό και το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι ότι δεν απαιτούνται ενέσεις και η χορήγηση του γίνεται ανώδυνα ενδοδερμικά. Χρησιμοποιεί κυκλικές αλυσίδες DNA για να προετοιμάσει το ανοσοποιητικό σύστημα ενάντια στον ιό SARS-CoV-2.

Ο κατασκευαστής είναι η ινδική φαρμακευτική εταιρεία Zydus Cadila. Το εμβόλιο περιέχει πλασμιδικό DNA που κωδικοποιεί την ακίδα πρωτεΐνης SARS-CoV-2 . Το εμβολιασμένο DNA διεγείρει τόσο τη χυμική όσο και την κυτταρική ανοσοαπόκριση. Συγκεκριμένα μόλις τα πλασμίδια εισέλθουν στους πυρήνες των κυττάρων, μετατρέπονται σε mRNA, το οποίο ταξιδεύει στο κύριο σώμα του κυττάρου, το κυτταρόπλασμα, και μεταφράζεται στην ίδια την πρωτεΐνη αιχμής. Το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος στη συνέχεια ανταποκρίνεται στην πρωτεΐνη και παράγει προσαρμοσμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού που μπορούν να καθαρίσουν μελλοντικές λοιμώξεις. Τα πλασμίδια συνήθως υποβαθμίζονται μέσα σε εβδομάδες έως μήνες, αλλά η ανοσία παραμένει. Σε αντίθεση με τα εμβόλια mRNA, ο πρωτογενής εμβολιασμός αποτελείται από τρεις αντί για δύο δόσεις ήτοι σημαίνει τις ημέρες 0, 28 και 56. Η εταιρεία στοχεύει επίσης στην έγκριση ενός συστήματος εμβολιασμού δύο δόσεων.

Με το νέο σκεύασμα αναμένεται να εμβολιαστούν από αυτόν τον μήνα στην Ινδία, και νέοι ηλικίας από δώδεκα ετών και άνω. Τα δεδομένα από τη μελέτη φάσης ΙΙΙ σε περίπου 28.000 εθελοντές δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί σε διεθνές εξειδικευμένο περιοδικό. Σύμφωνα με δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό «Nature», η προστατευτική επίδραση κατά της συμπωματικής νόσου Covid 19 ανήλθε κατά μέσο όρο στο 67 %, σημαντικά χαμηλότερη από ό, τι με τα εμβόλια mRNA, αλλά συγκρίσιμη με εκείνη των υπολοίπων εμβολίων. Μάλιστα εκ των 28.000 εθελοντών στους οποίους χορηγήθηκε το εμβόλιο, παρουσιάστηκαν 21 συμπωματικά περιστατικά COVID-19 στην ομάδα των εμβολιασμένων και 60 μεταξύ των ατόμων που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Σύμφωνα με τον κατασκευαστή, δεν αναμένονται οι ανοσολογικές αντιδράσεις-παρενέργειες που παρατηρήθηκαν με διάφορα εμβόλια και κυρίως με εκείνα της Αστραζενεκα και της Γιάνσεν. Το πλασμιδικό DNA δεν μπορεί να αντιγραφεί και δεν μπορεί να ενσωματωθεί στο ανθρώπινο DNA.

Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι οι μελέτες πραγματοποιήθηκαν στην Ινδία όταν η πιο μεταδοτική παραλλαγή ΔΕΛΤΑ ήταν ήδη ευρέως διαδεδομένη εκεί ή είναι ακόμη σε εξέλιξη με αποτέλεσμα το εμβόλιο να προσφέρει καλή προστασία από μόλυνση με την παραλλαγή ΔΕΛΤΑ.

Νέα όμως είναι και η μέθοδος χορήγησης του. Ο εμβολιασμός δεν πραγματοποιείται ενδομυϊκά, αλλά ενδοδερμικά χωρίς βελόνα χρησιμοποιώντας το λεγόμενο σύστημα PharmaJet . Αυτός ο εγχυτής είναι εγκεκριμένος από τον FDA για εμβόλια γρίπης.

Επιπλέον, η παραγωγή θεωρείται σχετικά απλή και γρήγορη και το τελικό προϊόν θεωρείται σταθερό. Το ZyCoV -D αποθηκεύεται στους 2 έως 8 βαθμούς, αλλά έχει επίσης δείξει καλή σταθερότητα στους 25 βαθμούς για διάστημα τριών μηνών, που αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των εμβολίων mRNA.

Περίπου δώδεκα άλλα εμβόλια DNA κατά του Covid-19 βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε κλινική ανάπτυξη καθώς και πολλά άλλα εμβόλια που βασίζονται στο DNA κατά άλλων μολυσματικών ασθενειών. Ινδοί επιστήμονες τονίζουν πως εάν τα εμβόλια DNA αποδειχθούν επιτυχημένα, αυτό πραγματικά θα περιγράψει το μέλλον της ανοσολογίας, επειδή είναι εύκολο να κατασκευαστούν.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

 

Περισσότερα Εδω