Η Ιαπωνία με πληθυσμό 125 εκατομμύριων, από πέρσι αντιμετωπίζει μια ανησυχητική μείωση στην αύξηση του πληθυσμού της με μόνο 800.000 μωρά, που είναι μια τεράστια πτώση σε σχέση με τη δεκαετία του 1970, όταν γεννήθηκαν περισσότερα από δύο εκατομμύρια μωρά.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμιο Κισίντα δήλωσε ότι λόγω του χαμηλού ποσοστού γεννήσεων, η Ιαπωνία βρίσκεται «στο χείλος του γκρεμού» ως κοινωνία.

Απευθυνόμενος στους βουλευτές, ο Κισίντα τόνισε το επείγον της κατάστασης «που δεν μπορεί να περιμένει και δεν μπορεί να αναβληθεί».

Επίσης εξέφρασε την επιθυμία του η κυβέρνηση να διπλασιάσει τις δαπάνες της για τον έλεγχο των γεννήσεων και ανακοίνωσε ότι μια νέα κυβερνητική επιτροπή για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος θα αρχίσει να λειτουργεί τον Απρίλιο.

Η Ιαπωνία έχει πληθυσμό 125 εκατομμυρίων κατοίκων και πέρυσι γεννήθηκαν λιγότερα από 800.000 μωρά στη χώρα, η οποία είναι μια δραστική πτώση σε σύγκριση με τη δεκαετία του 1970, όταν γεννιούνταν περισσότερα από δύο εκατομμύρια Ιάπωνες ετησίως.

Τις τελευταίες δεκαετίες, το προσδόκιμο ζωής των Ιαπώνων έχει αυξηθεί, και έτσι ο αριθμός των ηλικιωμένων στη χώρα έχει αυξηθεί, αλλά το μερίδιο του ενεργού πληθυσμού μειώνεται συνεχώς λόγω του χαμηλού ποσοστού γεννήσεων.

Η Ιαπωνία έχει τον δεύτερο γηραιότερο πληθυσμό στον κόσμο μετά το Μονακό, και σύμφωνα με τις προβλέψεις, η ασιατική χώρα μπορεί να χάσει το ένα πέμπτο του σημερινού πληθυσμού της έως το 2050.

Το χαμηλό ποσοστό γεννήσεων στην Ιαπωνία, αλλά και στις γύρω χώρες της Ασίας, προκλήθηκε από διάφορους παράγοντες, μεταξύ των οποίων το αυξανόμενο κόστος ζωής, η υψηλότερη απασχόληση των γυναικών, αλλά και η καλύτερη προσβασιμότητα στην αντισύλληψη, γεγονός που οδηγεί τις γυναίκες να επιλέγουν οικειοθελώς λιγότερα παιδιά, σύμφωνα με το BBC.

Η Χώρα του Ανατέλλοντος Ήλιου έχει πολύ αυστηρούς νόμους για τη μετανάστευση, αλλά ορισμένοι ειδικοί ζητούν μέτρα που θα επιτρέψουν σε περισσότερους αλλοδαπούς να ζουν και να εργάζονται στην Ιαπωνία ακριβώς λόγω του χαμηλού ποσοστού γεννήσεων.

Πηγές: BBC/DW/Tanjug

Περισσότερα Εδω