«Τα ορατά και τα αόρατα της Ιστορίας στα Μουσεία και τα Αρχεία – Μνήμη και τοπικές κοινωνίες», μία προσπάθεια να διερευνηθεί κατά πόσο η μικρή κλίμακα της βιωμένης μνήμης και της ζωντανής ιστορίας μπορεί να συμπορευτεί -ή όχι- με τη μεγάλη κλίμακα της δημόσιας ιστορίας, ήταν το αντικείμενο ημερίδας που έλαβε χώρα στο αμφιθέατρο του Μύλου του Παππά, από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων και το Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων, σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους -Τμήμα Λάρισας.

Διακεκριμένοι ομιλητές κατέθεσαν την εμπειρία τους σε σχέση με τη συνδρομή της προφορικής ιστορίας στο πλαίσιο νέων ιστορικών ερμηνειών και αναπαραστάσεων στα Μουσεία και τα Αρχεία, χαρτογραφώντας συγκεκριμένα παραδείγματα και περιπτώσεις.

Στον χαιρετισμό του ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Πάνος Σάπκας, τόνισε μεταξύ άλλων πως «Το μουσείο σιτηρών και αλεύρων που στεγάζεται στον Μύλο μας, μεταξύ άλλων, όπως το Θεσσαλικό θέατρο, η δημοτική σχολή μπαλέτου, το κουκλοθέατρο και το μουσείο κούκλας, η φιλαρμονική, καλλιτεχνικές ομάδες και καλλιτέχνες της πόλης, παίζει τον ρόλο της ταυτότητάς του.

Το μουσείο σιτηρών και αλεύρων είναι η ταυτότητα του σύγχρονου Μύλου του Παππά, που μαρτυρά την καταγωγή του, διηγείται την ιστορία του, διαφυλάττει τις αξίες του:

ότι για να αποκτήσεις πρέπει να μοχθήσεις, πρέπει να ρισκάρεις, πρέπει να είσαι ανοιχτός στις προκλήσεις της εποχής σου, πρέπει να βρίσκεις νέες απαντήσεις.

Και το Μουσείο μας τα κάνει όλα αυτά. Απόδειξη η σημερινή ημερίδα με τους διακεκριμένους επιστήμονες και αυτό το σπουδαίο θέμα, που βάζει στο επίκεντρο τον απλό άνθρωπο και τη βιωμένη προφορική μαρτυρία.

Πιστεύω πως η ανθρωπότητα, όχι μόνο η χώρα ή η πόλη μας, βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή, στέκεται σ’ ένα σταυροδρόμι όπου πρέπει να αποφασίσει προς τα πού θα πάει και πώς θα βαδίσει. Ίσως λοιπόν, αν διαβάσουμε την ιστορία μας αλλιώς, να πάρουμε τη σωστή απόφαση.

Και ποιος είναι ο καλύτερος φύλακας, συλλέκτης και κοινωνός αυτής της νέας ανάγνωσης από ένα Μουσείο;

Δράττομαι της ευκαιρίας, κι επειδή διάγω τις τελευταίες μέρες της θητείας μου ως αντιδήμαρχος, να ευχηθώ στο Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων να εξακολουθήσει να είναι τόσο δραστήριο, ανοιχτό σε ιδέες και ανήσυχο και στο μέλλον».

Από την πλευρά της, η επιστημονική υπεύθυνη του Μουσείου Σιτηρών και Αλεύρων κ. Κωνσταντίνα Κώνστα, δήλωσε στο onlarissa.gr πως η ημερίδα στοχεύει στο “να απαντήσουμε με γόνιμο τρόπο σε διάφορα επίκαιρα ζητήματα που αφορούν την ιστορία, την ανθρωποκεντρική θεωρία” προσθέτοντας πως “είναι μια ημερίδα ανοιχτή σε όλους για να προκαλέσει αναστοχασμό, διάλογο και επανασύνδεση”.

Το παρών στη Λάρισα έδωσε και ο εκλεγμένος Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Θανάσης Μαμάκος.

Δείτε τι είπε:

Δείτε φωτογραφίες από την ημερίδα:

Φωτό – βίντεο: Κώστας Τσιάρας / onlarissa.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω