Δράμα δίχως τέλος για τους χιλιάδες πρόσφυγες που παραμένουν στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας. Μέρκελ και Λουκασένκο είχαν δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία με στόχο να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση. H καγκελάριος της Γερμανίας πίεσε τον πρόεδρο της Λευκορωσίας να δεχθεί την ανθρωπιστική βοήθεια του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εκατοντάδες μετανάστες, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά, απομάκρυναν τις τελευταίες ώρες από τα σύνορα με την Πολωνία οι λευκορωσικές αρχές. Τους οδήγησαν σε πρόχειρα καταφύγια στην περιοχή. Από εκεί, οι περισσότεροι θα πάρουν τον δρόμο της επιστροφής στην πατρίδα τους, που για την πλειονότητα, είναι το Ιράκ.

«Δεν ένιωθα τα δάχτυλά μου από το κρύο στη «ζούγκλα» (στο δάσος) και αν ο αδερφός μου πεθάνει, τι θα κάνω; Μπορεί να είχα πεθάνει αλλά τώρα ήρθα εδώ και σώθηκε η ζωή μου. Δεν ξέρω τι θα γίνει μετά», δήλωσε ένα παιδάκι.

«Όλοι επιστρέφουν στο Ιράκ επειδή τα προβλήματα είναι πολλά στα σύνορα με την Πολωνία», δήλωσε Ιρακινός μετανάστης.

Δύο χιλιάδες άνθρωποι όμως εξακολουθούν να παραμένουν εγκλωβισμένοι στα σύνορα, μέσα στην παγωνιά, θέλοντας να περάσουν στην Πολωνία και από εκεί στη Γερμανία. Όπως ο 9χρονος παραπληγικός Ταμάν.

Για κρίση που θα έχει διάρκεια προειδοποιεί η Βαρσοβία, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγορεί τη Λευκορωσία για εργαλειοποίηση των μεταναστών και δρομολογεί κυρώσεις. Όπως δήλωσε ο Πολωνός υπουργός Άμυνας, Μάριους Μπλάστσακ: «Πρέπει να προετοιμαστούμε πως η κατάσταση στα σύνορα με τη Λευκορωσία δεν θα εξομαλυνθεί σύντομα. Πρέπει να προετοιμαστούμε για μήνες, ελπίζω πως όχι για χρόνια».

«Το να μετατρέπεις ανθρώπους σε όπλα που χτυπούν τα σύνορα είναι κάτι στο οποίο η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αντιδράσει», επισημαίνει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ.

Στη μάχη των εντυπώσεων το Μινσκ «έριξε» και βιντεοσκοπημένες εικόνες από τα σύνορα με τη Λιθουανία όπου σύμφωνα με ό,τι ισχυρίζεται η λευκορωσική πλευρά, Λιθουανοί συνοριοφύλακες απώθησαν μετανάστες με σκυλιά. Η Λιθουανία το αρνείται και κατηγορεί τη Λευκορωσία για πόλεμο προπαγάνδας.

Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο, πάντως είχε και δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα Καγκελάριο.

«Η Καγκελάριος μίλησε τηλεφωνικά με τον κ. Λουκασένκο προκειμένου να βρεθεί τρόπος παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, π.χ. να δοθεί άδεια στην ανθρωπιστική βοήθεια του ΟΗΕ», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίου Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Το Βερολίνο διέψευσε φήμες πως σκοπεύει να δεχθεί στο έδαφός της μετανάστες από τα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας.

Η ΕΡΤ στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας

Η Βαρσοβία προειδοποιεί ότι η συνοριακή κρίση μπορεί να κρατήσει μήνες. Η κατάσταση παραμένει τεταμένη στα σύνορα της Πολωνιας με τη Λευκορωσία. Στις 17/11 μπορεί να μην επαναλήφθηκαν τα επεισόδια της 16/11 με τις πέτρες και τα δακρυγόνα ωστόσο όλες οι δυνάμεις της Πολωνίας παραμένουν σε συναγερμό αναμένοντας νέα περιστατικά.

Ήδη εδώ στο πιο κοντινό σημείο που μας επιτρέψουν να φτάσουμε από το πέρασμα της Κούζνιτσα περνούν συνέχεια οχήματα και οι δυνάμεις είναι ενισχυμένες.

Όπως και χθες τη νύχτα έγιναν απόπειρες παραβίασης των συνόρων, το ίδιο περιμένουν και για απόψε αλλά και για μεγάλο χρονικό διάστημα στο εξής. Για τους μετανάστες που βρίσκονται ακριβώς πίσω από το συρματόπλεγμα είναι μια ακόμη πολύ δύσκολη και κρύα νύχτα χωρίς να μπορούν ούτε να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή να γυρίσουν στο Μινσκ αν και κάποιοι φαίνεται ότι μεταφέρθηκαν από τον καταυλισμό σε στεγασμένο χώρο.

Είναι γεγονός ότι όλες οι εικόνες που δείχνουν την κατάσταση των μεταναστών έρχονται από την πλευρά της Λευκορωσίας καθώς στην Πολωνία εφαρμόζεται πολύ αυστηρά η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κρατά μακρυά τους δημοσιογράφους.

Ο Λουκασένκο με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να δείξει μια άσχημη εικόνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δεν νοιάζεται για το τι συμβαίνει στα εξωτερικά σύνορά της. Από την άλλη καταφέρνει να βγει από την απομόνωση μετά τις περσινές εκλογές.

Επιμέλεια: Ρίτσα Καστάνη

Αποστολή στην Πολωνία: Παντελής Γκόνος

Πηγή: ΕΡΤ

Περισσότερα Εδω