Οι Φινλανδοί περιμένουν να καμφθεί η άρνηση του Ερντογάν για να ενταχθεί η χώρα τους στο ΝΑΤΟ. Και έχουν λάβει και τα μέτρα τους, έστω κι αν η αντίδραση της Μόσχας είναι καταρχήν χλιαρή. Κάτω από το Ελσίνκι υπάρχει μια άλλη, υπόγεια πόλη προστατευμένη από πιθανή επίθεση με πυρηνικά όπλα. Στα καταφύγια αυτά κατέβηκε η κάμερα της ΕΡΤ με την Ανδριάνα Μαγγανιά.

Ξεκίνησαν να χτίζονται τη δεκαετία του 60, στο απόγειο του Ψυχρού πολέμου. Οι Φινλανδοί όμως συνέχισαν να τα συντηρούν και μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, όταν πολλές χώρες μείωσαν τις αμυντικές τους δαπάνες.

Με την κάμερα της ΕΡΤ καταγράψαμε τις δαιδαλώδεις υπόγειες στοές του καταφυγίου της Μεριχάκα, αναφέρει η Ανδριάνα Μαγγανιά. Έχει σχεδιαστεί για να αντέχει βομβαρδισμούς, χημική και πυρηνική επίθεση ενώ μπορεί να φιλοξενήσει έως 6.000 άτομα.

Όσο η απειλή του πολέμου παραμένει μακριά, οι Φινλανδοί χρησιμοποιούν τα καταφύγια ως χώρους αναψυχής. Στεγάζουν πάρκινγκ, γυμναστήρια, καφέ, ακόμα και παιδική χαρά.

Οι αρχές του Ελσίνκι όμως δηλώνουν έτοιμες μέσα σε μόλις 72 ώρες να κινητοποιήσουν το μηχανισμό πολιτικής άμυνας.

Όλοι εύχονται το χειρότερο σενάριο να μην επιβεβαιωθεί. Όμως όπως μας έλεγαν χαρακτηριστικά οι κάτοικοι εδώ κοιμούνται πιο ήσυχοι τα βράδια γνωρίζοντας ότι υπάρχει μία ολόκληρη υπόγεια πόλη στην οποία αν χρειαστεί μπορούν να βρουν καταφύγιο.

Αποστολή στο Ελσίνκι: Ανδριάνα Μαγγανιά, Κάμερα: Όθωνας Λυμπερόπουλος, Ήχος: Τάσος Δεμοίρος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Περισσότερα Εδω