Στον εθνοθρησκευτικό ρόλο των μοναστηριών, αλλά και στην έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας, που φτάνει στο σημείο της ωμής παρέμβασης Ερντογάν στις επικείμενες εκλογές με την προτροπή στους Έλληνες να καταψηφίσουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά τη Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στη Βελίκα Αγιάς, όπου χοροστάτησε ο μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, από την Μονή που είχε εγκαταλειφθεί από τον 19ο αιώνα, αλλά εδώ και τέσσερα χρόνια απόκτησε και πάλι ζωή, καθώς μονάζει σε αυτήν ο προερχόμενος από το Άγιον Όρος, μοναχός Αλέξιος, στη δήλωσή του τόνισε ότι «τα Μοναστήρια αποτελούσαν ανέκαθεν οάσεις πνευματικού βίου αλλά και οδηγοί των τοπικών κοινωνιών. Αυτός ο εθνοθρησκευτικός τους ρόλος υπήρξε καταλυτικός στην μακρά περίοδο της τουρκοκρατίας, όπου οι Μονές διατήρησαν υψηλό το φρόνημα του Γένους, ώστε οι υπόδουλοι Έλληνες να μην χάσουν την ταυτότητά τους, και συνέβαλαν καθοριστικά στην προετοιμασία της απελευθέρωσης. Αλλά και σήμερα οι Μονές εξακολουθούν να είναι κιβωτοί των πλούσιων παραδόσεων της Ορθοδοξίας, χώροι πνευματικού έργου και αρμοί της εθνικής μας ταυτότητας. Ως εκ τούτου, συνεχίζουν να επιτελούν ένα υψηλό και χρήσιμο έργο για τον ελληνισμό, κι αυτό είναι εξαιρετικά χρήσιμο στις ημέρες μας. Γιατί, όπως διαπιστώνουμε καθημερινώς, η πατρίδα μας εξακολουθεί να βρίσκεται στο στόχαστρο των ανιστόρητων και επιθετικών νεοοθωμανικών οραμάτων της Τουρκίας. Η αμφισβήτηση όχι μόνον των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, αλλά ακόμη και αυτής της κυριαρχίας μας, εκ μέρους της Άγκυρας, αποδεικνύει το μέγεθος της απειλής του αναθεωρητισμού της γείτονος. Σε αυτήν την ιδιαίτερη συγκυρία, απαιτείται εθνική ομοψυχία και υψηλό φρόνημα, τα οποία είναι και η ασφαλέστερη ασπίδα προστασίας έναντι οποιασδήποτε εξωτερικής πρόκλησης. Πολλώ δε μάλλον, που από πολλές πλευρές γίνεται προσπάθεια να αγνοηθεί η υπονομευτική για την διεθνή τάξη στάση του Ερντογάν, και οι απροκάλυπτοι εκβιασμοί που ασκεί για την επίτευξη των στόχων του. Μάλιστα, ο εκνευρισμός του για την αναβάθμιση της άμυνας της Ελλάδος με την ενίσχυση των Ενόπλων μας Δυνάμεων με νέα εξοπλιστικά προγράμματα, αλλά και τη διεύρυνση των συμμαχιών μας, εκδηλώνεται ακόμη και με ωμές παρεμβάσεις στις επικείμενες εκλογές, με την προτροπή στους Έλληνες να καταψηφίσουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη, στο σύνορο της Ευρώπης, να συνεχίσει να υπερασπίζεται με κάθε τρόπο την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της, τον τρόπο ζωής της και μαζί τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες».

Στη Θεία Λειτουργία, εκτός του Μάξιμου Χαρακόπουλου συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Αγιάς κ. Αντώνιος Γκουντάρας, ο δήμαρχος Φοινικαίων Βορείου Ηπείρου κ. Xρήστος Κίτσος με αντιπροσωπεία του Δήμου Δρόπολης Πωγωνίου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Αγιάς κ.κ. Γιάννης Αναστασίου και Δημήτρη Κορδίλας, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Σταυρούλα Σδρόλια, ο αρχιερατικός επίτροπος Αγιάς π. Αθανάσιος, ο ηγούμενος της Ι. Μονής Αγίου Παντελεήμονος Αγιάς π. Νικόδημος, κληρικοί της επαρχίας και αρκετοί ευλαβείς προσκυνητές.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω