Τον Φεβρουάριο του 2021 μετά και από σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου, διενεργήθηκε  αυτεπαγγέλτως έλεγχος από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, με σκοπό τον έλεγχο της τήρησης ή μη της διαδικασίας εμβολιασμού σύμφωνα με τον «Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Εμβολιασμού κατά της Covid-19». Ο έλεγχος αφορούσε στην τήρηση της νομιμότητας και αδιαφάνειας σε όλα τα στάδια της διαδικασίας εμβολιασμών.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης ελέγχου, ο εμβολιασμός πέραν των τροφίμων, τόσο των μελών του Δ.Σ. του Ιδρύματος όσο και των μελών του Δ.Σ. του Φιλανθρωπικού Σωματείου «Γηροκομείον Βόλου» καλώς έλαβε χώρα καθώς όλα τα μέλη εμπλέκονταν άμεσα με την διοίκηση του Ιδρύματος και συμμετείχαν ενεργά στην ευρύτερη λειτουργία του.

Για το ίδιο θέμα σχηματίστηκε και ποινική δικογραφία και διατάχθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Στα πλαίσια της ποινικής διερεύνησης της υπόθεσης ελέγχθηκαν οι τυχόν ποινικές ευθύνες των υπευθύνων του Ιδρύματος, για τους εμβολιασμούς που έλαβαν χώρα χωρίς την τήρηση των κριτηρίων προτεραιοποίησης των εμβολιασμών σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Σχέδιο Εμβολιασμού.

Από την έρευνα που διενεργήθηκε προέκυψε ότι δεν προέκυψαν ενδείξεις τέλεσης των ποινικών αδικημάτων της παράβασης καθήκοντος ή υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης αναφορικά με την έγκριση του ΕΟΔΥ δεδομένου ότι όπως προέκυψε οι δόσεις που χρησιμοποιήθηκαν για τον εμβολιασμό των μη σχετιζόμενων με το Ίδρυμα προσώπων δεν θα είχαν διατεθεί σε άλλα δικαιούμενα πρόσωπα, αφού διατέθηκαν από τις δόσεις που έμειναν αδιάθετες και έπρεπε να χρησιμοποιηθούν εντός των επόμενων έξι ωρών από το άνοιγμα των φιαλιδίων ώστε να μην αχρηστευτούν, όλοι δε ενήργησαν με γνώμονα το κριτήριο της μη απώλειας αδιάθετων δόσεων

Η εισαγγελέας Πρωτοδικών Βόλου έθεσε με την 113/2022 πράξη της την ποινική δικογραφία στο αρχείο. Η πράξη αυτή έτυχε και της έγκρισης του εισαγγελέα Εφετών Λάρισας.

Περισσότερα Εδω