Η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε συγγνώμη για την «αναστάτωση και την οργή» που προκάλεσε μια έκθεση που κατηγορούσε την Ουκρανία ότι θέτει σε κίνδυνο αμάχους, η οποία εξόργισε τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και προκάλεσε την παραίτηση της επικεφαλής του τμήματος της ΜΚΟ στο Κίεβο.

Η οργάνωση δημοσίευσε την έκθεση την Πέμπτη υπογραμμίζοντας ότι η παρουσία ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων σε κατοικημένες περιοχές αυξάνει τους κινδύνους για τους αμάχους κατά τη διάρκεια της εισβολής της Ρωσίας.

«Η Διεθνής Αμνηστία λυπάται βαθύτατα για την αναστάτωση και την οργή που προκάλεσε το δελτίο τύπου μας σχετικά με τις πολεμικές τακτικές του ουκρανικού στρατού», ανέφερε σε ένα email στο Reuters.

«Η προτεραιότητα της Διεθνούς Αμνηστίας σε αυτήν και σε οποιαδήποτε σύγκρουση είναι η διασφάλιση της προστασίας των αμάχων. Πράγματι, αυτός ήταν ο μοναδικός μας στόχος όταν δημοσιεύσαμε αυτή την έρευνα. Αν και εμμένουμε πλήρως στα ευρήματά μας, λυπούμαστε για τον πόνο που προκλήθηκε».

Ο Ζελένσκι κατηγόρησε την ΜΚΟ ότι προσπαθεί να μετατοπίσει την ευθύνη από τη ρωσική επιθετικότητα, ενώ η επικεφαλής του τμήματος της Αμνηστίας για την Ουκρανία, η Οκσάνα Πόκαλτσουκ παραιτήθηκε λέγοντας ότι η έκθεση ήταν ένα δώρο προπαγάνδας για τη Μόσχα.

Ουκρανοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι προσπαθούν να απομακρύνουν αμάχους από τις περιοχές της γραμμής του μετώπου του πολέμου. Η Ρωσία, η οποία αρνείται ότι στοχεύει αμάχους, δεν έχει σχολιάσει την έκθεση της Αμνηστίας.

Στο email της την Κυριακή, η Αμνηστία ανέφερε ότι εντόπισε ουκρανικές δυνάμεις δίπλα σε κατοικίες πολιτών σε 19 πόλεις και χωριά που επισκέφτηκε, εκθέτοντάς τους σε κίνδυνο εισερχόμενων ρωσικών πυρών.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί τις ουκρανικές δυνάμεις υπεύθυνες για παραβιάσεις που διαπράχθηκαν από ρωσικές δυνάμεις, ούτε ότι ο ουκρανικός στρατός δεν λαμβάνει επαρκείς προφυλάξεις αλλού στη χώρα», ανέφερε.

«Πρέπει να είμαστε πολύ σαφείς: Τίποτα που τεκμηριώσαμε ότι κάνουν οι ουκρανικές δυνάμεις δεν δικαιολογεί με κανέναν τρόπο τις ρωσικές παραβιάσεις», καταλήγει η ΜΚΟ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα Εδω