Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος βρέθηκε σήμερα στη Λάρισα, όπου και είχε συναντήσεις με τον Δήμαρχο Λάρισας και τοπικούς φορείς. Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε νωρίς το μεσημέρι, αρχικά έκανε μια γενική τοποθέτηση πάνω στο θέμα της πράσινης ανάπτυξης και της κλιματικής αλλαγής.

Εν συνεχεία αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα που αφορούν στη Θεσσαλία τονίζοντας ότι τα έργα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας καθυστερούν ιδιαιτέρως.

Περαιτέρω, τοποθετήθηκε αναλυτικά σε επιμέρους θέματα που τέθηκαν στη σημερινή ατζέντα στη συνάντηση με τον Δήμαρχο Λαρισαίων κ. Απόστολο Καλογιάννη και τους λοιπούς φορείς, ανακοίνωσε δε ότι θα ακολουθήσει επίσκεψη και συζήτηση και στο Δήμο Αγιάς.

Ως προς το ζήτημα της Μεσσοχώρας και της μερικής εκτροπής του Αχελώου ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι: “Πρέπει να προχωρήσει ξανά η νέα αδειοδότηση εφόσον δεν προέκυψε κανένα πρόβλημα στις θεσμικές πράξεις που προηγήθηκαν εφόσον συμπεριληφθούν οι απαραίτητες περιβαλλοντικές, χωροταξικές και κοινωνικές εξασφαλίσεις τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ έχει θέσει ως προϋποθέσεις”. Επίσης, σημείωσε πως: “Αυτό που περιμένουμε είναι να τελειώσει η αναθεώρηση και να βγει η νέα ΑΕΠΟ”.

Όσον αφορά στο ζήτημα της μερικής εκτροπής ο κ. Φάμελλος διευκρίνισε ότι υπάρχει μια πολύ σημαντική εξέλιξη η οποία λύνει το γόρδιο δεσμό του προβλήματος και αυτή είναι η απόφαση 2228/2020 του Ε΄ Τμήματος του ΣΤΕ, η οποία δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο του 2021 επί της προσφυγής της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας, τοπικών φορέων της Αιτωλοακαρνανίας, κ.λπ.

«Από τη στιγμή που η εν λόγω απόφαση του ΣτΕ απέρριψε τους λόγους της αίτησης ακυρώσεως, ο γόρδιος δεσμός έχει λυθεί και δεν χρειάζεται καμία επαναφορά στη συζήτηση επί του θέματος, εφόσον κρίθηκε ότι ορθώς έγιναν οι προπαρασκευαστικές ενέργειες και ο σχεδιασμός ήταν σωστός κακώς προσέφυγε η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Δεν τίθεται άλλη επιλογή από το να προχωρήσουμε στο έργο της Μεσσοχώρας το οποίο είναι καθαρά υδροηλεκτρικό και αποκομμένο από το ζήτημα της μερικής εκτροπής του Αχελώου» είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα λοιπά ζητήματα που προέκυψαν από τις συναντήσεις και συγκεκριμένα στα προβλήματα υποστελέχωσης των υπηρεσιών, στους δασικούς χάρτες για τους οποίους σχολίασε ότι η εξάμηνη παράταση που δόθηκε είναι πλασματική καθώς οι πολίτες θα έχουν μόνο δύο μήνες στη διάθεσή τους για να υποβάλλουν ενστάσεις σε άγνωστο προς το παρόν αντικείμενο. Ο κ. Φάμελλος μίλησε επίσης για τις περιοχές NATURA και τις τεράστιες ασάφειες που υπάρχουν ως προς τις χρήσεις γης, πάνω στις οποίες στηρίζεται άλλωστε όλη η πράσινη επανάσταση, οι οποίες ασάφειες σε συνδυασμό με πολύ μεγάλες καθυστερήσεις των χωροταξικών και πολεοδομικών σχεδίων δεν επιτρέπουν την οργάνωση και στερούν κρίσιμα εργαλεία από τους δήμους.

Καθυστερήσεις και στα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας εντόπισε ο κ. Φάμελλος και τόνισε ότι: «έχουν απαξιωθεί οι ενεργειακές κοινότητες», ενώ ταυτόχρονα εστίασε στην ηλεκτροκίνηση δηλώνοντας ότι χρειάζεται μια μεγάλη μεταρρύθμιση στις μετακινήσεις και ότι η ηλεκτροκίνηση πρέπει να ξεκινήσει από τους δημόσιους και δημοτικούς στόλους, τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα logistics.

Αναφέρθηκε περαιτέρω, στις δεκάδες χιλιάδες άδειες χρήσης νερού που είναι σε εκκρεμότητα και υπενθύμισε ένα νέο τρόπο χορήγησης αδειών που συμπεριλάμβανε τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών που είχε προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Για τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης τόνισε ότι θα πρέπει να στοχεύουν στις μη αμφισβητούμενες ενισχύσεις και παραλλήλισε την διάσπαση χορτολιβαδικών χώρων με φωτοβολταικά με την Άγρια Δύση όπου υπάρχει αναρχία και πυροδοτούνται οι συγκρούσεις.

Στις συναντήσεις που προηγήθηκαν συζητήθηκαν και θέματα σχετικά με τα απορρίμματα και τα προβλήματα στον εξοπλισμό ανακύκλωσης, τη ΔΕΥΑ και τα τιμολόγια νερού, για τον Ιανό και τα ανοιχτά θέματα στους σεισμόπληκτους.

Εύη Μποτσαροπούλου

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω