Τους τρόπους με τους οποίους το μικροβίωμα του εδάφους μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πολύτιμο εργαλείο στη μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή συζήτησαν σήμερα το πρωί στο Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών του ΕΛΓΟ Δήμητρα, σε ημερίδα του Τμήματος Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Κεντρική ομιλήτρια ήταν η κα. Lisa Y. Stein, Αμερικανίδα βιολόγος, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα στον Καναδά.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι εξελίξεις στον τομέα της φυτοπροστασίας, ενώ επισημάνθηκαν τα κενά και οι μελλοντικές προκλήσεις για την Υγεία του Εδάφους και την Κλιματική Αλλαγή. Στόχος είναι να ενισχυθεί η αποδοχή και η χρήση καινοτόμων εργαλείων φυτοπροστασίας στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών πολιτικών προς την κατεύθυνση καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.

Τα τρία ευρωπαϊκά προγράμματα που παρουσιάστηκαν ουσιαστικά έχουν τον κοινό στόχο να αναπτύξουν εργαλεία και μεθόδους ώστε να περιοριστούν τα προβλήματα της κλιματικής αλλαγής, εξήγησε ο κ. Δημήτρης Καρπούζας, καθηγητής περιβαλλοντικής μικροβιολογίας και βιοτεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. «Πιστεύουμε ότι σε βάθος χρόνου θα μπορέσουμε να ανασχέσουμε τα προβλήματα από την κλιματική αλλαγή, χρησιμοποιώντας κυρίως εργαλεία που είναι βιολογικά».

«Προσπαθούμε να αναπτύξουμε και να αξιολογήσουμε το ρίσκο νέων, καινοτόμων φυτοφαρμάκων. Πρέπει να μειωθούν τα φυτοφάρμακα κατά 50% στην ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το 2030. Για αυτό τον λόγο αναπτύσσουμε καινούργια φυτοφάρμακα, όπως τα μικροβιακά ή αυτά που είναι βασισμένα σε RNA», δήλωσε ο κ. Αθανάσιος Δαλακούρας, ερευνητής του ΕΛΓΟ Δήμητρα.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο:

Ζωή Μπουρουτζή – Φωτό/βίντεο: Κώστας Τσιάρας

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω