Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι ξαναπήραν τα όπλα και η ένταση κλιμακώνεται επικίνδυνα στη Μέση Ανατολή. Από τη μία οι αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ που προανήγγειλε επιχείρηση 7 ημερών για την εξάλειψη της οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ και από την άλλη οι ρουκέτες των εξτρεμιστών Παλαιστινίων στο ισραηλινό έδαφος. Αίγυπτος και Κατάρ ανέλαβαν να μεσολαβήσουν, η Τεχεράνη απειλεί το Τελ Αβίβ, ενώ η Χαμάς δεν πήρε ακόμη θέση.

Ανεβαίνει και πάλι το θερμόμετρο στη Λωρίδα της Γάζας. Νέες φονικές επιδρομές κατά των Παλαιστινίων εξαπέλυσαν οι Ισραηλινοί με τη Τζιχάντ να απαντάει με μπαράζ ρουκετών, στην μεγαλύτερη κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ των δύο πλευρών εδώ κι ένα χρόνο.

Επικαλούμενος «άμεση απειλή», ο ισραηλινός στρατός προειδοποίησε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα διαρκέσουν μία εβδομάδα ενώ έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από τον βομβαρδισμό κτιρίου που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο εκ των ηγετών της Τζιχάντ ο Ταισίρ Αλ Τζαμπάρ.

«Ξεκινήσαμε προληπτικά την επιχείρηση «Χαραυγή» κατά της ισλαμικής Τζιχάντ στη Λωρίδα της Γάζας προκειμένου να εξουδετερώσουμε την απειλή κατά των ισραηλινών κοινοτήτων και πολιτών» ανέφερε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Μπένι Γκαντζ.

Για απώλειες μεταξύ των αμάχων κάνουν λόγο οι Παλαιστίνιοι, αναφέροντας ότι ανάμεσα στα θύματα είναι κι ένα 5χρονο κοριτσάκι, που επισκεπτόταν με τον πατέρα τους συγγενείς τους στην περιοχή που χτύπησαν οι Ισραηλινοί.

«Τι έφταιγε το παιδί; Ονειρευόταν ότι θα πήγαινε στο νηπιαγωγείο και ζήτησε από τον πατέρα της αγοράσει τσάντα και ρούχα. Τι λάθος έκανε αυτό το αθώο παιδί;» ανέφερε ο παππούς του κοριτσιού.

Οι σειρήνες δεν σταμάτησαν να ηχούν στο νότιο Ισραήλ. Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί ισοδυναμούν με κήρυξη πολέμου διεμήνυσε η ισλαμική οργάνωση Τζιχάντ, εξαπολύοντας πάνω από 200 ρουκέτες, οι περισσότερες από τις οποίες αναχαιτίστηκαν από την ισραηλινή αεράμυνα, όπως ανέφερε το Τελ Αβίβ. Πολλοί κάτοικοι ωστόσο πέρασαν τη νύχτα στα καταφύγια.

Με το Ιράν να στηρίζει οικονομικά και στρατιωτικά την Τζιχάντ, άμεση ήταν η αντίδραση του διοικητή των Φρουρών της Επαναστάσης, ο οποίος δήλωσε ότι Ισραήλ θα πληρώσει βαρύ τίμημα για τις επιθέσεις κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα επισκεπτόμενος τον ηγέτη της οργάνωσης, Ζιαντ Αλ-Ναχάλα στην Τεχεράνη. Για μηδενική ανοχή απέναντι στις επιθέσεις της Τζιχάντ έκανε λόγο ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Ισραήλ, ο οποίος, σύμφωνα με τους αναλυτές, ευνοείται από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις ενόψει των εκλογών της 1ης Νοεμβρίου

Την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην περιοχή εξέφρασε το Κρεμλίνο, ενώ Αιγυπτος, Ηνωμένα Εθνη και Κατάρ έχουν αναλάβει διαμεσολαβητική προσπάθεια για την εκτόνωση της έντασης. Καθοριστικό ρόλο στην έκβαση της κρίσης θα παίξει ωστόσο η εμπλοκή ή όχι της Χαμάς στη σύγκρουση. Η ισλαμιστική οργάνωση, που κυβερνά τη Γάζα, είναι αντιμέτωπη με τις ολέθριες οικονομικές συνέπειες από τον καταστροφικό πόλεμο, που ρήμαξε πριν από ένα χρόνο στην περιοχή.

Ρεπορτάζ: Ευγενία Μυρίδου, Κλειώ Νικολάου

Περισσότερα Εδω