Λονδίνο, Ανταπόκριση: Νατάσα Καντζάβελου

Χρειάζονται παγκόσμια συμφωνία και ρυθμίσεις, όπως αυτές μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, για να προστατευθούν οι χώρες μετά την πανδημία, υπογραμμίζουν  σε κοινό άρθρο τους στην βρετανική Ντειλι Τέλεγκραφ, στην  γαλλική Λε Μοντ και στην ισπανική Ελ Παϊς, ο Μπόρις Τζόνσον, ο Εμανουέλ Μακρόν και η Άνγκελα Μερκελ, τονίζοντας ότι η πανδημία είναι  «μια έντονη και οδυνηρή υπενθύμιση ότι κανείς δεν είναι ασφαλής έως ότου όλοι είναι ασφαλείς».

Οι τρείς Ευρωπαίοι ηγέτες εν μέσω της αυξανόμενης διεθνούς έντασης για τον εφοδιασμό εμβολίων, ζήτησαν τον τερματισμό του απομονωτισμού και του εθνικισμού υπέρ μιας νέας εποχής αλληλεγγύης.

Η κλήση από 24 παγκόσμιους ηγέτες και από τον επικεφαλής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ), αποσκοπεί να ενώσει τις χώρες, να διαλύσει τους πειρασμούς του απομονωτισμού και του εθνικισμού και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που θα μπορούσαν να επιτευχθούν μαζί με το πνεύμα αλληλεγγύης και συνεργασίας – δηλαδή την ειρήνη, την ευημερία, την υγεία και την ασφάλεια.

Ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ότι δεκάδες εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Novavax θα παράγονται και παρασκευάζονται στη βορειοανατολική Αγγλία.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι έχει συνάψει συμφωνία με τη GlaxoSmithKline για την εμφιάλωση 60 εκατομμυρίων δόσεων στις εγκαταστάσεις στο Κάστρο Barnard.

Το εμβόλιο της  Novavax έχει υποβληθεί σε κλινικές δοκιμές 3ης   φάσης και αναμένεται να εγκριθεί από τον ρυθμιστή φαρμάκων του Ηνωμένου Βασιλείου τις επόμενες εβδομάδες.

Οι δόσεις, υπολογίζεται,  πως θα αρχίσουν να υφίστανται επεξεργασία στο Ηνωμένο Βασίλειο από τον Μάϊο. Ο πρωθυπουργός τόνισε τη “σημασία όλων να διατηρούν την πειθαρχία που έχουν δείξει εδώ και πολύ καιρό” και προειδοποίησε ότι δεν ήταν σαφές “πόσο ισχυρές είναι οι άμυνες μας έναντι ενός άλλου κύματος”  Αρνήθηκε να αποκλείσει ένα νέο lockdown , αλλά είπε ότι είναι «αισιόδοξος», ότι αυτό θα είναι το τελευταίο.

Ο Τζόνσον είναι κορυφαίος υποστηρικτής μιας νέας παγκόσμιας συμφωνίας σε σχέση με την πανδημία. Τον περασμένο μήνα υπέβαλε αναφορά στους ηγέτες της G7 για να υποστηρίξει την πρόταση η οποία πρόκειται να συζητηθεί περαιτέρω στη σύνοδο κορυφής στην Κορνουάλη τον Ιούνιο.

Περισσότερα Εδω