Η επένδυση, προσθέτοντας 267 νέα δωμάτια, θα αυξήσει άμεσα το ξενοδοχειακό δυναμικό πολυτελούς διαμονής (5*) της Π.Ε. Σποράδων κατά 22%.

Ενα ευρύτερο επενδυτικό σχέδιο που φιλοδοξεί να μετατρέψει τη  Σκιάθο κι εμμέσως τη Θεσσαλία και τις Σποράδες σε ένα πολυτελή και αειφόρο προορισμό, παγκόσμιας εμβέλειας με υψηλή προστιθέμενη αξία.

Ο λόγος για την Elivi Hotels που μετά το Elivi Skiathos στο πρώην Ξενία, βρίσκεται στην τελική ευθεία όσον αφορά τις εγκρίσεις για το νέο project στο νησί, ύψους 64,5 εκατ. ευρώ, προκειμένου να λάβει το χαρακτήρα της ‘’στρατηγικής επένδυσης’’.

Η εταιρεία εκμεταλλεύεται ήδη το ιστορικό «Ξενία» της Σκιάθου, το οποίο επαναλειτούργησε έπειτα από ριζική ανακατασκευή το 2019 ως το νέο 5άστερο ξενοδοχειακό συγκρότημα Elivi Xenia Hotel (είχε προηγηθεί ο διαγωνισμός μακροχρόνιας παραχώρησης από το ΤΑΙΠΕΔ με ανάδοχο την ΤΕ.ΝΑ ΑΤΕΒΕ της οικογένειας Ναθαηλίδη), συνολικής δυναμικότητας 100 δωματίων – 200 κλινών.

Με στόχο «να συνδράμει ακόμα περισσότερο στην ανάδειξη και την εξωστρέφεια της Σκιάθου ως εναλλακτικού προορισμού πολυτελείας, η εταιρεία σχεδιάζει νέες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις οι οποίες θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς στη σύγχρονη εξατομικευμένη πολυτελή διαμονή, θα ξεχωρίζουν από τον ανταγωνισμό, ενώ παράλληλα θα διασφαλίζουν υψηλές αποδόσεις των επενδυμένων κεφαλαίων», όπως επισημαίνεται σχετικά.

«Το ξενοδοχείο και η νέα επένδυση τοποθετούνται στο επίκεντρο της ιδιωτικής πολυτέλειας με απόλυτο σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, αποτελούν σημαντικό και αναπόσπαστο τμήμα της τοπικής ανάπτυξης και κοινωνίας, καθώς δημιουργούν θέσεις απασχόλησης, και στηρίζουν τους τοπικούς παραγωγούς. Η επέκταση και συνεχής βελτίωση των εγκαταστάσεων φιλοξενίας με καταλύματα που περιλαμβάνουν ιδιωτικές βίλες και κατοικίες, δίνουν την δυνατότητα για ακόμα μεγαλύτερη ιδιωτικότητα και γαλήνη, σε μια εποχή που οι ”αξίες” αυτές θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικές για τους ταξιδιώτες».

Δαπάνες λειτουργίας ύψους 10,7 εκατ. ευρώ ετησίως δύναται να αφορούν τοπικούς προμηθευτές της γύρω περιοχής. Κατά την περίοδο κατασκευής, οι δαπάνες σε τοπικούς προμηθευτές δύναται να ανέλθουν σε 9,2 εκατ. ευρώ. Όπως επισημαίνεται στο σχετικό φάκελο, η επένδυση της ELIVI HOTELS Α.Ε., «ευθυγραμμιζόμενη με την εθνική στρατηγική για τον κλάδο που δίνει βάρος στην αύξηση της κατά κεφαλήν τουριστικής δαπάνης και στην ανάδειξη νέων προορισμών, θα συντελέσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του τουριστικού κλάδου, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Όσον αφορά την τοπική αγορά, η επένδυση, προσθέτοντας 267 νέα δωμάτια, θα αυξήσει άμεσα το ξενοδοχειακό δυναμικό πολυτελούς διαμονής (5*) της Π.Ε. Σποράδων κατά 22%».

Η πρόταση της νέας ξενοδοχειακής μονάδας επικεντρώνεται σε δύο βασικά σημεία, όπως αναφέρεται στον φάκελο:

Α) Στην αρμονία με τα δυνατά σημεία της συνολικής μονάδας της ELIVI HOTELS A.E. (ήδη υπάρχοντα κτίσματα και νέα), δηλαδή την ειδυλλιακή τοποθεσία, το εξαιρετικού κάλλους φυσικό περιβάλλον και τη μοναδική παραλία,

Β) Στην παροχή μοναδικών εμπειριών στους επισκέπτες, οι οποίες στο σύνολο τους θα είναι προσεκτικά επιλεγμένες και απόλυτα συμβατές με τις αξίες ανάπτυξης και λειτουργίας της ξενοδοχειακής μονάδας.

Η επιλογή του τόπου εγκατάστασης από τον επενδυτή πραγματοποιήθηκε μετά από εκτεταμένη έρευνα και μελέτη σχετικά με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που παρουσιάζει η Σκιάθος, και ειδικά το νοτιοδυτικό άκρο της παραθαλάσσιας φημισμένης περιοχής των Κουκουναριών, με το μοναδικό φυσικό τοπίο και τις δυνατότητες που παρέχει για ήπια αειφορική τουριστική ανάπτυξη, με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και την ιστορία.

Για την πλήρη λειτουργία του ξενοδοχειακού συγκροτήματος θα απαιτηθεί η δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας. Ειδικότερα προβλέπεται η απασχόληση 320 ατόμων 6μηνης εποχιακής απασχόλησης και 27 ατόμων μόνιμης απασχόλησης), τα οποία θα προέρχονται κυρίως από τη γύρω περιοχή του έργου.

Η ELIVI HOTELS A.E., λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα διεθνώς καθώς και τις νέες τάσεις και ευκαιρίες που αναμένεται να διαμορφωθούν από τον COVID-19 σε μακροπρόθεσμο επίπεδο στον τουριστικό κλάδο (π.χ. επιτάχυνση των τεχνολογικών εξελίξεων και του ψηφιακού μετασχηματισμού, προώθηση νέων προτύπων υγιεινής και ασφάλειας, παροχή εξατομικευμένων εμπειριών και προϊόντων), έχει υιοθετήσει στο επενδυτικό της σχέδιο την ενσωμάτωση της καινοτομίας τόσο στην διαδικασία σχεδιασμού και κατασκευής όσο και στον τρόπο λειτουργίας και προώθησης των παρεχόμενων υπηρεσιών τουρισμού / αναψυχής, προσαρμοζόμενη στις νέες απαιτήσεις (ευελιξία, ασφάλεια, υγεία). Επιπλέον, η συγκεκριμένη επένδυση εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης διεθνούς τάσης αναδιοργάνωσης, αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του τουριστικού κλάδου με στόχο ένα καινοτόμο και αειφορικό τουριστικό προϊόν.

Η ELIVI έχει επιλέξει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία μιας ενιαίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας παροχής πληροφόρησης για τον τουρισμό και τον πολιτισμό της Σκιάθου και των Σποράδων γενικότερα. Ο συνδυασμός με υπηρεσίες που εκμεταλλεύονται χωρικά δεδομένα (location-based services), δίνει τη δυνατότητα εξειδικευμένων εφαρμογών στον κάθε πελάτη (customised service), όπως τουριστικών ή πολιτιστικών οδηγών, περιβαλλοντικών οδηγών πχ. διαδρομές σε δάση, οικοτόπους, λιμνοθάλασσες, ακτές, καταδύσεις κλπ.

Το Elivi Skiathos

Οσον αφορά την πορεία του υφιστάμενου ξενοδοχείου τη φετινή, επίσης δύσκολη χρονιά, «η σεζόν είναι ιδιαίτερα επιτυχημένη μέχρι στιγμής, αφού Ιούλιος και Αύγουστος κυλούν με πολύ υψηλές πληρότητες, ενώ αυξητική τάση παρουσιάζει και ο Σεπτέμβριος», όπως επισημαίνει η Λένα Βελισσαρίδου, εμπορική διευθύντρια του ELIVI SKIATHOS. «Μεγάλο ενδιαφέρον έχει η αυξημένη κίνηση από την αγορά της Ρουμανίας, με την Αυστρία να είναι φέτος η δεύτερη σημαντικότερη αγορά, ενώ ακολουθούν η Γερμανία, οι Σκανδιναβικές χώρες με πρωταγωνιστές τους Δανούς, κ.α..

Οι αγορές αυτές έχουν καλύψει έως τώρα το κενό που άφησε η βρετανική αγορά, η οποία αποτελεί την παραδοσιακά βασική αγορά της Σκιάθου και της οποίας οι πτήσεις ξεκίνησαν αργότερα μέσα στον Ιούλιο».

Όπως επισημαίνουν οι επιτελείς του, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, η υφιστάμενη επένδυση (ξενοδοχείο ELIVI SKIATHOS) «αναπτύχθηκε και αναβαθμίστηκε με τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες, εκμεταλλευόμενο όλες τις νέες οικολογικές επιταγές οικοδόμησης», όπως επισημαίνεται. Συγκεκριμένα, το ξενοδοχείο είναι άκρως φιλικό στην περιοχή που το φιλοξενεί και απόλυτα προσαρμοσμένο αρχιτεκτονικά στο φυσικό ανάγλυφο. Επιπλέον, είναι σχεδιασμένο με απόλυτο σεβασμό στη φύση που εμπνεύστηκε την αρχιτεκτονική του φόρμα και επέβαλε τη βιοκλιματική του λειτουργία.

Η εξοικονόμηση ενέργειας προβλέφθηκε σε όλους τους χώρους μέσα από την ηλεκτρονική επίβλεψη της λειτουργίας του κλιματισμού, την επιλογή συσκευών ελάχιστης ενεργειακής κατανάλωσης, την εφαρμογή σύγχρονων συστημάτων έξυπνης διαχείρισης με δυνατότητα ελέγχου, την επιλογή φωτισμού LED, την καταγραφή ενεργειακής κατανάλωσης, τη χρήση ενεργειακών κουφωμάτων, ηλιακών συλλεκτών και φωτοβολταϊκών πάνελ και τον κλιματισμό μέσω γεωθερμικών αντλιών.

Έχουν επιλεγεί επίσης σύγχρονα συστήματα πλυντηρίων, φιλικών προς το περιβάλλον και οικολογικά προϊόντα για τον καθαρισμό και την απολύμανση όλων των χώρων και των δωματίων. Το νερό των πισινών καθαρίζεται χωρίς τη χρήση χλωρίου, με τη μέθοδο της ηλεκτρόλυσης, ενώ το πράσινο διαφυλάχτηκε ευλαβικά και εμπλουτίστηκε με επιπλέον φυτεύσεις ενισχύοντας την πλούσια χλωρίδα της περιοχής.

Ταυτόχρονα και στο πλαίσιο αυτό, η υφιστάμενη επένδυση δεσμεύεται για την καθημερινή ύπαρξη της απαιτούμενης ποσότητας νερού (στην παρακείμενη δεξαμενή) και διασφαλίζει τη συνεχή διαθεσιμότητα νερού για τις ανάγκες πυροπροστασίας της περιοχής.

  • Στεφανία Σούκη

 

Περισσότερα Εδω