Το ΠΑΣΟΚ είναι – και πάλι – εδώ. Αυτός αναντίρρητα είναι ο τίτλος που μπορεί να τοποθετήσει κανείς στην επανεκκίνηση που δείχνει να λαμβάνει χώρα στο κόμμα που σημάδεψε τη μεταπολιτευτική Ελλάδα με τη διακυβέρνησή του, μετά την αλλαγή ηγεσίας στα τέλη του περασμένου έτους, αλλά και την πολύ μεγάλη συμμετοχή της κοινωνίας στις πρόσφατες εσωκομματικές του εκλογές.

Η Λίτσα Λιακούλη, μπαρουτοκαπνισμένη στο χώρο και στην τριβή των κοινών, παίρνει μία βαθιά ανάσα όταν της ζητώ να σχολιάσει τα γεγονότα, για να τονίσει κατηγορηματικά ότι όλα συγκλίνουν πως «έφτασε η ώρα της ιστορικής αποκατάστασης και επαναφοράς του ΠΑΣΟΚ».

Η Λαρισαία γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ μιλά επίσης για τις προσδοκίες που γεννά η επιστροφή ενός μέρους της κοινωνίας στο χώρο του Κινήματος.

Σηκώνει το γάντι που – διαρκώς – πετά ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιώντας μία πρόσφατη φράση του προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη. Ότι «δε δεχόμαστε μαθήματα προοδευτικότητας από τον επί μία πενταετία συνεταίρο και στενό συνεργάτη του Πάνου Καμένου».

Και την επομένη των εκλογών τι; Συνεργασίες ναι, όχι, πώς και με ποιόν;

Εντύπωση τέλος, προκαλεί η θέση της για τα αυτοδιοικητικά στο δήμο Λαρισαίων, εκεί όπου μερίδα των στελεχών του ΠΑΣΟΚ ζητά αυτόνομη κάθοδο λόγω της αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών, με την κ. Λιακούλη να σημειώνει ότι «είναι παρούσα στον αγώνα και ενθαρρύνει  ανυπόκριτα όλους τους συντρόφους της και συνοδοιπόρους, όλους όσοι έμειναν στα δύσκολα και πάλεψαν για το ΠΑΣΟΚ».

Οι πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές ανέβασαν τον πήχη απρόσμενα ψηλά για το ΠΑΣΟΚ. Ποιο ήταν το μήνυμα, κατά τη γνώμη σας;

Η συγκλονιστική συμμετοχή του κόσμου στις εσωκομματικές μας εκλογές, δυνάμωσε την ελπίδα που γεννήθηκε τον Δεκέμβριο. Οι πάνω από 180.000 προοδευτικοί πολίτες, όλων των ηλικιών, που προσήλθαν  στις κάλπες μας, έστειλαν ένα δυνατό και ισχυρό μήνυμα, παίρνοντας το μέλλον της ιστορικής παράταξης στα δικά τους χέρια.

Ο κόσμος αποφάσισε: έφτασε η ώρα της ιστορικής αποκατάστασης και της πολιτικής επαναφοράς του ΠΑΣΟΚ, της θεσμικής δικαίωσης της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης που ταυτίστηκε με τους αγώνες του λαού μας για Δημοκρατία, Κοινωνική Δικαιοσύνη και Εθνική Αξιοπρέπεια.

Τι προσδοκίες σας γεννήθηκαν από τη μεγάλη συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία;

Μαζί με το όνομά μας και το σύμβολό μας, επέστρεψαν και οι προσδοκίες να γίνει το ΠΑΣΟΚ ξανά, η δυνατή φωνή της Ελλάδας της Προόδου, της Αλληλεγγύης και της Ανάπτυξης. Η φωνή των Ελληνίδων και Ελλήνων που ζητούν ένα καλύτερο μέλλον, με περισσότερη διαφάνεια και αξιοκρατία. Με πρόταγμα και κύριο μέλημα τη νέα γενιά, στόχος μας είναι να μπει ξανά η Κοινωνία στο προσκήνιο, και οι Άνθρωποι να γίνουν και πάλι Πρωταγωνιστές.

Δε δεχόμαστε μαθήματα προοδευτικότητας από τον επί μία πενταετία συνεταίρο και στενό συνεργάτη του Πάνου Καμένου.

Η νευρικότητα που προκάλεσε στον ΣΥΡΙΖΑ αυτό το αποτέλεσμα φάνηκε με… άκομψο – ας μου επιτραπεί – τρόπο, μέσα από το άρθρο του Θανάση Καρτερού στην «Αυγή» όπου χαρακτήρισε τον κ. Ανδρουλάκη ως τον «χρήσιμο ηλίθιο» και το «αμορτισέρ» του Κυριάκου Μητσοτάκη. Φαίνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να σας «κολλά» τη ρετσινιά του δεξιού δεκανικιού…

Όπως δήλωσε πρόσφατα ο Πρόεδρος μας, Νίκος Ανδρουλάκης, δε δεχόμαστε μαθήματα προοδευτικότητας από τον επί μία πενταετία συνεταίρο και στενό συνεργάτη του Πάνου Καμένου. Δεν δεχόμαστε μαθήματα προοδευτικότητας από ένα κόμμα που όχι μόνο εκπτώσεις σε αρχές και αξίες έκανε και κάνει, αλλά πουλάει στο λαό ότι το «κακό ΠΑΣΟΚ» κατέστρεψε τη χώρα, ην ίδια ώρα που το…μισό υπουργικό συμβούλιο του …«καταστροφικού ΠΑΣΟΚ» το έχει στην πρώτη γραμμή του. Δεν δεχόμαστε μαθήματα προοδευτικότητας από το κόμμα που έστειλε στο ειδικό δικαστήριο τον Ανδρέα Παπανδρέου, για να τον εξοντώσει πολιτικά και ηθικά. Δεν δεχόμαστε μαθήματα από το ΣΥΡΙΖΑ και τον κ  Τσίπρα, που αποφεύγει συστηματικά να πάρει καθαρή θέση σε σύγχρονα σοβαρά ζητήματα, όπως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός ή η καταδίκη της βίαιης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι επιτήδεια ουδέτερος, σε πολύ σοβαρά θέματα για το λαό και την πατρίδα, ψαρεύοντας σε θολά νερά, με λαϊκισμό και κινήματα τύπου «δεν πληρώνω», καθαρά ψηφορικά! «Πιο παλιό και από το πιο παλιό», είναι στην πραγματικότητα, ο τρόπος που πολιτεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι φανερό ότι,αδυνατώντας καρπωθεί την φθορά που υφίσταται η Κυβέρνηση, καταφεύγει στον άκρατο λαϊκισμό και την τεχνητή πόλωση, μήπως και σώσει…αυτό που δε σώζεται!

Ακόμα και το δικό μας ιστορικό σύνθημα της «Αλλαγής» ‘’δανείστηκε’’ για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ! Αφήνω τα πράσινα χρώματα , τα σκούρα ζιβάγκο, τα ίδια συνθήματα και την …όψιμη αγάπη του κ Τσίπρα για τον Ανδρέα, που προσβάλλουν την πολιτική μας αισθητική πλέον . Η αλήθεια είναι μια και είναι κρυστάλλινης διαύγειας:  το ΠΑΣΟΚ είναι η αυθεντική παράταξη της σοσιαλδημοκρατίας, με γνήσιο πατριωτισμό και σύνδεση με τους ανθρώπους μας, έχτισε στη χώρα μας το κοινωνικό κράτος, εμπνεύστηκε τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις και αυτό ο λαός μας, το θυμάται αυτό…

Σε όλα αυτά εδράζεται η αυτόνομη πορεία μας, κι αυτό ενοχλεί τρομερά τόσο τον κ Τσίπρα, όσο και τον κ Μητσοτάκη.

Το ερώτημα βέβαια είναι τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ την επομένη των εκλογών, πολλώ δε μάλλον όταν οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ολίγον τι από… ακυβερνησία. Θα μου μιλήσετε σίγουρα για προγραμματικές συγκλίσεις. Με τον ΣΥΡΙΖΑ όμως υπάρχει «ιδεολογική συγγένεια» (έστω και στη θεωρία), ενώ με τη Ν.Δ. έχετε παρελθόν συγκυβέρνησης σε μία δύσκολη για τη χώρα περίοδο…

Δυστυχώς η συζήτηση δεν προλαβαίνει να πάει στις προγραμματικές συγκλίσεις, διότι δεν τους ….περισσεύει χρόνος! ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ επιδίδονται διαρκώς σε κοκορομαχίες, άνευ πολιτικής σημασίας. Αποδεικνύουν έτσι, με τον πιο προκλητικό τρόπο, ότι βάζουν ως προτεραιότητα τον μικροκομματισμό και το αίσθημα αυτοσυντήρησης τους, και όχι την υπεράσπιση των συμφερόντων του Ελληνικού Λαού.

Όμως, οι πολίτες αξίζουν περισσότερα από αυτό το θέατρο του παραλόγου, που εκτυλίσσεται , διαρκώς εντεινόμενο , μπροστά στα μάτια του. Απέναντι στο καταστροφικό για τη χώρα δίπολο ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ  απαντά με συγκεκριμένες, προοδευτικές και ρεαλιστικές προτάσεις για ένα καλύτερο μέλλον, για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες και ζητά δυνατή εντολή, για να διαχειριστεί τα θέματα του λαού  και της πατρίδας. Και ας μην ξεχνάμε ότι ο  λαός θα αποφασίσει για το ποιος θα είναι πρώτος και ποιος δεύτερος. Συνιστώ πάντως, να μην βιαστούμε…

Ο στόχος του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές ποιος είναι, σε επίπεδο επίδοσης;

Ξέρουμε όλοι πολύ καλά ότι ο κόσμος είναι αυτός που θα αποφασίσει και θα δείξει ποιον θέλει για πρωταγωνιστή και ποιον για ρυθμιστή. Άλλωστε, το βράδυ των εκλογών, ο καθένας θα βρεθεί προ των ευθυνών του και θα αποδείξει τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα που τον διακρίνει.

Εμείς απευθυνόμαστε στους πολίτες που νιώθουν απογοητευμένοι από τις πολιτικές επιλογές της Κυβέρνησης της ΝΔ,, η οποία φτιάχνει μια Ελλάδα «για λίγους», διευρύνοντας διαρκώς τις κοινωνικές ανισότητες και παγιώνοντας τον πελατειασμό. Απευθυνόμαστε, επίσης, σε αυτούς που αποστρέφονται την ιδέα να επιστρέψουν στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος απέδειξε την ανικανότητά του και την πολιτική του ‘φτώχεια’, τόσο ως κυβέρνηση όσο και ως αξιωματική αντιπολίτευση.

Το  ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ενσωματώνει αυτό που αποτελεί βασικό πρόταγμα της εποχής, δηλαδή το κοινωνικό κράτος που έχει στο επίκεντρο τον Άνθρωπο και τις ανάγκες του, σε όλες τις καθημερινές του εκφάνσεις. Είμαστε ξεκάθαροι με ποιους είμαστε και δεν πετάμε την μπάλα στην κερκίδα, όπως πχ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ που αντί να βοηθήσουν τους αδύναμους βάζοντας πλαφόν στην τιμή της λιανικής, ο ένας παραπέμπει στο… θερινό μέλλον και ο άλλος σφυρίζει αδιάφορα, επαφιόμενος στο τι θα πει μια δικαστική απόφαση! Είναι απλό: δεν θέλουν να συγκρουστούν με τα μεγάλα συμφέροντα, διότι στηρίζονται σ’αυτά και προσδοκούν απ’ αυτά! Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά μας.

Ο πολιτικός ορίζοντας μεταβάλλεται ραγδαία και η ελληνική κοινωνία απαιτεί, εδώ και τώρα, λύσεις στα πολλαπλά αδιέξοδα που βιώνει.

Ο πρωθυπουργός από το συνέδριο της Ν.Δ. επανέλαβε πως οι εκλογές θα γίνουν το ’23. Τον πιστεύετε;

Με ρωτάτε προφανώς γιατί κι εσείς διαπιστώνετε ότι  οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού σπάνια… ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα! Βλέποντας τη «ψαλίδα» συνεχώς να μειώνεται και τις απώλειές του να μεγαλώνουν, με τον κόσμο να βρίσκεται κυριολεκτικά στα όρια του, σύντομα, θα αναγκαστεί να μιλήσει για εκλογές, γιατί δεν θα μπορεί πλέον να τα βγάλει πέρα. Τον ακριβή χρόνο, βέβαια, μόνο ο ίδιος μπορεί να τον ορίσει, αλλά δίνει έντονα την εντύπωση ότι ψάχνει εκλογικό ξέφωτο. Εξάλλου, τους τελευταίους μήνες παρακολουθούμε μια Κυβέρνηση που βρίσκεται σε «στάση εργασίας»,  αναμένοντας τις εκλογές, ενώ περνούν και χάνονται καθημερινά μεγάλες ευκαιρίες για τον τόπο.

Ο πολιτικός ορίζοντας μεταβάλλεται ραγδαία και η ελληνική κοινωνία απαιτεί, εδώ και τώρα, λύσεις στα πολλαπλά αδιέξοδα που βιώνει. Όσο νωρίτερα, λοιπόν,  γίνουν οι εκλογές και έρθει μια σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, τόσο το συντομότερο θα οδηγηθεί η χώρα σε μια νέα, φωτεινή εποχή, με πραγματική κοινωνική δικαιοσύνη και εθνική αξιοπρέπεια.

Οι αλλαγές των συσχετισμών και η ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ αλλάζουν τα δεδομένα και στις αυτοδιοικητικές εκλογές; Το ρωτάω αυτό γιατί ήδη υπάρχουν φωνές στο χώρο σας που λένε πως στο δήμο Λαρισαίων για παράδειγμα, θα πρέπει να υπάρξει αυτόνομη κάθοδος και όχι σύμπλευση με τον ΣΥΡΙΖΑ…

Όπως έχω δηλώσει πρόσφατα, σχετικά με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, όλα βρίσκονται υπό συζήτηση, υπό εκτίμηση, και όλα, μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες και διαβούλευση,  θα γίνουν όπως πρέπει, την κατάλληλη ώρα.

Εγώ, από την πλευρά μου, είμαι παρούσα στον αγώνα και ενθαρρύνω  ανυπόκριτα όλους τους συντρόφους μου και συνοδοιπόρους, όλους όσοι έμειναν στα δύσκολα και πάλεψαν για το ΠΑΣΟΚ, όλους όσοι,  με ψυχή και αλήθεια,  πιστεύουν στο όραμά μας, να μας ακολουθήσουν, για να δώσουμε μαζί τις κρίσιμες κοινωνικές και πολιτικές μάχες που έχουμε μπροστά μας. Μόνο με ενότητα, ομοψυχία και πίστη στις αξίες μας, θα καταφέρουμε ξανά να φτιάξουμε έναν τόπο περήφανο, που θα ζουν άνθρωποι με αξιοπρέπεια. Αυτό είναι το όραμά μας και επειδή έρχεται από βαθιά μέσα μας, είμαι πεπεισμένη ότι ο λαός μας νιώθει, καταλαβαίνει, θέλει την μεγάλη, νέα αλλαγή και είναι έτοιμος να κάνει την έκπληξη και να μας δώσει την ευκαιρία να υπηρετήσουμε με αφοσίωση ένα πλαίσιο αρχών, που θα κάνει τη χώρα μας πρωταγωνίστρια και όχι φτωχό συγγενή και ουραγό των εξελίξεων. Αυτό είναι το χρέος μας, αυτό υπηρετούμε με ενθουσιασμό και αγάπη, για την πατρίδα και το λαό μας.

Σας ευχαριστώ κ. Λιακούλη.

Κι εγώ σας ευχαριστώ κ. Ράιδο.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω