Η αλληλουχία των 3 πρώτων γονιδιωμάτων του ιού δείχνει ότι τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων, οι οποίες έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής από περίπου δώδεκα χώρες, προκαλούνται από τη λιγότερο επικίνδυνη παραλλαγή του ιού της Δυτικής Αφρικής όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Από τις 21 Μαΐου, έχουν αναφερθεί στον ΠΟΥ 92 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 28 ύποπτα κρούσματα από 12 χώρες όπου η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι ενδημική. Επιπλέον, υπάρχουν άλλες 46 ασθένειες που έχουν εμφανιστεί στη Νιγηρία από τις 15 Δεκεμβρίου.

Ο ιός, ο οποίος συνήθως έχει παρατηρηθεί μόνο ως ασθένειες που σχετίζονται με ταξίδια στην Αυστραλία, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, πιστεύεται ότι εισήχθη από τη Νιγηρία. Αυτό φάνηκε ήδη από το ταξιδιωτικό ιστορικό ορισμένων ασθενών που είχαν μείνει στη χώρα της Δυτικής Αφρικής πριν από την ασθένειά τους.

Οι αναλύσεις των τριών πρώτων 3 γονιδιώματων που δημοσιεύθηκαν τις τελευταίες ημέρες από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στην Ατλάντα, το Πορτογαλικό Ινστιτούτο Nacional de Saúde στη Λισαβόνα και το Ινστιτούτο Τροπικής Ιατρικής στην Αμβέρσα επιβεβαιώνουν την εκτίμηση αυτή, ενώ η ομοιότητα μεταξύ των 3 γονιδιωμάτων δείχνει επίσης ότι οι ασθένειες προκλήθηκαν από το ίδιο στέλεχος. Ο ιός είναι ένας από τους ιούς DNA που, σε αντίθεση με τους ιούς RNA όπως ο SARS-CoV-2, σπάνια μεταλλάσσονται. Μόνο 1 έως 2 νουκλεοτίδια μεταλλάσσονται ετησίως με αποτέλεσμα να χαρακτηρίζεται σταθερός.

Μάλιστα η 1η ανάλυση του σχεδίου γονιδιώματος δείχνει ότι υπάρχουν ορισμένες αλλαγές αλληλουχίας αμινοξέων στους ιούς που προσδιορίστηκαν σε αλληλουχία στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ και τη Σιγκαπούρη το 2018 και το 2019, όταν υπήρχαν μερικά κρούσματα που σχετίζονται με ταξίδια.

Ο ΠΟΥ συμβουλεύει ότι όποιος είναι ύποπτος ή επιβεβαιωμένος ότι έχει τη νόσο θα πρέπει να απομονώνεται έως ότου οι δερματικές βλάβες έχουν κρούστα και απορριφθεί και σχηματιστεί ένα νέο στρώμα επιθηλίου κάτω από τη βλάβη.

ΠΟΥ: Δεν κρίνεται απαραίτητος ο μαζικός εμβολιασμός κατά της ευλογιάς των πιθήκων

Δεν βλέπει επί του παρόντος ανάγκη για μαζικό εμβολιασμό κατά της ευλογιάς των πιθήκων ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ενώ αντιθέτως κρίνεται αναγκαίο η λήψη μέτρων όπως η υγιεινή και η υγιεινή των χεριών και η προληπτική σεξουαλική συμπεριφορά που θα βοηθούσαν στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

Από τη σκοπιά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, είναι δυνατό να περιοριστεί η ευλογιά των πιθήκων ακόμα κι αν το ξέσπασμα της μολυσματικής νόσου εκτός Αφρικής χαρακτηρίστηκε ως εξαιρετικό. Για τον λόγο αυτό προγραμματίζονται επί του παρόντος περαιτέρω συναντήσεις για την παροχή υποστήριξης και συμβουλών στις αρμόδιες αρχές σε διάφορες χώρες για την καταπολέμηση της νόσου. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, έχουν πλέον αναφερθεί 131 ασθένειες εκτός των ενδημικών περιοχών της Αφρικής, ενώ υπάρχουν άλλα 106 ύποπτα κρούσματα.

Το πρώτο κρούσμα εκτός Αφρικής καταγράφηκε στις 7 Μαΐου. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο και δερματικά εξανθήματα, τα οποία συνήθως ξεκινούν από το πρόσωπο και εξαπλώνονται στο υπόλοιπο σώμα. Ιδιαίτερο κίνδυνο πάντως διατρέχουν σύμφωνα με τον ΠΟΥ τα άτομα που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή που έχουν ορισμένες δερματικές παθήσεις, όπως έκζεμα.

Ανταπόκριση: Κωνσταντίνος Δαβάνης

Περισσότερα Εδω