«Η πόλη του οφείλει ευγνωμοσύνη “τον έπαινο του Δήμου”, “τα δύσκολα και τ’ ανεκτίμητα Εύγε”». Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος για τον συλλέκτη κ. Νίκο Παπαθεοδώρου μετά την ξενάγηση στην έκθεσή του «Larissa mea dulcissima Γλυκυτάτη μου Λάρισα» στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα.

Ο Θεσσαλός πολιτικός με τη σύζυγό του ιατρό Λίζα Κόντου είχαν την τύχη να περιδιαβούν την έκθεση και να ενημερωθούν από τον ίδιο τον συλλέκτη για τα σπάνια τεκμήρια του παρελθόντος, που συγκροτούν την έκθεση -παλαίτυπα, περιηγητικές εκδόσεις, έργα λογίων του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, ιστορικά και θρησκευτικά βιβλία, έργα Θεσσαλών λογοτεχνών, χαρακτικά, φωτογραφίες εποχής, επιστολικά δελτάρια, εικόνες και εκκλησιαστικά κειμήλια, όπως και κειμήλια παλαιών οικογενειών της πόλης που χρονολογούνται από τον 16ο μέχρι και το πρώτο μισό του 20ου αιώνα.

Ο βουλευτής και συγγραφέας μετά την εμπειρία της ξενάγησης στην έκθεση έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σπάνια εν ζωή αναγνωρίζεται η προσφορά σημαντικών προσώπων που ξεχωρίζουν για την ποιότητά τους και την ανιδιοτελή προσφορά τους. Ο Νίκος Παπαθεοδώρου είναι μια από αυτές τις ξεχωριστές προσωπικότητες της πόλης που τυγχάνουν της καθολικής καταξίωσης και του σεβασμού της. Χρόνια τώρα, μέσα από την αρθρογραφία του και τα βιβλία του φωτίζει ψηφίδες του μωσαϊκού της τοπικής μας ιστορίας, κάνοντάς την κτήμα όλων. Επίμονος, σχολαστικός ερευνητής, ιστοριοδίφης και λαογράφος, εύστοχα έχει αποκληθεί ο ληξίαρχος της Λάρισας. Αθόρυβος συλλέκτης επί δεκαετίες προσφέρει με αρχοντιά ως αντίδωρο στην πόλη, την “γλυκυτάτη” του Λάρισα, μια πολύτιμη συλλογή έργων. Ο γλυκύτατος Νίκος Παπαθεοδώρου είναι ένας ευγενής Άρχων της πόλης με αρχοντιά σε προσφορά και ταπεινοφροσύνη, που διακρίνει τους πραγματικά σημαντικούς άνδρες. Η πόλη του οφείλει ευγνωμοσύνη “τον έπαινο του Δήμου”, “τα δύσκολα και τ’ ανεκτίμητα Εύγε”.

Η έκθεση Παπαθεοδώρου μάς ξεναγεί όχι μόνο στον τόπο και τον χρόνο, αλλά πρωτίστως και κυρίως στο τρόπο, και αδιόρατα μας βοηθά στην κατάκτηση της αυτογνωσίας ως μέλη αυτής της πόλης που έρχεται από τόσο μακριά. Ο Παπαθεοδώρου και μια δράκα ομοτέχνων του, σκαπανέων της τοπικής ιστορίας, “ντυμένοι μες στην πίστι των σεμνότατα” μας θυμίζουν κατά τον αλεξανδρινό “παληές συνήθειες ευλαβείς” που ξεθώριασαν στις μέρες μας.

Αξίζει κάθε Λαρισαίος αλλά και επισκέπτης της πόλης να επισκεφθεί την έκθεση, την οποία ευελπιστώ ότι θα εντάξουν και τα σχολεία του νομού στις εκπαιδευτικούς τους περιπάτους».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω