Παρουσιάστηκε σήμερα το νέο εργασιακό νομοσχέδιο το οποίο και θα τεθεί υπό διαβούλευση. Προβλέπει ευέλικτο ωράριο, αλλαγές στις απολύσεις, στις υπερωρίες και στις γονικές άδειες, αλλά και ρύθμιση της τηλεργασίας. Βασική όμως τομή θεωρείται η υιοθέτηση της “ψηφιακής κάρτας εργασίας”.

Δεκάωρο αντί για 8ωρο και συμψηφισμό των επιπλέον ωρών με αντίστοιχη μείωση ωραρίου, ρεπό ή ημερών αδείας προβλέπει το εργασιακό νομοσχέδιο. Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας θα γίνεται σε ορίζοντα 6μήνου μετά από αίτημα του εργαζόμενου.

Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο δίνει δύναμη στον εργαζόμενο δήλωσε με ανάρτηση του ο πρωθυπουργός.

Ο έλεγχος για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας ενισχύεται με την ψηφιακή κάρτα εργασίας.

“Είναι το βασικότερο μέτρο του νομοσχεδίου – κλειδί για την προστασία των εργαζομένων και τον έλεγχο της τηλεργασίας” δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

Το ανώτατο όριο υπερωριών αυξάνεται σε 150 ώρες το χρόνο. Ρυθμίζεται και η τηλεργασία με τη θεσμοθέτηση του δικαιώματος αποσύνδεσης.

Να αποσυρθεί κάθε αντεργατική διάταξη του νομοσχεδίου ζητά η ΓΣΕΕ. “Προωθεί με «φερετζέ» τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας την ατομική διευθέτηση” αναφέρει σε ανακοίνωσή της

Άκυρες θα θεωρούνται οι απολύσεις όταν γίνονται για λόγους άσκησης οποιουδήποτε νόμιμου δικαιώματος των εργαζομένων, όπως η άρνηση της διευθέτησης του χρόνου εργασίας και η καταγγελία των περιστατικών βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης.

Στις περιπτώσεις απολύσεων που κρίνονται παράνομες, οι εργαζόμενοι δεν θα επαναπροσλαμβάνονται αλλά θα παίρνουν πρόσθετη αποζημίωση.

“Καταργεί το 8ωρο και μειώνει τους μισθούς, καταλύει τις συλλογικές συμβάσεις και οδηγεί σε ανεξέλεγκτες απολύσεις” επισημαίνει η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι “επιβάλλει όσα δεν τόλμησαν οι πιο σκληρές μνημονιακές κυβερνήσεις” .

“Καταργείται το 8ωρο στην πράξη, οι εργαζόμενοι στο έλεος του εργοδότη” επισημαίνει η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά

Για τις απεργίες, θεσμοθετείται η «ελάχιστη εγγυημένη υπηρεσία» στο 33% στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.

Προϋπόθεση για την κήρυξη απεργίας θα είναι να υπάρχει διαθέσιμο σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, ενώ απαγορεύεται η ενίσχυση συνδικαλιστικών οργανώσεων από εργοδότες και κόμματα.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ και εξήγγειλε νέα κινητοποίηση για αύριο.

Με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της Κ.Ε του ΚΚΕ επισημαίνει “Το τερατούργημα που επί 3 ώρες παρουσίαζε ο κ. Χατζηδάκης, ικανοποιεί τα πιο “τρελά όνειρα” της μεγαλοεργοδοσίας, δίνοντάς της νέα ισχυρά όπλα”.

“Αντί για σοβαρές μεταρρυθμίσεις η κυβέρνηση αποφάσισε την δημιουργία άλλης μιας ανεξάρτητης αρχής, που θα αντικαταστήσει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας’ σχολιάζει η Ελληνική Λύση.

“Δεν επιτίθεται μόνο στο 8ώρο, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και τις συλλογικές συμβάσεις αλλά καταργεί και επισήμως πλέον το ΣΕΠΕ και την απεργία” επισημαίνει το ΜεΡΑ 25.

Εξαιρούνται της κυριακάτικης αργίας κουριερ, φαρμακοβιομηχανίες, logistics, τηλεφωνικά κέντρα, μεταλλεία και τα κέντρα κοινών υπηρεσιών των ομίλων επιχειρήσεων.

Πηγή: ΕΡΤ

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Γράβου, Μαρίνα Δεμερτζιάν, Ηλίας Κούκος

Περισσότερα Εδω