«Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η διείσδυση των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας έφτανε στα 200 με 300 MW τον χρόνο, ενώ φέτος αναμένεται να φτάσουμε τα 2000 MW. Αυτό σημαίνει ότι το 50% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας θα προέρχεται από ΑΠΕ και το υπόλοιπο μισό θα προέρχεται από λιγνίτη και φυσικό αέριο.»

Τα ανωτέρω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, κατά την ομιλία του, επί νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος για τον εκσυγχρονισμό αδειοδότησης παραγωγής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), στην Ολομέλεια της Βουλής, προσθέτοντας:

«Με τον ρυθμό αυτό, και τις δυνατότητες, που θα δοθούν με το παρόν νομοθέτημα σε σχέση με την αποθήκευση ενέργειας, κάνουμε ένα μεγάλο “άλμα” στο μέλλον. Η χώρα μας όχι μόνο θα καταστεί αυτοδύναμη αλλά υπολογίζεται ότι, κατά την επόμενη δεκαετία, θα καταστεί εξαγωγέας“πράσινης” ηλεκτρικής ενέργειας. Φρονώ ότι, τη συγκεκριμένη προοπτική, ενστερνιζόμαστε όλοι, ιδίως όσοι πορεύονται πολιτικά με προτεραιότητα στην προστασία του περιβάλλοντος.»

Ο Λαρισαίος πολιτικός εστίασε στους στρατηγικούς στόχους της κυβέρνησης έως το 2030 και στην ωφέλεια των καταναλωτών, επισημαίνοντας:

«Προάγεται η αξιοποίηση της άφθονης ηλιακής ακτινοβολίας και του αιολικού δυναμικού μας, ώστε να παράγουμε περισσότερη “καθαρή” ηλεκτρική ενέργεια με μειωμένο κόστος. Υπερδιπλασιάζουμε την εγκατεστημένη ισχύ Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με αύξηση της ισχύος των φωτοβολταϊκών έως και 167% και των αιολικών έως 54%, ενώ προάγουμε τους στρατηγικούς στόχους εγκατάστασης τουλάχιστον 25 GW ΑΠΕ και 3,5 GW συστημάτων αποθήκευσης, έως το 2030. Για κάθε 1000 MW νέων ΑΠΕ, που μπαίνουν στο σύστημα σε σημερινές τιμές, εξοικονομούνται 300 έως 400 εκ. €.

Μέσω του Ειδικού Λογαριασμούτων ΑΠΕ, έχουν δοθεί στους πολίτες 3,5 δις €, από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Ιούνιο, με τη μορφή επιδοτήσεων. Οικιακοί καταναλωτές και επιχειρήσεις θα καλύπτουν τις ανάγκες τους, απαλλαγμένοι από το γραφειοκρατικό κόστος, το οποίο μειώνεται ριζικά. Τα στάδια της αδειοδοτικής διαδικασίας μειώνονται από 7 σε 5 και ο  χρόνος αδειοδότησης των έργων μειώνεται από 5 χρόνια σε 14 μήνες».

Ο Χρήστος Κέλλας, αναδεικνύοντας τις διατάξεις για το πιλοτικό πλαίσιο δημιουργίας θαλάσσιων πλωτών φωτοβολταϊκών σταθμών και την αύξηση προμήθειας της χώρας με LNG, υπογράμμισε:

«Οι θαλάσσιοι πλωτοί φωτοβολταϊκοί σταθμοί ταιριάζουν απόλυτα με το γεωγραφικό ανάγλυφο και τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας και θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη των ΑΠΕ.

Επιπλέον, διπλασιάζεται η αποθηκευτική ικανότητα της μονάδας της Ρεβυθούσαςκαι διευκολύνεται ο ανεφοδιασμός της.

Η ανάπτυξη των ΑΠΕ και η διευκόλυνση των κρατών-μελών στην προμήθεια LNGσυνιστούν μέρος του ευρωπαϊκού σχεδίου RePowerEUγια απεξάρτηση από ρωσικά ορυκτά καύσιμα».

Ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, κλείνοντας την ομιλία του, επισήμανε:

«Ενισχύουμε την ενεργειακή ασφάλεια της πατρίδας και εργαζόμαστε για την ενεργειακή αυτάρκειά της με γνώμονα το μέλλον της κοινωνίας και της οικονομίας. Κάνουμε πράξη την υπόσχεσή μας για μια Ελλάδα ισχυρή που θα διαθέτει γερά και βιώσιμα αναπτυξιακά ερείσματα στον τομέα της ενέργειας, τα οποία διασφαλίζονται με το παρόν νομοσχέδιο».

Δείτε την ομιλία, εδώ:https://youtu.be/sAO69gBJTJI

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω