Ομάδα αστυνομικών της ΟΠΚΕ μπαίνει στον 3o όροφο του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας στην οδό Πατησίων. Στις σκάλες ακινητοποιούν και συλλαμβάνουν 6 φοιτητές.

Η αστυνομική επέμβαση έγινε έπειτα από πληροφορίες ότι άγνωστοι προκαλούσαν ζημιές σε μεσοτοιχία του πανεπιστημιακού ιδρύματος χρησιμοποιώντας ηλεκτρικά εργαλεία (δράπανα) και σφυριά, όπως φαίνεται και στο βίντεο που έδωσε αργότερα στη δημοσιότητα η Αστυνομία.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές ο τοίχος που ανοίχτηκε η τρύπα είχε χτιστεί μετά την εκκένωση κατάληψης σε χώρο του πανεπιστημίου πριν από περίπου δυο χρόνια, πάλι από την Αστυνομία.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία. Οι 3 από αυτούς έχουν συλληφθεί στο παρελθόν για αδικήματα που σχετίζονται με αντιεξουσιαστικές δράσεις.

Η αστυνομική επιχείρηση έγινε μεσημέρι, ενώ σε κάποια αμφιθέατρα γίνονταν μαθήματα.

Η παρουσία των αστυνομικών προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από φοιτητές.

Επιχείρηση εκκένωσης στο Αριστοτέλειο

Ένας άνδρας με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του ανοίγει έναν φορητό πυροσβεστήρα προς το μέρος των ανδρών των ΜΑΤ που κάνουν επιχείρηση μέσα στο ΑΠΘ.

Άλλα άτομα εκσφενδονίζουν αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών

Η αστυνομική επέμβαση έγινε ξημερώματα, παρουσία εισαγγελέα, για την εκκένωση του εργαστηρίου Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου, που ήταν υπό κατάληψη από την περασμένη Δευτέρα.

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν 15 άτομα και κατάσχεσαν 2 ασυρμάτους, ξύλινα κοντάρια και 3 πυροσβεστήρες.

«Αυταρχικές συμπεριφορές, “παράγκες”, βιαιότητες δεν έχουν θέση στο πανεπιστήμιο που θέλει να προσφέρει η Πολιτεία και η ελληνική οικογένεια στα παιδιά της. Αυτά δεν είναι λόγια· είναι πράξεις, πλέον», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.

«Θεωρούμε ότι οι χώροι της εκπαίδευσης είναι μόνον για εκπαίδευση και έρευνα και όχι για όποια άλλη διαδικασία ή ότι πρέπει να καταλαμβάνονται μέσα από πράξεις βίας και ομηρείας», τονίζει ο Πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου.

Η κατάληψη στο ισόγειο του εργαστηρίου Φαρμακολογίας έγινε λίγες μέρες μετά την εκκένωση, την παραμονή της πρωτοχρονιάς, της κατάληψης- «στέκι στο ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ» που κράτησε 34 χρόνια.

Μετά την πρωινή αστυνομική επιχείρηση έγινε κατάληψη της Κοσμητείας στη Σχολή Θετικών Επιστημών.

Αρχίζει η εκπαίδευση για τους πρώτους 400 αστυνομικούς

Η 4μηνη εκπαίδευση των 400 αστυνομικών, των πρώτων που θα στελεχώσουν τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (Ο.Π.Π.Ι ) αρχίζει την ερχόμενη Δευτέρα 17 Γενάρη, στις Σχολές της Αστυνομίας στην Κομοτηνή.

Υπενθυμίζεται ότι οι περισσότεροι από τους 400 είναι απόφοιτοι Πανεπιστημίων, θα φορούν πράσινη στολή και δεν θα φέρουν οπλισμό.

Η εκπαίδευσή τους περιλαμβάνει θεωρητικά μαθήματα, διαλέξεις και πρακτική άσκηση.

Τα θεωρητικά μαθήματα περιλαμβάνουν ποινικό δίκαιο και ποινική δικονομία, σύνταξη δικογραφριών, θέματα ακαδημαϊκών ελευθεριών, πανεπιστημιακού ασύλου, ψυχολογίας και προσέγγισης νέων, προβλήματα ενδοοικογενειακής βίας.

Η πρακτική εκπαίδευσή τους αφορά πραγματικές ασκήσεις επί χάρτου σε σενάρια προσομοίωσης περιστατικών μέσα σε πανεπιστήμια, διαχείριση περιστατικών όπως πρόκληση φθορών, επεισόδια, και περιστατικά παραβατικότητας μέσα σε πανεπιστήμια και αποτίμηση πραγματικών περιστατικών που έλαβαν χώρα σε πανεπιστημιακούς χώρους.

Επίθεση σε καθηγητή ΑΣΟΕΕ – Πού εστιάζουν οι έρευνες

Στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» εξακολουθεί να νοσηλεύεται ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών που δέχτηκε άγρια επίθεση από κουκουλοφόρους εν ώρα μαθήματος.

Οι αστυνομικοί της Κρατικής Ασφάλειας τον επισκέφτηκαν για να του πάρουν κατάθεση.

Αναζητούν υλικό από κάμερες ασφαλείας γύρω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, στην προσπάθειά τους να βρουν καρέ με τα πρόσωπα των δραστών.

Οι φοιτητές που ήταν παρόντες στο Πανεπιστήμιο την ώρα της καταδρομικής επίθεσης μιλούν για πρωτοφανές περιστατικό.

Ο καθηγητής που έγινε στόχος κουκουλοφόρων είχε αντιδικία με συνάδελφό του, με τον οποίο είχαν από κοινού χρηματιστηριακή εταιρία με έδρα το Βουκουρέστι. Κάποια στιγμή επήλθε ρήξη μεταξύ των δύο καθηγητών της ΑΣΟΕΕ και η υπόθεση έχει φτάσει στη Δικαιοσύνη.

Εναντίον του καθηγητή που δέχθηκε χθες επίθεση μέσα στο αμφιθέατρο, κατέθεσε σήμερα μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση ο πρώην συνεταίρος του καθηγητής μετά από δημοσιεύματα που τον έφεραν ως ηθικό αυτουργό της επίθεσης τον κουκουλοφόρων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο.

Η δίκη του καθηγητή για πλημμεληματική τοκογλυφία είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή.

Τα δύο σενάρια που εξετάζει η Ασφάλεια

Η Κρατική Ασφάλεια εξετάζει δύο βασικά σενάρια.

Το πρώτο είναι οι κουκουλοφόροι να οργάνωσαν την επίθεση για να «τιμωρήσουν» τον καθηγητή, με φόντο πρόσφατα δημοσιεύματα που τον ήθελαν να εμπλέκεται σε κύκλωμα τοκογλυφίας, όπως και σε υπόθεση εκβιασμού. Τα πρόσφατα δημοσιεύματα είχαν γίνει το τελευταίο διάστημα θέμα συζήτησης στους κόλπους του Πανεπιστημίου.

Αναλυτές της Κρατικής Ασφάλειας εκτιμούν ότι οι ποινικές εκκρεμότητες του παρελθόντος μπορεί να ήταν μία καλή αφορμή για να δείξουν ομάδες κουκουλοφόρων ότι μπορούν ακόμα να δρουν μέσα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, σε μία περίοδο που η Αστυνομία δείχνει πρόθεση να εκκενώσει το σύνολο των καταλήψεων σε πανεπιστημιακά ιδρύματα σε όλη τη χώρα.

Οι αστυνομικοί της Κρατικής Ασφάλειας έχουν το «βλέμμα» τους και σε ιστοσελίδες του αντιεξουσιαστικού χώρου, για το ενδεχόμενο ανάληψης ευθύνης της επίθεσης από κάποια ομάδα αναρχικών (όπως έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν).

Το δεύτερο σενάριο είναι να ευσταθούν οι αναφορές ότι πρόσωπα με τα οποία είχε προσωπικές διαφορές τον στοχοποίησαν και υποκίνησαν μία τέτοια ενέργεια σε βάρος του. Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται οι αστυνομικοί της Κρατικής Ασφάλειας να καλέσουν για κατάθεση πρόσωπα που μπορεί σε δεύτερο χρόνο να τους υποδείξει το θύμα. Και αυτό γιατί ο αστυνομικοί αναμένεται να πάρουν και δεύτερη κατάθεση από τον καθηγητή.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Νίκος Κουντούρης, Ζώης Κακκαβάς, Λία Χριστάρα, Αλέξανδρος Καλαφάτης

Περισσότερα Εδω