Στο πνεύμα των ημερών επιτήδειοι «χτυπούν» σε επιχειρήσεις προσποιούμενοι τους λογιστές, μιλούν σε εργαζόμενους για αποζημιώσεις που δικαιούνται, επειδή έλειψαν από την εργασία τους λόγω νόσησης από τον κορονοϊό και εξαπατώντας τα θύματά τους αποσπούν στοιχεία και πρόσβαση σε τραπεζικούς τους λογαριασμούς..

Τουλάχιστον σε δύο επιχειρήσεις εστίασης στον Βόλο έγιναν τηλεφωνήματα απάτης τις τελευταίες ημέρες, στη μία εκ των οποίων μόλις χθες. Πρόκειται για κεντρική επιχείρηση εστίασης, στην οποία τηλεφώνησαν επιτήδειοι, νωρίς το μεσημέρι.

Υπάλληλος απάντησε στο τηλέφωνο και ο απατεώνας προσποιήθηκε από την άλλη άκρη της γραμμής τον λογιστή της επιχείρησης. Με πλάγιο τρόπο ο επιτήδειος απέσπασε την πληροφορία ότι ο εργαζόμενος είχε νοσήσει από κορονοϊό και τον ενημέρωσε ότι δικαιούται αποζημίωση για τις ημέρες που έλειψε από την εργασία του. Του μίλησε μάλιστα για ένα αξιοσέβαστο ποσό και του ζήτησε τον αριθμό της κάρτας του, προκειμένου όπως του είπε να συμπληρώσει τα στοιχεία που απαιτούνται για να λάβει στον λογαριασμό του τα χρήματα που δικαιούται.

Ο ανυποψίαστος εργαζόμενος έδωσε τον αριθμό της κάρτας του και άγνωστο με ποιον τρόπο ο απατεώνας έστειλε μήνυμα στο κινητό του θύματος μέσω viber. Το μήνυμα περιλάμβανε πενταψήφιο κωδικό και καλούσε τον χρήση να πατήσει σε σύνδεσμο.

Ο εργοδότης που άκουσε τη συζήτηση παρενέβη στο τηλέφωνο «ξεσκεπάζοντας» τον δράστη, ο οποίος έκλεισε το τηλέφωνο. Στο μεσοδιάστημα όμως ο εργαζόμενος δέχθηκε κλήση και στο κινητό του τηλέφωνο. Ο απατεώνας υποστήριξε ότι τηλεφωνεί από τράπεζα «για την ολοκλήρωση τη συναλλαγής». Οταν απέκτησε πρόσβαση στον τραπεζικό λογαριασμό του εργαζόμενου και διαπίστωσε ότι έχει υπόλοιπο μόλις δύο ευρώ, έβρισε το θύμα του.

Αμεσα με τη βοήθεια του εργοδότη του ο υπάλληλος τηλεφώνησε στην τράπεζα για την ακύρωση της κάρτας, ενώ ενημερώθηκε και ο λογιστής της επιχείρησης, ο οποίος έκανε γνωστό ότι το ίδιο «κόλπο» στήθηκε και σε βάρος άλλου εργαζομένου σε άλλη επιχείρηση εστίασης της περιοχής.

 

Ο ίδιος εφιστά την προσοχή και ενημέρωσε ότι οι καταβολές γίνονται απευθείας από το Κράτος που έχει στη διάθεσή του τα στοιχεία των εργαζομένων κι ότι οι λογιστές δεν ζητούν στοιχεία καρτών για τη διεκπεραίωση παρόμοιων υποθέσεων

Περισσότερα Εδω