Την αγωνία τους να βγουν αλώβητοι οι ίδιοι και οι οικογένειές τους από την πανδημία και ταυτόχρονα να συνεχίσουν απρόσκοπτα τα μαθήματά τους στο σχολείο καταθέτουν σε επιστολή τους μαθητές του Γυμνασίου Βελεστίνου. «Ζούμε με τον φόβο, για να παραμένουμε υγιείς», γράφουν σε επιστολή τους προς την υφυπουργό Παιδείας, Ζέττα Μακρή, υπόψη της οποίας θέτουν τη δύσκολη καθημερινότητά τους και ζητούν κατάργηση του 50% συν 1 για την αναστολή λειτουργίας ενός τμήματος εξαιτίας κρουσμάτων κορονοϊού.

Χθες, σε επίπεδο Μαγνησίας, καταγράφτηκαν 23 νέα κρούσματα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς εκ των οποίων τα 13 σε επίπεδο Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας (11 σε μαθητές και 2 σε εκπαιδευτικούς) και τα 10 σε μαθητές γυμνασίων και λυκείων.

Μάλιστα με εισήγηση της Διεύθυνσης Υγείας Μαγνησίας, έκλεισε και δεύτερο τμήμα σε ιδιωτικό σχολείο του Βόλου, καθώς πάνω από τους μισούς μαθητές έχουν νοσήσει.

Την ίδια ώρα, τέσσερα σχολεία, τρία λύκεια και ένα γυμνάσιο, βρίσκονταν υπό κατάληψη με τους μαθητές να διαμαρτύρονται για την έξαρση των κρουσμάτων και να ζητούν αναστολή της λειτουργίας των τμημάτων στα σχολεία με ποσοστά μικρότερα από το 50% συν 1 που ισχύει σήμερα. Πρόκειται για το 2ο Γυμνάσιο Βόλου, 6ο Γενικό Λύκειο Βόλου, ΓΕΛ Καναλίων και 2ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας.

Οι μαθητές του Γυμνασίου Καναλίων αποφάσισαν, μέσω του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου, να απευθυνθούν με επιστολή τους προς την υφυπουργό Παιδείας Ζέττα Μακρή και να εκφράσουν την έντονη ανησυχία τους για την «ιδιαίτερα επικίνδυνη», όπως τη χαρακτηρίζουν, κατάσταση που διαμορφώνεται εξαιτίας της πανδημίας.

«Η έξαρση των κρουσμάτων στη σχολική μονάδα του Γυμνασίου Βελεστίνου έχει προκαλέσει τεράστια ανησυχία τόσο στους εκπαιδευτικούς όσο και στους γονείς και τους μαθητές. Ακολουθώντας τις οδηγίες του υπουργείου σχετικά με το κλείσιμο του τμήματος όταν νοσεί το 50% των μαθητών συν 1, τα τμήματα του σχολείου μας υπολειτουργούν. Όταν εντοπιστεί ένα κρούσμα σε ένα τμήμα ακολουθείται μια σειρά διαδικασιών ιχνηλάτησης, σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο. Τις δύο τελευταίες εβδομάδες που τα κρούσματα στο σχολείο μας πολλαπλασιάζονται με ταχύτατους ρυθμούς αυτή η κατάσταση επαναλαμβάνεται σε καθημερινή βάση», αναφέρουν στην επιστολή τους οι μαθητές και μιλούν για τμήματα που αδειάζουν και διδακτικές ώρες που χάνονται υπό τον φόβο του κορονοϊού.

«Ο φόβος που κυριεύει τους μαθητές για να παραμείνουν υγιείς αυτοί και τα συγγενικά τους πρόσωπα τους «αναγκάζει» να μένουν στο σπίτι χάνοντας έτσι μάθημα και παίρνοντας απουσίες που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν. Επιπροσθέτως, δεν υπάρχει καμία μέριμνα για τους μαθητές που νοσούν σχετικά με την παρακολούθηση του μαθήματος μένοντας έτσι για 10 ημέρες στάσιμοι στην ύλη», λένε χαρακτηριστικά.

Οι μαθητές περιγράφουν με μελανά χρώματα την καθημερινότητα που βιώνουν: «Η κατάσταση που επικρατεί στο σχολείο μας τον τελευταίο καιρό είναι χειρότερη και από την περσινή χρονιά της τηλεκπαίδευσης. Οι αίθουσες δεν είναι πια γεμάτες όπως ξεκίνησαν. Πολλά τα κρούσματα, περισσότεροι οι φοβισμένοι μαθητές και λιγότεροι αυτοί που δίνουν το παρόν κάθε πρωί».

Ζητούν την κατάργηση του 50% συν 1 για τα κρούσματα του τμήματος και να κλείνει το τμήμα όταν νοσεί ένα μικρότερο ποσοστό μαθητών. «Η παρακολούθηση των μαθημάτων μπορεί να πραγματοποιηθεί με την χρήση τηλεκπαίδευσης για το μικρό χρονικό διάστημα των 10 ημερών. Οι νοσούντες και μη μαθητές θα κάνουν κανονικά μάθημα χωρίς να «χάνεται» καμία διδακτική ώρα και χωρίς να υπάρχει κίνδυνος απουσιών. Με αυτόν τον τρόπο ευελπιστούμε ότι θα περιοριστεί η έξαρση των κρουσμάτων και θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε πιο γρήγορα στην κανονικότητα που μας εγκατέλειψε με την εμφάνιση αυτής της φονικής πανδημίας», αναφέρουν οι μαθητές..

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Περισσότερα Εδω