Στο μέτωπο της πανδημίας, τα στοιχεία δείχνουν ότι θα καθυστερήσει η αποκλιμάκωση που περιμέναμε το πρώτο 15νθήμερο του Φεβρουαρίου, ενώ πλέον δεκάδες είναι τα παιδιά που χρήζουν νοσηλείας λόγω κορονοϊού και μάλιστα τα περισσότερα είναι κάτω των 11 ετών.

Τα στοιχεία πάντως για την πορεία της πανδημίας συνολικά στην Ευρώπη είναι πολύ ενθαρρυντικά. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτίμησε πως χάρη στην ισχυρή ανοσία και τη μικρότερη σοβαρότητα της Όμικρον, η γηραιά ήπειρος είναι σε κατάσταση “κατάπαυσης του πυρός” που θα μπορούσε να οδηγήσει στο τέλος της πανδημίας.

Οι αρχικές αισιόδοξες προβλέψεις για αποκλιμάκωση μέσα στο Φεβρουάριο φαίνεται ότι αργούν ακόμα να επιβεβαιωθούν, καθώς ο ρυθμός εμβολιασμών έχει μειωθεί σημαντικά.

“Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου θα έχουμε μία κορύφωση με 31.000 κρούσματα εβδομαδιαίο μέσο όρο, αλλά μετά μιλάμε για αποκλιμάκωση” εκτίμησε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής

“Η συνύπαρξη με τον ιό θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό ακόμα” ανέφερε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. «Δηλαδή είμαστε πιο κοντά στο ότι συνυπάρχουμε πλέον με τον ιό και όχι ότι πρέπει να παίρνουμε έντονα περιοριστικά μέτρα» συμπλήρωσε.

Οι όποιοι περιορισμοί πάντως θα συνεχίσουν να αφορούν μόνο τους πολίτες που επιλέγουν να παραμένουν ανεμβολίαστοι. “Τα μέτρα θα χαλαρώσουν μόνο για τους εμβολιασμένους” ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης

Σε όλη τη χώρα υπάρχουν 140.000 ενεργά κρούσματα, ενώ αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 4500 άνθρωποι, ανάμεσά τους 90-100 παιδιά

“Το 2-2,5% των νοσηλειών είναι παιδιά, κυρίως κάτω των 11 ετών” επεσήμανε στη σημερινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 277.070 τεστ, 17.662 κρούσματα, 568 διασωληνωμένους ασθενείς και 106 θανάτους

Σχεδόν 20.000 θάνατοι αποφεύχθηκαν μέχρι αρχές Δεκεμβρίου στη χώρα μας λόγω των εμβολιασμών, σύμφωνα με μελέτη των καθηγητών Τσιόδρα και Λύτρα.

“Ο αριθμός των θανάτων που έχουν προληφθεί από τον εμβολιασμό είναι ακόμα μεγαλύτερος ένας εμβολιασμένος συμπολίτης μας ίδιας ηλικίας με έναν άλλο έχει 50 % μεγαλύτερο κίνδυνο” επεσήμανε ο Θοδωρής Λύτρας επίκουρος καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Εκτός από το εμβόλιο της Novavax, η χώρα μας θα παραλάβει άλλο ένα εμβόλιο τον Απρίλιο, της εταιρείας SANOFI. Παράλληλα, στο κομμάτι της θεραπείας, 300 αιτήσεις έχουν ήδη εγκριθεί για χορήγηση αντιϊκών φαρμάκων στο σπίτι.

Όσον αφορά στα αντιικά φάρμακα ήδη εγκρίθηκαν 300 αιτήσεις για χορήγηση κατ΄οίκον. «Πρώτη φορά γίνεται κάτι τόσο μαζικά, το μόνο που κάνει ο πολίτης είναι να μπει στο Ίντερνετ και να κάνει αίτηση» δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Επικριτικός για τη διαχείριση της πανδημίας εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ “Η υγειονομική τραγωδία που βιώνει η χώρα μας συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό. Το “τελευταίο μίλι” του κ. Μητσοτάκη το πληρώσαμε πολύ ακριβά, το ίδιο δυστυχώς συμβαίνει και με τον “τελευταίο μήνα” των Γεωργιάδη – Γκάγκα” αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Για την αξία του εμβολιασμού, μίλησε ο Σωτήρης Τσιόδρας, σε άστεγους που διαμένουν στο λιμάνι του Πειραιά. Η δράση έγινε μετά από σχετική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος είχε επισκεφθεί τους αστέγους της περιοχής. Εκτός από τους εμβολιασμούς το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ παρείχε rapid test, ενώ διανεμήθηκαν υπνόσακοι, κουβέρτες, χειμερινά ρούχα και τρόφιμα.

Π.Ο.Υ: Η Ευρώπη κοντά στην “κατάπαυση του πυρός” με την πανδημία

Η ισχυρή ανοσία λόγω των εμβολιασμών, η κυριαρχία της Όμικρον με πιο ήπια νόσηση και το τέλος του χειμώνα που βρίσκεται κοντά φέρνουν την Ευρώπη σε μία «κατάπαυση του πυρός» με την πανδημία, τονίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Τα ηπιότερα συμπτώματα που παρουσιάζουν όσοι μολύνονται από τον κορονοϊό, έχουν ήδη οδηγήσει πολλές ευρωπαϊκές χώρες στην άρση αρκετών από τους περιορισμούς που είχαν επιβάλει. Η Σουηδία είναι η πρώτη που καταργεί τελείως τα μέτρα, με ισχύ από τις 9 Φεβρουαρίου, αν και τα κρούσματα στη χώρα παραμένουν σε επίπεδα ρεκόρ.

Η Δανία μάλιστα έχει καταργήσει τη χρήση μάσκας ακόμη και στα μέσα μεταφοράς, ενώ η Γαλλία είχε ανακοινώσει πως δεν χρειάζεται η χρήση της στους εξωτερικούς χώρους.

Παρά το αισιόδοξο μήνυμα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πάντως, η Κομισιόν προτείνει να παραταθεί η ισχύς του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού έως τον Ιούνιο του 2023.

“Εάν και περιμένουμε με ανυπομονησία τη μέρα που δεν θα χρειάζεται, για την ώρα θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες θα ταξιδεύουν με ασφάλεια εντός της Ε.Ε” επεσήμανε ο Κρίστιαν Βίγκαντ, εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Στο σκεπτικό της Κομισιόν αναφέρεται πως ακόμη παρατηρείται μεγάλη αύξηση κρουσμάτων σε πολλές περιοχές.

Ρεπορτάζ: Σμαράγδα Αγορογιάννη

Επιμέλεια: Ζέτα Κονταξή

Πηγή: ΕΡΤ

Περισσότερα Εδω